Kızılötesi görüntüler, bulutlar veya dünya yüzeyi tarafından yayılan kızılötesi radyasyonu gösterir. Bunlar aslında sıcaklık ölçümleridir. Bir kızılötesi görüntüde daha sıcak nesneler soğuk olanlara göre daha koyu gözükür. Bulutsuz alanların genellikle koyu gözüktüğü gibi, çok alçak bulutlar ve sis de koyu gözükebilir.
Kızılötesi; Çok düşük hızlarda, en fazla 1 metre mesafeden, cihazların birbirini karşılıklı görmeleri koşuluyla kablosuz iletişim sağlar. TV, Uydu vs kumandaları da bu teknolojiyle çalışır. Bluetooth'dan daha yavaş olduğundan kullanım alanı kısıtlıdır.
Kızılötesi (kızılaltı, kızılötesi ışın, infrared veya IR), elektromanyetik spektrumun görünür ışık ve mikrodalga bölgeleri arasında yer alan 700 nm ile 1 mm dalgaboyu arasında bulunan bölgedeki enerjik ışınıma verilen isimdir.
Kızılötesi ışık, genel olarak insan gözü tarafından görülemez. Ancak, kızılötesi ışınların başladığı, insan gözünün görebildiği en uzun dalga boyu 750 nm seviyesinden 1400 nm'ye kadar denk gelen yakın kızılötesi ışık (NIR) insan gözü tarafından algılanabilir.
Özellikle ışığın en uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı renk olarak görünür. Kızılötesi Ne İşe Yarar? Çok düşük hızlarda, mesela 1 metre mesafeden, cihazların birbirini karşılıklı görmeleri üzerinden iletişim sağlar. Aynı zamanda pek çok açı üzerinden gece etkin bir görüş imkanı sunar.
İlgili 27 soru bulundu
Kızılötesi ışınlar, elektromanyetik spektrumda görünür bölgenin hemen dışında, görünür bölge ile mikrodalga arasında yer alır ve bu nedenle gözümüz tarafından görülmezler.
İnsan vücudundaki ısının temel kaynağı biyokimyasal tepkimeler sonucu açığa çıkan enerjidir. Sıcaklığı yaklaşık 37°C olan insan vücudu çoğunlukla kızılötesi dalga boyunda ışır. Işımanın en şiddetli olduğu dalga boyu yaklaşık 10 mikrometredir. Bu dalga boyu görünür ışığın dalga boyundan daha uzundur.
Güneş ışığı ya da Güneş ışını, Güneş'ten gelen toplam elektromanyetik ışınımdır. Kızılötesi, görünür ışık ve morötesi biçiminde bulunur. Güneş ışığı Dünya'ya gelirken atmosferde süzülmektedir.
Üzerlerine düşen kızılötesi ışık tayfının tamamını yansıttıkları için bitkiler kızılötesi fotoğraflarda beyaz olarak görünürler. Bu bilgiler doğrultusunda bitkiler yeşi ışıkta ve kızılötesi ışıkta fotosentez yapamazlar sonucu ortaya çıkıyor.
Kızılötesi Fotoğraf Nasıl Çekilir? Kızılötesi fotoğraf, kızılötesi filtre yardımıyla çekilir. Objektifin filtre çapına uygun bir çapta kızılötesi filtreyi objektifinize takarak, güneşli veya nispeten aydınlık bir günde açık bir alanda uzun pozlama değerleri kullanarak kızılötesi fotoğraf çekebilirsiniz.
Kızılötesi spektroskopisi, kızılötesi ışık ile maddenin etkileşimini inceler. Işık, farklı dalga boylarında ve frekanslarda yayılabilir. İnsan gözü, "görünür bölge" olarak adlandırılan 380 nm ile 700 nm arasındaki dalga boylarını algılayabilir.
Hedef tesbiti, gözlemleme, gece görüşü, güdüm ve takip sistemleri gibi askeri kullanım alanlarının yanında, ısıl verimlilik analizi, uzaktan sıcaklık ölçme, kısa mesafeli kablosuz iletişim, spektroskopi ve hava tahmini gibi alanlarda da kullanılmaktadır.
Aktif kızılötesi sensör (AIR-Active Infrared) ise kızılötesi alıcı ve verici sensörlerle daha uzak mesafe ve daha dar algılama alanlarında verici sensörden yayılan kızılötesi ışının alıcı sensör tarafından alınıp alınmadığını kontrol ederek hareketi algılar.
Kızılötesi Algılama Sensörü: IR sensörü olarak da bilinen bu cihaz, nesne ve yakınlık algılama gibi çeşitli ihtiyaçlara yönelik olarak kullanılmaktadır. Bunlar ışık bazlı sensörlerdir. Cisim algılama, uzaklık ölçümü, renk tahmin etme ve robotik uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
iPhone 14 Plus'ta kızılötesi sensör bulunmadığından klima gibi ev aletlerini kontrol etmek için kızılötesi işlevini kullanamaz.
Fotosentezde güneş enerjisi kimyasal enerji olarak toplanır ve su ile karbondioksiti glikoza dönüştüren bir süreçte kullanılır. Oksijen yan ürün olarak açığa çıkar. Hücre solunumunda oksijen glikozu parçalamak için kullanılır ve süreçte kimyasal enerji ve ısı açığa çıkar. Bu tepkimenin ürünleri karbondioksit ve sudur.
Sıcak cisimler tarafından üretilen dalgadır. Kızılötesi (kızılaltı, IR veya infrared) ışınım, dalga boyu görünür ışıktan uzundur. İnsanlar her gün Kızılötesi ışınlarla karşılaşır; insan gözü onu göremez, ancak insanlar onu ısı olarak algılayabilir. Teknolojide kabul edilen ismi infrared' dir.
Kırmızı ışık genellikle ışıklandırma spektrumunun temelini oluşturur ve tek kırmızı LED ışığı bitki büyümesi ve fotosentez için yeterli olabilir.
"Ultraviyole", "mor ötesi" anlamına gelir (Latince ultra, "ötesinde"), mor, görünür ışığın en yüksek frekanslarının rengidir. Ultraviyole, mor ışıktan daha yüksek bir frekans ve daha kısa bir dalga boyuna sahiptir.
Açıklama: Cevap: Enine dagadır.
Uzak kızılötesi ışınım (FIR), 5,6-1000 mikron arasındaki dalga boylarını içeren ışınlar olarak adlandırılır ve insan gözü ile görülemezler. Mutlak sıfırın üzerinde her malzeme IR (kızılötesi) yayar.
Çünkü elektromanyetik tayfın sadece görülebilir ışık spektrumunu algılayabiliyoruz. Bu dalgaboyu 400 ve 700 nanometre aralığına karşılık gelmekte. Kızılötesi ise daha düşük enerjili fakat daha uzun dalgaboylarındaki elektromanyetik ışımalardan oluşuyor.
İstendiğinde kullanılabilen kızılötesi ısı
İlave kızılötesi ısı fonksiyonu masajın etkisini kuvvetlendirir, böylece cilt üzerine sadece yüzeysel bir ısı verilmez, aynı zamanda kan dolaşımı da hızlandırılır. Böylece daha derin doku ve kas katmanlarına da ulaşılmış olur.
İnsan gözünün renk görme sınırı dışında olan 780 nm ile 810 nm arası boyanan alanı görmek sadece özel ekipmanla mümkündür. İşte tam bu noktada kızılötesi gözlük işe yaramaktadır. Normalde çıplak gözle algılayamadığınız dalga boylarını (işaretli kartlar) gözlük sayesinde görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri