Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sakal almak haram mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sakal almak haram mı?

Alimlerin hemen hemen hepsi sakal bırakmayı müminlerin ayırıcı özelliği ve dini bir hüküm olarak kabul etmişler ve sakal kesmeyi haram kılmışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Sakal almak günah mı?

Sakalını traş eden erkekler kadınlara benzemektedirler. Erkeklerin kadınlara benzemesi de dinen yasaklanmıştır. Ancak sakalı kesmenin haram olduğunu söyleyen bazı alimlerimiz, sakalın bırakıldıktan sonra kesilmesinin haram olduğunu kasdetmişlerdir. Yoksa sakalı bırakmadan tıraş olmak haram olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islamda sakal zorunlu mu?

Dinimiz bu konuda bir zorunluluk getirmediği için, bazı insanların sakal bırakmamasına "Neden bırakmıyorsun?" denilmez. Dinimiz sakal bırakmamayı menetmemiştir; terkeden sünnet sevabından mahrum kalır, ama günahkar da olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Peygamber efendimiz neden sakal bırakmıştır?

İşte sakal bırakmak, hem -başta Hz. Muhammed (asm) olarak- peygamberlerin yolunu takip etmek, hem de fıtrat / yaratılış prensiplerine uygun hareket etmek manasına gelir. İster vacip ister sünnet diyelim; sakal bırakmak Hz. Peygamberi (asm) taklit etmek, ona benzemenin bir yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sakala şekil vermek caiz mi?

Sakala bir nebze şekil verilebilir. Yeter ki bu şekil, başkalarının sakalına benzemesin, bir yeri sıfıra vurmak şeklinde olmasın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Sakal kesmek günah mıdır? / Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Peygamber Efendimiz sakal tıraş olmuş mudur?

Resûl-i Ekrem'in sakalının sık olduğu (Müslim, “Feżâʾil”, 109), sakalını eninden ve boyundan kısalttığı (Tirmizî, “Edeb”, 17) ve Peygamber'in fiillerine uymada titizliğiyle bilinen sahâbeden Abdullah b. Ömer'in sakalını avucuyla tutup bundan fazla olan kısmı tıraş ettiği (Buhârî, “Libâs”, 64) bildirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Top sakal neden günah?

Top sakal bırakmak caizdir, Fakat sünnet değildir. Yani bu şekil sakal bırakmak Peygamber Efendimiz (asm)'in bir uygulaması değildir. Belki de bu hadislerin ruhundan hareketle söylenen, "Kalıbı ile başkalarına benzeyenin zamanla kalbi ile de benzeyeceği."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sakal sevmiyorum demek günah mı?

Yukarıdaki bilgiler ışığında, Peygamber Efendimiz (asm)'in bir sünneti olması yönüyle sakalı hafife alma gibi bir kasıt taşımadıkça bu söz kişiyi günahkâr kılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islamiyette sakal kesmek günah mı?

Sakalın fıtrattan sayılması, onun diğer fıtrattan sayılan şeylere denk bir yerde olmasını gerektirir ki, o da en azından önemli bir sünnet olmasıdır. Sünnet ise sebepsiz yere kesilmesi de mekruh olur. Resulüllah (sa) başkalarına benzememek için sakalı kesmeyi değil boyamayı tavsiye etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Sakalı jiletle almak haram mı?

Sakal Tıraşı Haram Mı? Kur'an-ı Kerîm'de sakal kesmek bir ayette geçer (Tâhâ 20/94), ama sakal bırakma veya kesmenin kuralından bahsedilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Erkeğin jiletle traş olmak haram mı?

4 mezhebin imamlarına göre haramdır. Yani sakal tıraşından bahsediyoruz, kafa tıraşı caiz. 3 mezhebin cumhur ulemasına göre de haramdır. İmam Şafii'nin kendine göre haramdır, cumhur ulemasına göre mekruhtur. Bundan dolayı cumhrun görüşüne göre erkeğin sakalını tıraş etmesi haram olur" şeklinde cevap verdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Sakal koymamak günah mı?

Sakalı bıraktıktan sonra kesmek, tahrimen mekruhtur. Dinimiz bu konuda bir zorunluluk getirmediği için, bazı insanların sakal bırakmamasına "Neden bırakmıyorsun?" denilmez. Dinimiz sakal bırakmamayı menetmemiştir; terkeden sünnet sevabından mahrum kalır, ama günahkar da olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Sakal neyi temsil eder?

Sakalın bilgelik ve üstünlük olarak sembolize edilmesi Rusya ve Orta Asya'da da görülmektedir. Moğol, Çin ve Türk toplumlarında sakalın pek fazla bitmiyor oluşu bir sembol olarak sakalın değerini daha da artırmakta, özellikle yaşlılar arasında sakal, kişiye bir üstünlük sağlayacak sembol olarak yorumlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizmsanat.org

Cennet de sakal var mı?

CEVAP: Cennette ibadet etmek olmadığı gibi, sıkıntı verecek herhangi bir iş de yoktur. Orada herkes sakalsızdır. Sakal çıkmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamilimleri.com

Peygamber Efendimiz sakalını nasıl keserdi?

Bir tutamdan fazlasını kesmek sünnettir ve hatta gereklidir. Zira Peygamber Efendimiz (asm), sakalının bir tutamından fazlasını kesmiş, hem eninden hem de boyundan almak suretiyle (Tirmizi, Edeb 17) sakalını şekil itibariyle her zaman düzenli tutmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kadınlar sakallı erkeklerden hoşlanır mı?

Buna göre aşk hormonal hareketlenmelerden, genetik yapıya uygun gelecek seçimleri içgüdüsel olarak gerçekleştirme çabasından başka bir şey değil. Yaygın bir görüştür, üzerine tartışmalar dönse, anlaşmazlıklar ve istisnalar çıksa da; Sakallı erkek her zaman daha çekicidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Kısa sakal caiz mi?

Sakal, onca büyüklüğüne ve ağırlığına rağmen bazı şartlarda kesilebilir. Bu mazeretler kabul edilebilir. Farz ibadetler içinse hiç kabul edilebilir bir mazeret yoktur. Keyfi bir nedenle Müslüman sakalına jilet vurmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Sakal kesmek hangi mezhepte haram?

Değerli kardeşimiz, el-Mezahibu'l-Erbaa isimli eserin referans verilen yerinde, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin “Yahrumu halku'l-lihyeti” şeklindeki görüşlerine yer verilmiştir. Bu iki mezhebe göre sakalı bırakmak vaciptir, vacibi terk etmek haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bıyığın dudağı geçmesi haram mı?

"Bıyığını kısaltmayan bizden değildir."(

buyurmuştur. Bıyıklar üst dudağın kırmızılığı görülecek şekilde kısaltılmalıdır. Özet olarak, sakal bırakılmış ise bıyığın olup olmamasının dinen bir sakıncası yoktur. Eğer sakal yok ise, bıyığın bırakılması daha uygun olanıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Sakalı beğenmemek küfür mü?

Sakal da böyledir. Resulullah'ın “sallallahü aleyhi ve sellem” emrettiği şekilde bir tutam bırakmayıp sünnet diye kirli sakal bırakmak veya top sakal gibi daha değişik bırakmak, sünneti değiştirmek olur. Eğer, sünnet diye yapılırsa bid'at ve haram olur. Sünnet beğenilmediğinden böyle yapılıyorsa küfür olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Erkek sakal bırakmak için eşinden izin almalı mı?

Sakal bırakırken hanımlara sorulması gerekir mi? Sakal bırakma konusunda hanımın izni aile içi tatsızlık çıkmaması için alınmalıdır. Zira sakal bırakmak sünnet iken aile huzuru bu sünnetten daha önemlidir. Ancak bir kimse hanımından izin almadan sakal bırakırsa da günah işlemiş olmaz, izin alma mecburiyeti yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sakal bırakmak cilde iyi gelir mi?

*Sakal sayesinde cilt daha geç yaşlanıyor.

Sakal sayesinde cildiniz nemli kalır ve soğuk havanın cildinize temas etmesi engellenir. Bu da nemli cildin uzun süre genç kalmasına sebep olur. Ayrıca sakallı cilde nemlendirici sürdüğünüzde sakalsız cilde oranla daha fazla etkilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Sakal farz mıdır?

1-Sakal Bırakmak Erkekler İçin Peygamber Efendimizin Sünnetine Dayanan, Fiiliyle Ve Emriyle Sabit Bir Vaciptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Sakal uzatmak günah mı?

Sakal bırakmak, sünnet-i zevaiddir. Sünnet-i zevaidi terk etmek haram değildir. Bazı âlimlere göre tenzihen mekruhtur. Sakal zevaid sünnet değil, müekked sünnet bile olsa, sakalı kesmeye haram denmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Sakal insanı yaşlı gösterir mi?

İngiliz cerrah Asim Shahmalak'ın yaptığı araştırmaya göre, sakal erkeği 8 yaş büyük gösteriyor. Shahmalak, gönüllü gruba aralarında David Beckham ve George Clooney'nin de olduğu ünlülerin sakallı ve sakalsız fotoğraflarını gösterdi. Gönüllüler, sakallı fotoğraflarda ünlülerin yaşlarını 5-8 yaş daha büyük tahmin etti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT