Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Şarj Aletini Prizde Bırakmak Ne Kadar Elektrik Harcatır? Prize şarj aleti bırakmak yapılan araştırmalar doğrultusunda aylık 135W güç kullanımına sebep oluyor. Yıllık bu miktar 1,6 kWh'ye karşılık geliyor. Bu veri maliyet açısından değerlendiğinde prizde takılı iPhone şarj cihazı aylık olarak 12 kuruşa mal oluyor.
Prize takılı bırakılan cep telefonu şarj cihazları 0.1Watt ila 0.5Watt arasında elektrik harcar. Prizde takılı bırakılan her cihaz elektrik harcamaya az da olsa devam eder. Günlük olarak düşünüldüğünde tüketilen elektrik oranına belirgin bir katkısı yoktur.
ABD Enerji Bakanlığı'nın sağladığı bilgiye göre cep telefonu şarj cihazları, telefon bağlantısı kesildikten sonra prize takılı bırakıldığında 0,26 watt enerji tüketmeye devam ediyor. Telefon şarj edilirken ise bu rakam 2,24 watt oluyor.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
İlgili 25 soru bulundu
En uygun olan tarife 22:00-06:00 arasında. Bulaşık makinası, çamaşır makinası ve diğer elektrikli ev aletlerini saat 10'dan sonra kullanırlarsa ödeyecekleri bedel daha az olacaktır. Tüketimin en pahalı olduğu saat, saat 5 ile 10 arası." Elektriğin en çok tüketildiği saatler 17 ile 22:00 arası.
Günlük 1 saat kullanılan bir kettle ayda 30x2=60 kW elektrik harcar. Bu kullanım miktarını güncel elektrik kullanım bedeli ile çarptığınızda aylık elektrik faturanıza yansıma miktarını bulabilirsiniz. Bunun için de 60x1,5017=90,102 TL faturanıza yansıyan bedel ortaya çıkacaktır.
Genel olarak 1000 Watt gücündeki bir ısıtıcı 1 kw elektrik tüketir. 1 kw elektrik evler için 1.98 TL/kWh, iş yerleri için ise 3.27 TL/kWh'dir. Bu hesaplamayı yaparak kullandığınız veya alacağınız elektrikli ısıtıcıların tüketim ücretini hesaplayabilirsiniz.
Elektrikli ocaklar, 1 saatte yaklaşık olarak 1.3 kw elektrik enerjisi harcar. 1 kw enerjinin fiyatı ise 1.48 TL'dir. Bu veriler ışığında, kullanılan süre ve fiyat göz önüne alınarak hesaplama yapılabilir. Böylece elektrikli ocağın harcadığı aylık enerji miktarı ortaya çıkar.
En çok elektrik tüketen ev aletleri; elektrikli ısıtıcı, ütü ve saç kurutma makinesi olarak öne çıkıyor. Evlerin olmazsa olmazı buzdolabı, birim olarak az enerji tüketse de, 7 gün 24 saat çalışması dolayısıyla aylık elektrik tüketiminin yüzde 31'ini kapsıyor.
Verimlilik odaklı kademeli elektrik tüketim tarifeye geçiş ile elektrik faturalarında mesken yani evler için aylık 240 kiloWatt'a kadar olan elektrik tüketimi miktarı için 1 kw elektrik fiyatı 1,74 TL'dir.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Bu makine için sıcak tutma süresi 1 saat civarında. Sıcak tutma ve demlemek için ise toplamında 138.5Wh enerji tüketiyor. Basit bir matematik ile sadece sıcak tutmak için 75.4 Wh gerektiğini görüyoruz. Ülkemizde ki elektrik fiyatlarına göre ücret olarak hesaplamak istersek demlemek için 2.2 kuruş harcanmakta.
2023 yılı mesken türündeki yaşam alanları için elektrik tüketim bedeli 1,5017 TL/kWh olarak belirlenmiştir. Elektrik sobasının aylık elektrik faturasına yansıması da bu bedel üzerinden gidilerek hesaplanır.
100 wattlık bir ısıtıcı saatte 0,175 ₺ elektrik harcar. (Ocak-2023 - kWh). Diyelimki aralıksız çalışıyor, günde 4,2 TL tüketim yapar. Bir ay boyunca hiç kapanmasa 126 Türk lirası sarfiyat yapmış olur.
Bir fanlı ısıtıcı bir saat boyunca çalıştığında elektrik tüketim miktarı 2 kw kadar olacaktır. Buna karşın kimi fanlı ısıtıcılarda da kademe ayarı olduğunu unutmamalısınız.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Elektrik Fiyatları 2023
Ocak 2023 itibariyle standart ulusal tarifenin vergiler dâhil 1 kW elektrik birim fiyatı, düşük kademede (aylık 240 kilovat saat ve altı tüketimlerde) 1.73 TL, tüketimin 240 kW/sa üzerine denk gelen yüksek kademeli bölümünde ise 2.60 TL'dir.
Yukarıda belirttiğimiz tüketim bedelleri dikkate alındığında normal bir buzdolabının aylık elektrik tüketim bedeli 45-90 TL arasında olacaktır. Tabi bu fiyat 2023 yılı için belirlenen ortalama fiyatlardır.
Üç zamanlı tarife abonesi olan tüketiciler, 30 Ekim`den itibaren ucuz elektrik dilimini saat 22.00'de değil 23.00'ten itibaren alabilecek. Elektrik faturalarımızda; Gündüz dönemi: Saat 06-17, Puant dönemi: Saat 17-22, Gece dönemi: Saat 22-06 olarak uygulanmakta idi.
"06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.
Elektrik ve doğal gaz faturaları ile ilgili alınan yeni karara göre, afet bölgesi olarak kabul edilen 11 ilde tüm borçlar silindi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri