Kız Kulesi 2. Mahmut dönemindeki haline kavuştu. Kule ve kale bölümündeki özgün olmayan çatı ilaveleri kaldırıldı. Tarihi yapı depreme karşı dayanıklı hale getirildi.
Kız Kulesi'nin üzerine oturduğu kayalığın doğal çizgileri yok edilerek, yayvan bir platform oluşturulmuştur. Gravürlerde ve eski resimlerinde Kız Kulesi adası denizden doğal olarak yükselen kayalarla tanımlanmaktadır. Son müdahalelerle kayalıkların üstü betonla doldurularak ada genişletilmiş.
KIZ KULESİ YIKILDI MI? BAKANLIK AÇIKLADI! Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir süre önce başlatılan İstanbul'un sembol yapı ve simgelerinden Kız Kulesi restorasyonuyla ilgili olarak sosyal medyada dolaşıma giren görüntü ve iddiaların asılsız olduğu ifade edildi.
İstanbul'un ikonik yapılarından olan ve tarihi M.Ö. 410 yılına kadar uzanan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Eylül 2021'de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, 11 Mayıs'ta anıt müze olarak ziyarete açılıyor.
Evliya Çelebi kuleyi "Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkârane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. Sath-ı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan kapısı vardır." sözleriyle tarif etmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Atinalı Alkibiades tarafından inşa edilen kule, Boğaz'dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş. İstanbul, Roma hakimiyetine geçtikten sonra Bizans İmparatoru Manuel Komnenos (I. Manuil) yapıyı taşlarla güçlendirip tam bir kule olarak tasarlatmış ve bir savunma binası haline getirmiş.
Evliya Çelebi, Kız Kulesi'nin dört köşe 80 arşın (takriben 5.5 m.) yüksekliğinde bir kale ve çevresinin ise 200 adım olduğunu, içinde dizdarı, 100 muhafızı, cephaneliği ve topları ve kulenin iki tarafa nazır bir demir kapısının bulunduğunu yazmaktadır. Yazara göre kule, sahilden bir ok menzili kadar uzaklıktadır.
KIZ KULESİ RESTORASYONU TAMAMLANIYOR
İstanbul'un önemli simgelerinden Kız Kulesi'ni, uluslararası restorasyon ilkeleri ve Bilim Kurulu eşliğinde restore ediyoruz. 2023 yılı ilk çeyreği itibarıyla tamamlandığında İstanbul'un güzellikleri Kız Kulesi panoramasından gözlemlenebilecek.
Tepkilerin büyümesi üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 1940'lı yıllardaki kız kulesinde yaşanan yangın sonrası yapılan betonarme eklentiye ve yapının depreme dayanıklı olmadığına dikkat çekilerek 2022 yılı sonunda çalışmaların biteceğini ifade edildi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, depreme karşı dayanımı olmadığı için, kulenin külah kısmının yıkıldığı belirtiliyor. Açıklamada, külah kısmının yıkıldığı ve özgün malzemesine uygun olarak yapılmasının planlandığı yazıyor.
İBB Sözcüsü Murat Ongun; "Mülkiyeti İBB'de bulunan" ibaresi ile Kız Kulesi'nin mülkiyetinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçtiğini duyuran Demirören Haber Ajansı'na yanıt verdi. Hamoğlu Holding'in işlettiği Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti.
İstanbul'un en gözde tarihi yapılarından olan Kız kulesi'nin yıkıldığına ve zarar gördüğüne yönelik iddialar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama sonucunda yalanlandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un 2022 yılının Nisan ayında tamamlamayı hedeflediklerini belirttiği Kız Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarının son hali havadan görüntülendi. Restorasyon çalışmalarının son sürat devam ettiği Kız Kulesi'nin yeni görünümüne 2022 yılı Nisan ayı içerisinde kavuşması bekleniyor.
Kız Kulesi'nin sağlam bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için ada, ortalama 25 metre derinlikte 201 kazık ile çepeçevre tahkim edildi, özellikle hakim dalganın yüksek olduğu kuzey, batı ve güney-batı yönünde palyeli tahkimat ile dalga etkilerine karşı korunaklı hale getirildi.
DURUM: AÇIK ÜCRET 550 TL, TAŞIMA ÜCRETİ 50 TL'dir. Not 1: MÜZEKART GEÇERLİDİR.
Kulenin bugünkü temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Tarihi boyunca birçok kez harap olup tekrar restore edilen Kız Kulesi, 1998 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının ardından 2000 yılında turizme açıldı.
Kız Kulesi Giriş Bileti: 550 TL. Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL.
Kız Kulesi Restaurant menüsüne göz at ve restoranın en popüler yemeklerini keşfet! Kız Kulesi Restaurant mekanında yer ayırttığında seni bekleyen atıştırmalıklardan tatlılara birçok lezzeti incele. Lezzetlerin yanı sıra seni bekleyen fiyatlara da bakabileceğini unutma.
Kız Kulesi haftanın her günü, 09:00 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
İstanbul Salacak açıklarındaki ada'nın üzerine inşa edilmiş olan kız kulesi efsanelere konu olmaktadır. Kız kulesi efsanesi hikayeleri bir yana muhteşem boğaz manzarasıyla başlı başına efsanedir.
Efsaneye göre yüzyıllardır ayakta durmalarının nedeni iki kulenin arasındaki sonsuz bağdır. Çok meşhur olan Galata Kulesi hikayesi de böyle bilinmektedir. Ayrıca Galata Kulesi efsanesi hala dilden dile aktarılan bir efsanedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri