Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
Kız istemeye gidenlere ''elçi'', elçilerin sözcüsüne de ''elçibaşı'' denir. Uğurlu sayıldığından, kız istemeye perşembe günün akşamı veya cuma akşamı gidilir. Elçiler giderken bir altın yüzük götürürler. Kız babası, ilk istemede ''he'' derse, söz olarak yüzük verilir.
İlk tanışma yemeğine çekirdek aileler dışında ortamı hareketlendirecek, cana yakın, sempatik ve yakın bulduğun kişileri de dahil edebilirsin.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
İlgili 22 soru bulundu
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Söz Alışverişi ve Söz Hazırlıkları
Söz alışverişini daha çok erkek tarafı yapar. Yüzükleri, çiçeği ve çikolatayı alır. Gelinin ailesine verilmek üzere belki bir bohça hazırlanır. Kız tarafı söz sırasında söz yüzüklerinin konulduğu tepsiyi alabilir.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri "Sözde geline ne takılır?" sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Erkek tarafı kalabalık bir şekilde kız tarafının evine gider ve kızı isterler. Kız istenirken genellikle iki ailenin en büyükleri konuşur. Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir.
Ancak her hikaye maalesef ki güzel bitmiyor. Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Kız isteme merasiminde giyilecek elbisenin söz elbisesi, nişan elbisesi ve nikah törenlerinde giyilecek olan elbiseden daha sade olması törenin doğası gereğidir. Dantelli modeller kız isteme merasimlerinin gözdeleridir. Dantelli modeller genellikle beyaz, bordo, mor, yeşil ve lacivert renkleri ile kullanılır.
Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır. Kız isteme merasimi ise kahveler içildikten sonra aile büyükleri tarafından başlatılır.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Terzi ilk makası vuracağı zaman, “makas kesmiyor” der ve oğlan evinden gelen tüm kadınlardan bahşiş alır. Bahşişi önce oğlanın annesi, sonra da kızın annesi atardı. Terzi ayrıca diktiği elbiselerin parasını da oğlan tarafından alırdı.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Sözde Erkek Tarafı Ne Alır? Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur.
Nişanda Damada Saat Hediye Etmek
Nişan saati geleneğin uygulanma şekline göre hem kadına hem erkeğe takılabilir. Genellikle kadınlara bilezik ya da bileklik takılmayan kültürlerde karşılıklı olarak saat hediye edilir.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Kahve içerken damat adayının babası şu konuşmayı yapar: "Allah'ın emri, Peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz." Bu cümlenin ardından kızın babası tarafından gelin adayının fikri sorulur. Gelin adayının onayı alındıktan sonra kız babası, çiftin evlenmesine müsaade ettiğini belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri