Değerli kelimesinin eş anlamlısı olan kelime "kıymetli" kelimesidir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan kıymetli kelimesi ile değerli, cümlede birbirlerinin yerlerine kullanılabilmektir.
Eş anlamlı kelimeler birbirleriyle aynı anlama sahip olan kelimeler olarak bilinmektedir. Değerli kelimesinin eş anlamlısı güvenilir, kıymetli ve muteber olarak bilinmektedir. Değerli kelimesinin yerine eş anlamlı kelimelerin kullanılması durumunda kelimenin anlamında bir farklılık meydana gelmez.
KIYMETLİ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Kıymetli kelimesinin eş anlamısı değerlidir. Değerli, nesnelere ya da canlılara verdiğimiz önemi ifade etmek için kullandığımız kelimelerden bir tanesidir.
Kıymet kelimesinin eş anlamı olarak değer, bedel ya da önem kelimeleri öne çıkıyor. Bu kelimelerin aynı sıra paha kelimesi de kıymet kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul ediliyor.
Maksat, Gaye, Hedef ve Misyon kelimelerini de günlük hayatta fazlaca duymamız söz konusu olmaktadır. Bu dört kelime de amaç kelimesi ile eş değerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Amaç, nişangah ve maksat gibi sözcükler hedef kelimesiyle aynı anlamı taşıyan sözcük türleridir.
Amaç kelimesinin birden çok eş anlamlısı bulunmaktadır. Bunlarda birincisi Gaye ikincisi ise emeldir.
Bir şeyin taşıdığı değere ya da fiyatına kıymet denir. Dilimize Arapçadan geçen kıymet kelimesi, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Bu sözcük, bir kişiye has olan üstün nitelik manasında da kullanılır.
Değer, bir şeyin önemini belirtmek için kullanıldığında “kıymet” ile anlamdaş olmaktadır. Bir şeyin para ya da benzer bir ölçüyle değerlendirildiği durumda ise eş anlamı “paha” olmaktadır. Paha ile anlamdaş olarak da bedel sözcüğünün kullanıldığı görülmektedir.
TDK'ya Göre Zengin Eş Anlamlısı
Fransızcadan Türkçeye geçmiş olan zengin eş anlamlısı Türk Dil Kurumu'na göre 'varlıklı' olarak öne çıkmaktadır.
Sesli Sözlük - değersiz, önemsiz.
Kuru, katı, susuz ve kurak sözcükleri yaş işe zıt anlamlıdır. Yaş kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükleri ve kelimenin geçtiği deyimleri sizler için derledik.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Değerli kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Pay kelimesinin günlük yaşam içerisinde kullanılan eş anlamlısı 'hisse' şeklinde geçmektedir.
Bu kelimeyi cümle içerisinde kullanmak istemeyen kişiler eş anlamlı kelimelerini kullanmayı isteyebilir. Bu yüzden ömür kelimesi yerine varlık, hayat ve yaşam kelimeleri kullanılabilir. Bu kelimeler görüldüğü üzere farklı yazılsa da aynı anlamı taşır.
Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir.
Durmaksızın ve durmadan sözcükleri sürekli kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Genellikle eş anlamlı kelimelerde "yabancı" kelimesinin en sık kullanılan eş anlamlısı "el" kelimesidir. Eski dönemlerde ise eski Türkçe olarak yabancı sözcüğü yerine Ecnebi, Garip gibi kelimeler de kullanılıyordu. Fakat en doğru ve en sık kullanılan eş anlamlı kelime el sözcüğüdür.
Kıymet kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler değer, bedel, önem, paha ve eder olarak bilinmektedir.
1- Değerli:
Değerli ve kıymetli sözcükler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
kıymeti harbiyesi yok ol-: 'Geçerli değeri bitmek, önemi kalmamak' anlamla- rında olup sözlüğümüzde yer almamaktadır: “Maldan mülkten çoktan vazgeç- miştim, artık canımın bile kıymeti harbiyesi yoktu.” (s. 338) Sözlüğümüze esk. kısaltmasıyla alınabilir.
Gaye kelimesinin en çok bilinen eş anlamlıları amaç ve hedef kelimeleridir.
Amaç kelimesinin zıt anlamı yoktur.
Kelimelerin anlamıyla beraber hem eş anlamlılarına hem de zıt anlamlılarına Türk Dil Kurumu sözlüğünden ulaşılabilir. Amaç sözcüğü ile eş anlamlı olan kelimeler istek, hedef, maksat, kin, meram, murat, gaye, emel, erez ve garazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri