(2) Tam adı “Türkiye Kızılay Derneği” olan kuruluş, “Türk Kızılayı” ve “Kızılay” adlarını da kullanır.
Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır.
Türk Kızılayı Genel Başkan Akar, 'maden suyu şişelerinden Türk ibaresinin çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı: Kızılay Maden Suyu logosu, 80 yıl kullanılmış bir logodur. Yapılan araştırmalarda, kamuoyunun çoğunluğu tarafından bu logonun benimsendiği ve satın alma algısının daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.
Kerem Kınık, 1970 yılında Malatya'da dünyaya geldi. Eğitim hayatının tamamını İstanbul'da geçirdi. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ''Afet Tıbbı'' doktora programını tamamladı.
KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR. 1947'de "Türkiye Kızılay Derneği" adını almıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Türk Kızılay Genel Merkez Denetim Kurulu, tüzüğün 49. maddesinde yer alan “Genel Merkez Denetim Kurulu, dernek içi denetim görevini yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Kızılay'ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik (ağır metaller) tespit edildiği ortaya çıktı. Habere göre Kızılay, Afyon'daki fabrikasında ürettiği maden suyunu 2019'da Migros Market'e sattı.
Ziyarette Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık'a AK Parti 22.dönem Milletvekili Prof. Dr.
Varlığı zamanla sınırlı olmayan Türkiye Kızılay Derneği Türkiye Cumhurbaşkanının yüksek himayeleri altındadır.
Kızılay'ın gelir kaynakları
Bunun 5 milyar 645 milyonu ise şartlı bağışlardan oluşuyor. 2020 yılındaki 6,96 milyar lira gelirin 5,16 milyar lirası da şartlı bağışlardan geliyor. Buna göre 2021 yılında gelirin yüzde 70'i, 2020'de ise yüzde 74'ü şartlı bağışlardan oluşuyor.
Kızılay Maden Suyu'nun satışından elde edilen gelirin fazlası Türk Kızılay'ın sosyal yardım ve afet müdahale hizmetlerinde kullanılır. Kızılay Maden Suyu, 17 Ekim 1926 tarihinde gelir getirmesi ve kamu yararına kullanılması amacıyla Ulu Önder Atatürk tarafından Kızılay'a bağışlanmıştır.
Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa'nın girişimleriyle kurulmuştur.
Türk Kızılayı, Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olmasının yanında, uluslararası alanda çok geniş kapsamlı insani yardım faaliyetleri yürütür.
Kızılay Yatırım bir kamu kuruluşu mudur? Yahut dernek midir? Kızılay Yatırım dernek ya da kamu kuruluşu değildir; sahibi %100 Kızılay olan özel bir şirkettir.
Kızılay bağımsız bir kurumdur. Kızılay, insancıl faaliyetlerinde kamu otoritelerinin yardımcısı olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasalarına tabii, ancak kendisine her daim Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Hareketi temel ilkelerine uygun hareket etme olanağı veren bir özerkliğe sahiptir.
Gerekirse bu konuda komisyon oluşturulabilir. (2) Genel Merkez Genel Kurulu; a) Kızılay'ın amaç, görev ve vizyonundan oluşan kurumsal genel politikalarını belirler. b) Kızılay'ın Genel Başkanını, Genel Merkez Yönetim Kurulu asıl ve yedek üyelerini, Denetim Kurulu asıl ve yedek üyelerini gizli oyla seçer.
AYLIK 280 BİN TL 'HUZUR HAKKI' ALIYOR
Aynı Kerem Kınık, yıllar önce Habertürk canlı yayınında "Kızılay şirketlerinden huzur hakkı adı altında 3 asgari ücret karşılığı aldığını" itiraf etmişti. Böylece Kerem Kınık'ın Kızılay'ın 11 şirketinde yönetim kurulu başkanlığı yaparak aylım 28/ bin TL maaş aldığı ortaya çıktı.
Dernek olarak diğer dernekler gibi İçişleri Bakanlığı'nın denetimine tabi olan Kızılay, kamuya yararlı bir dernek olarak ise Devlet Denetleme Kurulu'nun denetimine tabidir. Devlet Denetleme Kurulu'nun denetim görevi kendi kuruluş kanunundan kaynaklanmaktadır.
Türk Kızılayı pozisyonlarının devlet memurluğu kadrolarıyla bir ilişkisi yoktur.
155 yıllık tarihe sahip yardım kuruluşu Kızılay, AKP döneminde holdingleşti. Kızılay'da “huzur hakkı” adı altında verilen maaşlar ise dikkat çekti. Kızılay, 2019 yılında Kızılay Yatırım Holding adı altında holdingleşti ve 9 ayrı şirket kurdu.
Kızılay bir devlet kuruluşu değil ve bu nedenle devlet bütçesinden bir pay almıyor. Gelirlerinin tamamı ise bağış, fon ve Atatürk tarafından Kızılay'a verilen maden suyu tesisleri gibi gelir getirici şirket faaliyetlerinden sağlanıyor.
Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan'ın haberine göre, Kerem Kınık, halen Kızılay Yatırım Holding Anonim Şirketi, Kızılay İçecek, Kızılay Çadır gibi 11 şirketin yönetim kurulu başkanlığını sürdürüyor. Kınık'ın İstanbul Ticaret Odası'nda 14 ayrı şirket kaydı bulunuyor.
M. Rauf Arıç'ın 1993 yılında vefatı sonrası yönetimi eşi Bilgi Arıç ve ailenin 3. nesli olan evlatları Berna Arıç Çokusuğlu, Didem Arıç Kurdoğlu, Ceyhun Arıç devralmıştır.
Cumhuriyet'in duyurduğu 'çadır skandalının' üzerinden birkaç hafta geçmesinin ardından bu kez de Kızılay maden suyunda yoğun miktarda arsenik tespit edildiği ortaya çıkmıştı. Son olarak maden suyu fabrikasında kaydedilen kötü görüntülerin paylaşımı ile üretimin durdurulduğu öğrenildi.
Kurtuluş Savaşı sırasında Afyonkarahisar'da rahatsızlanan ve Gazlı Göl'den getirilen maden suyunu içerek sağlığına kavuşan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu lokasyonda bir fabrika kurulmasını sağlamış ve 1926 yılında bu fabrikayı Kızılay'a bağışlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri