L plaka, temel olarak “T” harfi ile başlayan taksi plakaları gibi düşünebilir. Aynı şekilde “L” ile başlayan plakalar ise artık servis taşımacılığında kullanılacak. Yeni yapılanma ile artık servis araçları, hatlı minibüsler ve taksi araçları gibi kendine özel bir plakaya sahip olacak.
L plaka ile sadece personel ve öğrenci servis hizmeti verilecek, turizm taşımacılığı ise yapılamayacak.
Başvuru onaylandıktan sonra Tahditli Servis Plaka Belgesi düzenlenir. -UKOME kararına göre 31.12.2021 tarihine kadar noterde L plaka tescil işlemini tamamlamayan kişilerin ilgili servis plaka başvuruları iptal edilecektir.
Müdürlüğümüz sistemi E-Tuhim'de bağlı olduğu taşımacılık kartı başvuru ekranına girerek "Araç Değişim Ön Tanımı" yaparak araç değişim işlemini gerçekleştirir. Daha sonra Noterliklerde ön tanımı yapılan taşımacılık kartında L seri plaka tescil işlemlerini yeni araçta gerçekleştirir.
Sadece idareden işletme izin belgesi alanlara J plaka verilir. İşletme izin belgesinin iptali ve/veya devri ve/veya işletme izin belgesin geçerlilik süresi sonunda işletme izin belgesine bağlı J plaka, MBB uhdesine geçer.
İlgili 43 soru bulundu
Bu karar doğrultusunda T rumuzlu olan taksi plakaları TT rumuzu ile değiştirilecek. 18 Ekim 2016 tarihinde aldığımız karar sonrası ilimizde çok sayıda ticari taksici üyelerimiz müracaatlarını yaparak T olan Plakalarını TT yaptırdılar. ancak halen daha plakalarını değiştirmeyen taksicilerimiz mevcut.
Türkiye'nin birçok ilinde "F" harfi ile başlayan plakaların tercih edilmediği ve bunların boşta kaldığı öğrenildi. Vatandaşların, yeni araç alırken veya başka ile ait plakayı değiştirirken trafik şube müdürlüklerinde boşta bulunan plakalar arasından tercihte bulunduğu kaydedildi.
İlan. gov. tr'de yer alan ilana göre 50 adet S Plaka 10 yıllığına kiraya verilecek.
06 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" gereğince %18 ibaresi %20 şeklinde değiştirildiğinden özel plaka ücreti 61.175.52TL olarak yeniden hesaplanmıştır.
Okul taşıtları ve personel servis taşıtlarına özel olarak verilen tahditli plakalar, örneğin İstanbul'da "34 Lxx 999", Kocaeli'de "41 P 9999" formatındadır.
Peki, L plaka nasıl alınır? Servislerde kullanılacak L ile başlayan plaka alımı için öncelikle İBB Tuhim sitesine girmeniz ve sisteme kayıtlı olan aracınıza seri plaka ataması yapmanız gerekiyor. Atama işlemi tamamladıktan sonra ise noter işlemlerinin sırası gerekiyor.
Kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye'de kalabileceği azami süre 6 aydır (180 gün).
Trafik Kanununa göre KEL, LAN, LEN, MAL, NAH gibi harf gruplarını içeren plakalar, küçük düşürücü nitelik taşıdıklarından hiçbir şekilde verilmiyor. Abdullah Öcalan'ın ismiyle ilişkilendirecek APP, APO, PKK gibi harf grupları da verilmiyor.
Kararın üçüncü maddesine göre, plaka tahsisi yapılabilmesi için “Taksi, dolmuş ve minibüslerde; şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini beyan etmiş ve ilgili meslek odasına, ilgili meslek odasının bulunmadığı yerlerde ise şoförler odasına üye olmak” şartı aranıyor.
Toplu Taşıma İzin Belgesi bulunan ( Çalışma Ruhsatı ) ve sadece personel servisi yapan ( S ) plakalı servis araçlarına, Gölhisar Belediyesince belirlenecek güzergâhlarda ve ana arterlere giriş için verilecek izin belgesidir.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Sarı renkli plaka yeni araç sahibi olan kişilerin esas plakaları çıkana kadar kullandıkları bir plaka çeşidi olmaktadır. Bu plaka sarı zemin üzerine siyah renkte harflerin ve rakamların yazılması suretiyle hazırlanmaktadır. Tescil edilmemiş ancak trafiğe çıkması için bir sakınca bulunmayan araçlara verilmektedir.
Yayınlanan kusur tablosuna göre yeni plakaların genişliğinin 11 santimetre, uzunluğunun ise 52 santimetreye sabitlenmesi zorunlu. Bu boyutlardan daha büyük ya da daha küçük plakalar, TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemeyecek. Ayrıca plakalardaki harf ve rakamların bold ya da italik olması da yasak.
61 TS 061 plakasının sahibi olan Trabzonspor'un başarılı file bekçisi ve kaptanı Tolga Zengin, Trabzonspor'a olan hayranlığını her zaman ve her ortamda gösteriyor.
Büyük Britanya, Saorstát Éireann (Serbest İrlanda Eyaleti), Éire.
Geçici plakalar diğer plakalar gibi metal plaka üzerine basılmaz. Geçici trafik belgesi olarak adlandırılan geçici plakalar sarı bir zemine sahip karton üzerine basılır. Bu sarı zemine sahip karton plakaların zeminlerinden çaprazlama beyaz bir şerit geçer. Ayrıca plakaların harf kodu sadece “G” harfi ile ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri