Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olurken, depremzedelere destekte yetersiz kalan Kızılay'ın deprem sonrasında parayla çadır sattığı ortaya çıktı.
Meclis Deprem Araştırma Komisyonuna sunum yapan Kızılay Başkanı Kınık, Ahbap'a yapılan çadır satışından haberi olmadığını söyledi. Uluslararası Göç Kurumu için üretilen çadırların deprem olunca Ahbap için iktisadi kuruluş satışı yapıldığını aktaran Kınık, "Bana sorsalar bunu yapmazdım." ifadelerini kullandı.
Ahbap'ın kurucusu ve başkanı olan sanatçı Haluk Levent de iddialarını doğrulayarak herşeyi kanuni ve usülüne uygun olarak yapıldığını vurguladı. Levetn Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ'nin Kızılay'a bağlı bir tüzel kişilik olduğunu ve Kızılay'ın kendisinin de çadırları fatura karşılığı teslim aldığını belirtti.
Toplam 54 bin çadırı AFAD'a verdiler. Ancak üretim tesisinden de AHBAP'a 46 milyon TL çadır satışı gerçekleştirildi. Vakıf ve dernek görünümündeki tüm kuruluşlara da elindeki stoğu kullandırmış.
Kızılay Çadır&Tekstil AŞ'de AHBAP derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Deprem sonrasında yetersiz kaldığı eleştirileri yöneltilen Kızılay'ın Türk Eczacılar Birliği'nin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 160 bin TL'den sattığı ortaya çıktı.
Kızılay'ın Ahbap'a çadır satışıyla ilgili iki taraftan da açıklama geldi. Ahbap satışı doğrularken, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ''Ahbap ve Kızılay'ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır'' dedi.
Haluk Levent: AFAD da çadırları Kızılay'dan parayla alıyor. Kızılay iştirakinin, deposundaki çadırları Ahbap Derneği'ne sattığının ortaya çıkmasından sonra, derneğin kurucusu Haluk Levent açıklama yapmış, "Sistemi kimse bilmiyor.
Okan Yücel. Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3'üncü gününde Kızılay'ın, Haluk Levent'in kurucusu olduğu AHBAP'a çadır sattığı ortaya çıktı. Gazeteci Murat Ağırel'in ortaya çıkardığı olay uluslararası alanda da soruşturmaya yol açabilir.
Kızılay Çadır&Tekstil, bir Kızılay Yatırım iştirakidir. Elde edilen gelirlerin tamamı Kızılay'a aktarılarak insani yardım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Kızılay Çadır & Tekstil Neler Yapar? Başta afet çadırı olmak üzere, tekstil barınma sistemleri tasarlar ve üretir.
Bakanlığımıza bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde, 300 bin 809 çadırın kurulumunu tamamladı.
AHBAP'a 2 bin 50 çadır satıldı
Gazeteci Murat Ağırel, Cumhuriyet Gazetesinde 26 Şubat'ta yayınlanan haberinde, Kızılay'ın AHBAP'a 46 Milyon TL karşılığında 2 bin 50 tane çadır sattığını, Kızılay'ın da bir açıklamayla bu haberi doğruladığını yazdı.
“Halkımız Kızılay'a güveniyor”
Halkın yüzde 87,8'inin “Kızılay'ın en güvenilir yardım kuruluşu” olduğunu ifade ettiğini belirten Akar, “Türkiye'de birtakım yardım kuruluşlarıyla alakalı spekülasyonların olduğu bir dönemde, Türk Kızılayı'nın yüzde 87,8 gibi güvenilirlik oranına ulaşması çok önemli bir göstergedir.
Bunu araştırırken bazı bilgiler öğrendim. İddiaya göre Kızılay, depremin üçüncü günü AHBAP'a 46 milyon TL tutarında çadır satışı gerçekleştirmiş. Ayrıca elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği ileri sürüldü.
Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik. AHBAP'ın iddiaları doğrulamasının ardından Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Twitter hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.
Levent, tartışma konusu olan çadır satışıyla ilgili şunları söyledi: * 15 bin 250 adet çadır aldık. 2 bin 50'si Kızılay'dan alındı. 13 bin 200 tanesi de başka firmalardan alındı.
Ahbap ve Kızılay'ın iş birliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir. Şimdiye kadar afet bölgesinde AFAD 337.727 çadır kurmuş ve ilave 100.000 çadırı da kurmaya devam etmektedir.
Kızılay Çadır & Tekstil; çadır, Ankara, Malatya ve Erzincan'da bulunan çadır üretim işletmeleri ile kişisel koruyucu ekipman ve tekstil alanında ihtiyaç duyulan ürünleri en üst kalite standartlarında ve yenilikçi bir bakış açısıyla üreterek, en hızlı şekilde çözümler sunar.
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
Tamamen tarafsız, bağımsız ve yansız bir kuruluştur. Kızılhaç ve Uluslararası Kızılay hareketine bağlıdır. Türkiye'de ilk olarak 11 Haziran 1868 yılında o zamanki adıyla "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla faaliyete geçmiştir.
Madde 76 –(Değişik : 4/7/1995 -4114/1 md.) *2023 yılı itibariyle 6831 sayılı Orman Kanunu 76/a maddesine göre tanzim edilecek tutanak üzerine orman işletme şefi tarafından 494 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
İddiaya göre kendisine ait çadır fabrikaları olduğu halde depremzedelerin çadır ihtiyacını karşılayamadığı gerekçesiyle eleştirilen Kızılay, bölgede ilk günden beri yardım faaliyeti yürüten Ahbap'a depremin üçüncü günü 46 milyon TL karşılığında çadır sattı.
Kızılay'ın hasılatında kan ürünleri hizmete sunum gelirinin payı 2020'deki hasılat 6 milyar 960 milyon 781 bin lira olurken bunun 911 milyon 482 bini “kan ürünleri hizmete sunum gelirleri”nden oluştu. Kan ürünlerinin hasılattaki payı yüzde 13 oldu.
Açıklamada, “Bu süreçlerin hiçbir anında vatandaşlardan “kan parası” adı altında ya da başka bir ad altında kan kullanımıyla ilgili olarak hiçbir ücret talep edilmemektedir. Türk Kızılay yürütmekte olduğu kan bankacılığı faaliyeti için belirli maliyetlere ve giderlere katlanmaktadır” denildi.
Kızılay'ın gelirinin yüzde 70'den fazlası “şartlı bağış”
Buna göre Kızılay ve bağlı ortaklıklarının 2021 yılında geliri 8 milyar 34 milyon oldu. Bunun 5 milyar 645 milyonu ise şartlı bağışlardan oluşuyor. 2020 yılındaki 6,96 milyar lira gelirin 5,16 milyar lirası da şartlı bağışlardan geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri