Faniler Tarikatı, dizide hicivsel bir anlam taşıyor.
Kızıl Goncalar Hangi Tarikat? Dizide, Levent ve Meryem'in hikayesi üzerinden, inanç ve fikir ayrılıklarına rağmen evlat sevgisinin birleştirici gücü vurgulanıyor. "Kızıl Goncalar"da bahsedilen tarikat, Faniler Tarikatı adıyla geçiyor.
İsmailağa Cemaati son olarak, tarikat gölgesinde küçük yaşta evlendirilen kız çocuğunun hikayesini anlatan Kızıl Goncalar dizisini hedef göstererek yayından kaldırılmasını talep etmesiyle gündeme gelmişti.
Kızıl Goncalar 1. bölüm özeti
“Faniler” isimli tarikatın dairesinde yaşayan Meryem (Özgü Namal), Naim ve kızları Zeynep memleketlerinde yaşanan depremden sonra İstanbul'a göç ederler.
Dizide, yaşamları kesişen Atatürkçü doktor Levent ile bir dini cemaatin içinde yaşayan Meryem'in ve de çevrelerindekilerin yaşadıkları anlatılıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Kızıl Goncalar; seküler bir Atatürkçü olan Levent ve mutaassıp bir tarikatın içinde yaşayan Meryem'in kaderlerinin kesişmesini konu alıyor. Dizinin gerçek hikaye ya da uyarlama olduğuna ilişkin bir ibare bulunmuyor.
Seküler ve muhafazakâr hayatların anlatıldığı Kızıl Goncalar dizisinin üçüncü bölümü, RTÜK'ün “toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılıklar” bulunduğu gerekçesiyle iki kez program durdurma cezası vermesi nedeniyle bu akşam (8 Ocak) yayınlamayacak.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Abdulhakim Erol (1902-1972) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.
Resmi kaynaklara göre, Türkiye'de 200'den fazla tarikat bulunmaktadır. Ancak bazı araştırmacılar, bu sayının 500'ü aştığını iddia etmektedir.
Kurucusu, Trabzon'un Of ilçesinde doğan din adamı Mahmut Ustaosmanoğlu. Ustaosmanoğlu, Ali Haydar Efendi olarak anılan “şeyhi” yanında yetişti. 1954'te Çarşamba'daki İsmailağa Camii'nde imam olarak çalışmaya başladı.
Kızıl gonca, özgürlük, devrim ve kadın hakları gibi güçlü kavramları temsil eder. Bu çiçek, bu kavramlara olan bağlılığı ifade etmek için sosyal hareketler tarafından kullanılmaktadır. “ Evet, "Kızıl Goncalar" dizisi sosyolojik bir gerçekliktir.
ismailağa tarikatının kızıl goncalar açıklaması
Bütün dinlerde değişik zamanlarda ve yerlerde ortaya çıkan farklı tarikatlar ve cemaatler bulunmaktadır. Müslüman tarihinde de sayısız tarikat mevcuttur.
Kırmızı Goncalar : Enver Mehmethanlı, Alper Tunga Altay, Adem Yeşil: Amazon.com.tr: Kitap.
Nakşibendilik (Farsça: نقشبندیه Nakşbendiyye), 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.
Nakşibendiliğin Hâlidi kolundan olan İsmailağa Cemaati üyeleri, Türkiye'deki İslamcı gruplaşmalar arasında en katı yoruma sahip olanlardan biliniyor. Cemaat üyeleri, erkeklerin cübbe ve şalvarla gezip sarık sarmaları, kadınların ise kara çarşaf giymeleriyle diğer İslâmi cemaatlerden şeklen ayırt ediliyor.
Mahmut Ustaosmanoğlu ya da bilinen adıyla Mahmut Efendi (1927 veya 4 Ağustos 1931, Trabzon - 23 Haziran 2022, İstanbul), Türk din adamı, mutasavvıf ve İsmailağa Cemaati'nin ilk lideri ve şeyhi.
Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü. Tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol'a kalmıştı.
Muhammed'in soyundan geliyor olması. Menzilcilerin lideri Abdulbaki Erol, ehlibeyt soyundandır ve peygamberin torunudur. Seyyid olan Abdulbaki Erol tarikat üyeleri tarafından Gavs-ı Sani olarak görülüyor. Peki nedir Gavs-ı Sani...
Adını Adıyaman'daki bir köyden aldı
Menzil, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Türkiye'deki oluşumlarından biri.
Fox Tv de yayımlanan kızıl goncalar isimli dizi filmin dinimiz İslam ve Müslümanlara yönelik; asılsız bilgi, yalan içerik, hakaret, aşağılama gibi insan vicdanına ve hukuka aykırı hareket edilmektedir. Ayrıca Kutsal kitabımız KUR'AN'a karşı olumsuz algı oluşturulmaktadır.
Kızıl Goncalar'ın son bölümü de İdare mahkemesi ve Bölge idare mahkemesinin RTÜK'ün verdiği yayın durdurma kararını onaylaması sonrası yayınlanamadı.
Kızıl Goncalar dizisinde merak dikkat çeken karakterlerden biri de Sadi Hüdayi Güneş oldu. Sadi Hüdayi Güneş tarikatta varis, tarikatın sözcüsü. Yeğeni Cüneyd'i korumak en büyük önceliği Sadi Hüdayi Güneş' Erkan Avcı hayat veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri