Orhan Veli Kanık çevirileri genel olarak biçimsel olarak kaynak metne daha sadıktır.
Yeni Türk edebiyatında pek çok alanda öncü olan Şinasi'nin ilk baskısını 1859'da Fransız Lisanından Tercüme Ettiğim Bazı Eş'âr adıyla yaptığı ve 1870 yılındaki ikinci baskısında adını Tercüme-i Manzume olarak değiştirdiği eseri küçük hacmine rağmen Fransız edebiyatından şiir alanında kitap çapında yapılan ilk çeviri ...
Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
Masal yazarı olarak bilinse de aslında eserleri, teşhis ve intak kullanılarak kurgulanmış eserlerdir. Masallarında hayvanları insanlara özgü karakter özellikler vererek hızlı, canlı ve nükteli bir anlatımla kullanmıştır. Konularında doğu masallarından esinlenmiştir.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
La Fontaine aynı adı taşıyan masalında her gün altın yumurtlayan tavuk ile sahibi arasında yaşananları anlatır. Özetle; tavuk değerini bilenler için mal, mülk, berekettir. Kolay yoldan insana sunu- lan bir refah kapısıdır.
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
La Fonten, ünlü Fransız şair ve masal yazarının isminin okunuşudur. La Fontaine Kimdir? La Fontaine, fabl türünün kurucusu kabul edilen yazardır.
EN GÜZEL TÜRK MASALLARI (1. BASKI) - EFLATUN CEM GÜNEY | Nadir Kitap.
La Fontaine,13 Nisan 1695 tarihinde Paris'te 73 yaşında hayatını kaybetmiştir. Özellikle masal alanında adını ölümsüzleştiren La Fontaine'nin toplamda 12 kitaptan oluşan 238 masalı vardır.
Elli yılı aşkın bir süreden beri sevilerek okunan bu çevirilerde Orhan Veli, Türkçenin olanaklarını, zenginliklerini ustaca sergiler. La Fontaine'in Masalları'nda denediği ve Türkçeye kazandırdığı söyleyiş biçimi ve şiirsel yapı da bu çevirilerin belleklerimizde yer etmesinde etkili olmuştur.
Yazar: Orhan Veli. Orhan Veli'nin, tıpkı kendi şiirlerinde olduğu gibi, okunabilir bir dille Türkçeye çevirdiği La Fontaine'in masalları, hem çocukların hem de yetişkinlerin severek okuyacakları bir klasik.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
Fablı ilk olarak yazanlar Friglerdir. Hititler fablları taş tabletlere yazıp resimliyorlardı. Fabllar günümüzde eğitimde çok kullanılmaktadır.
Fabl türünde dünyanın en büyük ustası olarak tanınan La Fontaine, 17. yüzyıl klasik çağının ve edebiyatının en ünlü öykücüsüdür. La Fontaine'in öyküleri 1668'den 1694 yılına dek on iki kitapta yayınlanmıştır.
Su Süngeri (760 milyon yıl yaşında)
Su süngerleri, bugün bilindiği kadarıyla keşfedilmiş en eski hayvan türüdür.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
La Fontaine masalları, hem doğuda hem batıdaki masalları derleyen La Fontaine'nin bunları serbest Fransız nazmına uyarlaması ile oluşmuştur. Bu masallar çeşitli ciltlerde fabllar olarak yayımlanmış ve de dünya dillerine çevrilmiştir. Bizde Türkçe La Fontaine masalları çevrilmesi Tanzimat Dönemine kadar uzanmaktadır.
10 yaş ve üzeri herkesin okumasına uygun olan eserde, 100'e yakın masal arasından 48 masal seçilerek yayına hazır hale getirildi. Ahlak dersi ve öğüt vermesi açısından oldukça etkileyici olan “La Fontaine Masalları” sadece çocukların değil, büyüklerin de severek okuyabileceği bir eserdir.
Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri