Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Kızartmalık patatesler; nişasta oranın yüksekliği, su oranın azlığı ve kabuk renginin daha koyu sarı ve kırmızı olmasıyla bilinirken, yemeklerde kullanılan haşlamalık patates ise kızartmalık patatese göre yapısının küçük, su oranın fazlalığı ve kabuğunun inceliğiyle biliniyor.
Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır.
Nazım Yıldız Çiftliği tarafından Bolu'da üretilen kızartmalık/sofralık patatesler, sabah kahvaltılarının yıldızı olmaya devam etmekle beraber farklı yemeklerde kullanıldığında da sofralara çok yakışacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Kabuğu kalın, parlak ve iri patateslerdir. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Haşlamalık patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçüktür. Nişasta oranı azdır ve ince kabukludur.
Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Patateslerimizi kızartmak istediğimizde bir tabağa alalım, 5 dakika kadar bekletip birbirine yapışanlar varsa ayıralım. Patateslerin üzerine un serpiştirelim ve karıştıralım. Bol miktarda kızdırdığımız sıvı yağa patateslerimizi koyalım ve yüksek ateşte altın rengini alıncaya kadar kızartalım.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Kızgın ve bolca yağ şart
Kabuğun altındaki ısı derecesi hızlı bir şekilde yükselir. Yükselen ısıyla b irlikte kabuğun dışına çıkamayan su baharı patatesin iç kısmını yumuşacık yapar.
Patatesleri kızartacakları zaman donmuş patatesleri çıkartıp biraz çözdürdükten sonra kızgın yağlı tavaya atıyorlar. Bu derin tavanın içine ayrıca un serpiyorlar. Un patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Patatesleri tavada 5 dakikadan fazla tutmuyorlar genelde.
Patateslerinizi sudan çıkardıktan sonra kağıt havlu ya da temiz bir bez yardımıyla güzelce kurulayın. Islak bir şekilde yağın içerisine atarsanız yağ çeker ve çıtır çıtır olmaz.
Kuru patates daha iyi kızarır ve çıtır çıtır olur.
Agria Cinsidir. Az yağ çektiği ve lezzetli olduğundan Agria cinsi patates yemek için en ideal patates cinsidir. Özgün Sarı Renklidir Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon'un bir kaç ilçesinde yetişir. Patatesler direk topraktan çıktığı gibi işlem görmeden gönderimi yapılmaktadır.
Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.
Agria uzun süreli depolamada kalitesini koruyan bir çeşittir. Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
önceden 200-220 derecede ısıtılmış fırına buzluktan yeni çıkartılmış patatesleri atarsınız, 30-35 dakika sonra renkleri değişip kızarmış patatese benzemeye başlar. isteğe göre renk almasını bekleyip fırından çıkartıp çıtır çıtır yersiniz.
Patatesi kızartmak ise daha kısa süre içerisinde gerçekleşmektedir. Bunun için öncelikle 170 derece gibi bir sıcaklıkta bir dakika kadar tutulmalıdır. Daha sonra patatesler atılmak suretiyle 4 ya da 5 dakika içerisinde kızartma işlemi tamamlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri