Haşlanmış tavuk eti, kızarmış tavuk etine göre daha sağlıklı olarak bilinir. Ancak durumun tavuk etiyle bir ilgisi yoktur. Konu tamamen kullanılan yağ ile ilgilidir. Yani yağsız tavada kızartılan tavuk eti de haşlanmış tavuk eti kadar hem kalorisiz hem sağlıklıdır.
İçli köfte hem haşlayarak hem de kızartılarak şişirilebilen bir yemek türüdür. Damak zevkinize göre hangi yöntemle pişireceğinize siz karar verebilirsiniz. Daha hafif olmasını istiyorsanız haşlayabilir ya da kızartma şeklinde yemek istiyorsanız kızgın ve derin bir yağda nar gibi kızartarak hazırlayabilirsiniz.
Tencerenizde suyu kaynatın. Kaynayan suya bir tatlı kaşığı tuz ve üç dört damla limon suyu ekleyin.(köftelerin çatlamaması için) Köfteleri içine atın ve haşlamaya bırakın. Köfteler suyun üzerine çıkınca olmuş demektir. Üzerine yağ kızdırarak servis edebilirsiniz.
Bol yağda ve iyice ısınmış yağda kızartmak dağılmamasını sağlayacaktır. İçli köfteyi yağa bıraktığınız zaman içinde hemen fokurdayarak kızarması gerekli ki, bu yağın tamamen ısındığına işarettir. Diğer bir püf nokta ise, köfteleri yağa bıraktıktan sonra asla başta karıştırmamak.
İlgili 28 soru bulundu
Köftelerimizi pişireceğimiz tavamızı mutlaka önceden ısıtalım ve biraz zeytinyağı biraz da tereyağı ekleyelim. Ayçiçek yağı kullanmazsanız daha iyi olur. Ayçiçek yağıyla yapılan köfte lezzetsiz olacaktır.
Özenle hazırlanan içli köfteler bol sıvı yağda kızartılmalıdır. Kızartılmalarında derin bir tencere kullanımı tavsiye edilmektedir. İçli köfteleri pişirme aşamasında çok fazla karıştırmamaya dikkat edilmelidir. Köfteler pişerken fazla müdahale edilmemesi pişirilen köftelerin dağılması ihtimalini önler.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Pişirme aşamasında da çok sıcak suyu ya da çok kızgın yağa atmamaya ve pişirirken çok karıştırmamaya özen gösterin. Pişirme aşamasında çok fazla karıştırırsanız ya da müdahale ederseniz dağılma ihtimalleri de o kadar yüksek olur.
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Binlerce yıllık Adana mutfak kültürünün en bilinen yemeklerinden biridir. Bulgurlu dış hamurdan alınan parçaların oyulması ustalık isteyen bir işlemdir.
Aslen Arap mutfağının bir yemeği olan içli köfte Türkiye'de doğu ve güneydoğu bölgelerinde sıklıkla yapılan yemeklerden biridir. Her yörede kendine has bir lezzet sunan içli köfte özellikle Gaziantep ve Hatay illerinde adından daha çok söz ettirmektedir.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
İrmiksiz içlik köfte yapımında, en çok zorlanılan konu çoğunlukla köftelere şekil verme aşamasıdır. İçli köftelerinizi doldururken, köftelerin çatlamaması ve kolay şekil verebilmek için, elinize suya ya da yağa batırabilirsiniz. Kızartma tercih etmiyorsanız, içli köftelerinizi haşlama yöntemi ile de pişirebilirsiniz.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Yumurta ise köftenin şahane bir kıvamda olmasını sağlar. O tüm malzemelerin birbirinin içerisine tam olarak girdiği köftelerin sırrı içlerinde yumurta olması. Daha çok kızartma yapmak istediğiniz tariflerde yumurta kullanmanızı öneririz daha az yağ çekecektir ve daha lezzetli olacaktır.
Ekmek içi yerine köfteye mısır unu da koyabilirsiniz. Tavada iki kaşık mısır ununu yağsız olarak kavurup soğutarak kıymaya ilave edebilirsiniz. Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır.
Bir tencere kaynar suya 1 çay kaşığı limon tuzu (dağılmasına engel olacaktır) ve 1 çay kaşığı tuz konur. Köfteler yüzeye çıktıktan sonra 4-5 dk daha pişirilerek, sıcak servis edilir.
İçli köftenin buzluğa ya da derin dondurucuya konulmadan önce yapım süreci de dahil olmak detaylı bir anlatım yaptık. İçli köfte kısa süreli kullanımlarda buzdolabına konulabilir. Onun dışında uzun süre saklamak için derin dondurucu ya da buzluk daha uygundur.
Köfteler tuzlu suda su yüzeyine çıkına kadar haşlanır ya da en fazla su yüzeyine çıkınca 4- 5 dakika daha haşlanır daha fazla haşlamayın köfteler dağılabilir..
Köftenin iyisi kısık ateşte pişirilenden çıkar. Dışının hafif kabuk bağlaması için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken sonrasında hemen ateşin altını kısmak gerekir. Yüksek ateşte pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor.
Köfte harcı hazırlanır ve köftelere istenilen şekiller verilir. Tava ocağa alınır ve köfteler yarı şekilde yağda kalacak gibi tavaya yağ eklenir. Yağ ısındıktan sonra köfteler eklenerek arkalı, önlü şekilde pişirilir.
Öncelikle ortaya daha lezzetli ve yumuşak köfteler çıkartmak için yağ pişirme oranını dengeli tutun. Bu bilgi ızgara ya da fırında yapılacak köftelerden çok tava ile pişirme yapacaklar için önemlidir. Bir sonraki dikkat etmeniz gereken nokta ise köftelerin pişirme süresidir.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri