Sıcak su ile yıkadığınız ya da kaynattığınız kavanozların dibine 1 dilim domates yerleştirin. Fasulyelerin üzerine 1 dilim daha domates koyun ve haşlama suyunu kavanozlara paylaştırın. Bir bıçak yardımıyla hafifçe karıştırarak fasulyelerin arasındaki havayı çıkartın. Kavanozun ağzını kurulayıp sıkıca kapatın.
Fasulyeler tamamen pişmeyecek, sadece renk değiştirecek. Fasulyelerin rengi döndükten sonra üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp, karıştırın. Orta ateş üzerinde 5 dakika kaynatın. Ardından tencereyi hemen ocaktan alıp, konserve şişelerinin içine sıcak sıcak 2 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
Genişçe bir tencereye bütün malzemeler aynı anda konulur ve karıştırılır. Ağzı kapatılır ve yaklaşık 30 dk pişirilir. Güzelce pişen fasulyeler kavanoza alınır ve ağız kısmı silinir ve temiz kapak kapatılır ters çevrilir.
Fasulyeleri elinizle 2-3 parçaya bölün ve bir kabın içerisinde toplanın. Çiğ fasulyeleri bir pişirimlik olacak şekilde ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetin içerisine pipet sokun ve ağzını hava almayacak şekilde düğümleyin. Pipetin diğer ucuyla poşetin içindeki havayı çekerek vakumlayın.
Taze fasulyelerin kılçıklarını temizleyip doğrayalım ve yıkayıp iyice süzdürelim. Büyük bir tencereye sıvı yağ koyup ısıtalım, süzülmüş fasulye ve biberleri katıp fasulyeler sararıncaya kadar pişirelim. Üzerine kabukları soyulup doğranmış domatesi dökelim tuz serpip kapağını kapatalım. Beş dakika bu şekilde pişirelim.
İlgili 41 soru bulundu
Konserve içindeki su normalden çok daha tuzlu bu sodyum fazlalığı tek başına kullanmak için oldukça zararlı ama yemeğe katacaksanız ve tuz eklemeyecekseniz oldukça uygun. Ayrıca konservenin içindeki su içindeki sebzenin ya da yemeğin özelliklerine göre vitaminli sayılar lavaboya dökmek pek mantıklı bir hareket değil.
Soğanı küçük yemeklik doğrayın, zeytin yağıyla birlikte tencereye alın. Soğanların rengi değişene kadar kavurun. Üzerine domates rendesini ekleyin. Bir iki dakika karıştırdıktan sonra taze fasulyeyi ve irice doğranmış sarımsağı ekleyin.
Bozulma etmeni olan mikroorganizmalar Bacillus türleridir. Bezelye, kuru fasulye, mısır konservelerinde sık görülmektedir. Eğer bozulma etmeni gaz yapan bir mikroorganizma (Clostridium türü) ise kutu içinde oluşan gaz kutunun dışından gözlenebilir. Kutunun alt ve üst kapakları oluşan gaz miktarına bağlı olarak şişer.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Kaynayan suyun içine fasulyeleri ekleyip, 3 dakika pişirin. Fasulyeler pişerken başka derin bir kaba olabildiğince buz küpleri ile dolu soğuk su koyun. Süre sonunda pişen fasulyeleri süzerek sıcak sudan çıkartın. Bekletmeden hemen buzlu soğuk su dolu kabın içine koyup, şoklamasını sağlayın.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Konservenin temel kuralı kullanılacak besinin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır. Doğranan sebzeler bir tencere içinde hafif ateşte döndürülür ve kavanozlara eklenir. Sıcak şekilde eklendiğinde ömrü daha uzun olur. Konserve kavanozlarının güvenlik testinden geçmesi gerekir.
Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır. Kavanozlar, tencereden büyük bir maşa yardımıyla çıkarılmalı ve temiz bir mutfak havlusu üzerine ters çevrilmelidir.
Pişerken sona doğru 2 yemek kaşığı kadar tuz ekleyin. Ocağın altını kapadıktan sonra kavanozları karışım ile doldurun. Kavanozları ters çevirip bir örtü üzerinde soğuyana kadar bekletin ve güneş görmeyen bir yerde sonrasında kullanmak için muhafaza edin. Afiyet olsun.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Bakliyatların saklanması için saklama kapları pratik bir yöntemdir. Plastik saklama kaplarından uzak kalmalı, cam saklama kavanozlarını tercih etmelisiniz. Cam kavanozların içinde bulunan mercimek, nohut, fasulye, bulgur gibi gıdaların durumunu gözlemlemek daha kolay olacaktır.
Bakliyatları saklarken en çok karşılaşılan sorunlardan olan böceklenme, güvelenme ya da kurtlanma problemlerini yaşamamak adına bakliyatları sakladığınız torba ya da kavanozun içine kurutulmuş defne yaprağı veya kabuklu halde sarımsak koyabilirsiniz.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
İngiliz The Telegraph gazetesinde yayınlanan bir habere göre, çorba, fasulye ve gazlı içecekler gibi teneke kutuda satılan yiyeceklerin taze besinlere oranla daha zararlı olduğu belirtildi. Konserve çorbalar kanser ve cinsel gelişim bozukluklarına yol açan yüksek miktarda Bisfenol-A(BPA) içeriyor.
Şeker konservenizin bozulmaması, ömrünü uzatması için kullanılmaktadır. Herhangi bir tat verme amaçlı değildir. Miktarı az olduğu için tadını hissetmeyeceksiniz. Konservenizde kullandığınız şeker aynı zamanda domateslerin ekşiliğini de alır.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Taze Fasulye Konservesi Tarifi Nasıl Yapılır? Fasulyeleri ayıklayıp istediğiniz şekilde doğrayalım. Tencereye soğanı koyup kavuralım. Sonra salçayı ekleyip fasulyeleri ve biberler doğrayıp kavurmaya devam edelim.
Küçük bir kapta sosu olan zeytinyağı, limon veya goruk ekşisi, tuz ve dövülmüş sarımsak karıştırılır. Haşlanan fasulyeler sudan geçilir ve süzülmesi için biraz beklenir. Süzülen fasulyeler borcam tarzı ağzı kapaklı bir kaba alınarak sosu dökülür iyice harmanlanarak dinlenmeye bırakılır.
Yaz sofralarına çok yakışan, bekledikçe tadı artan nefis bir lezzet. Barbunyayla yapılan versiyonları da olsa en makbüllerinden birisi bombay fasulye ile yapılanı. İçerisindeki soğan, sarımsak, havuç ve patatesle lezzetine lezzet katıyor. Bolca zeytinyağı ve biraz da şekerle adeta şahlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri