la ilahe illa hu ise, "tanımsız olan zat'tan başka ilah yoktur" anlamına gelir. "hüve/hu" hiç bir idrakın ulaşamadığı, kuşatamadığı, tanımsız "zat" mertebesidir.
allahü la ilahe illa hu / allahü lâ ilâhe illâ hû
"O Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur".
La İlâhe İllallâhu Vahdehu La Şerîke Leh, İslam'ın temel inançlarından biri olan tevhid inancının ifadesidir. Arapça'da "Allah'tan başka ilah yoktur, O tektir, ortağı yoktur" anlamına gelir.
Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah'ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
Celî sülüs hatla yazılmış müsenna (iki taraflı) Yâ Hû ifadesinin altına mealen şu yazılar ilâve edilmiştir: “Ey 'O' diyen, 'O'ndan başka ilâh yoktur.” Bu ifadeler, O'nu ondan bigâne yâd edenlere bir ihtar mahiyetindedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah'ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
İnsan ister istemez “Hû” ile meşgul olmaktadır. ismi şerifi söylenir. 229 defa tekbir söylenir ve bu tekbirlerde “Hû” çekilir. tekbirin (AllaHû Ekber) içinde 1 adettir.
El-Hakk Ne Demek ve Nedir? Allah'ın isimlerinden birisi olan El-Hakk ahiret gününde hak ile batılı birbirinden ayıran ve hakkı olanı sahiplerine zalimlerden alıp veren anlamına gelmektedir. Ayrıca varlığı daimi ve hakiki olan hiçbir zaman değişmeyen, sürekli var olma durumunda olan demektir.
Allah lafzı zikrin aslıdır. Söylenmesi, tefekkür edilmesi bile ibadettir. Ne var ki, ilave aksesüarla ve melodili bir tarzla yani folklorik şekle büründürülmüş bir söyleme ve uygulama ise zikir olamaz.
La ilahe illallah zikri neye iyi gelir? La İlahe İllallah diyenin günahları silinir, yerine sevap yazılır. La İlahe İllallah cennetin anahtarıdır. Son sözü La İlahe İllallah olan kimsenin ruhu kolay çıkar.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
La İlahe İllallah Faydaları ve Önemi
Kelime-i tevhidi içtenlikle söylemek Peygamberimizin şefaatine vesiledir. Kelime-i tevhid insanların dünyasını da ahiretini de aydınlatır. İhlasla La İlahe İllallah diyeni Yüce Allah ateşe haram kılmıştır. La İlahe İllallah diyene kafir denmemelidir.
İşte o öz “Hû” dur, yani “O” dur. yani bugün ki karşılığı ile Allah'tır. Özden açığa çıkan, görünen kâinat, “Hû” dur, yani “O” dur. yani bugün ki karşılığı ile Allah'tır. İşte bu kâinatta, görünen görünmeyen yani zâhir ve bâtın yönünle her şey “Hû”dur. İnsanın özü “Hû” dur.Cümle varlığın özü “Hû” dur.
Korunma duaları arasında bulunan ve üç kez üst üste sabah ve akşam okunması tavsiye edilen dualar arasında bismillahillezi duası yer almaktadır. Duanın Arapça yazılışının Türkçe okunuşu şöyledir; Bismillahillezi La Yedurru measmihi şeyun fil ardi vela fissema ve hüvessemiul alim.
Her kim banyoya Girmeden önce; BİSMİLLÂHİLLEZÎ LÂ İLÂHE İLLÂ HU.. Derse; biiznillah Cinler sizi göremez Ve zarar veremezler..
Nefs-i mülhime mertebesindeki sâlikin zikri "hû"¸ seyri "billah"¸ âlemi "ervâh"¸ hâli "aşk"¸ mahalli "ruh"¸ vâridi "hakîkat"¸ şâhidi "tevhîd-i zattır." Nuru ise kırmızı renktedir.
Allah, bütünlük boyutudur. Bu kelimenin asli boyutu “Hû” dur.
“Lâ ilâhe illâllâh” ne demektir? Bu söz basit olarak ele alınırsa; “TANRI yoktur sadece ALLÂH vardır” anlamında değerlendirilir. “Lâ ilâhe”de; “Lâ”, yoktur; “ilâhe”, “TANRI” demektir; yani, “Lâ ilâhe”, “tapınılacak tanrı yoktur” demektir.
Neden? … Çünkü bu ifadeler bir anlam ifade etmezler. Bu kelimelerle yapılan zikir Allah'ı övmediği gibi, Kur'an ve Sünnette de böyle bir tarif yoktur.
- Her işte başarılı olabilmek ve hastalıkta şifa bulabilmek için 5 vakit namazdan sonra 108 kere ''Ya Hakk Celle Celalühü'' zikrine devam edilmelidir. - Doğruyu ve hakkı bulmak için günde 108 kere zikir olarak okunmalıdır. - Bu ismi vird eden kişiler görevlerini devamlı yapma azmi içerisinde olurlar.
Ancak sahih hadis kaynaklarında böyle bir rivayet bulunmamaktadır. Sesli ve başı sallayarak zikretmenin de bir mahsuru yoktur. Kur'an-ı Kerim ibadetlerin en câmii olan namaza zikir demektedir. Namaz kılan bir mü'min Allah'ı anmakta, zikretmektedir.
- Hadis rivayetlerinde geçen sayılardan az veya çok zikir veya tesbih çekmek elbette zararlı değildir; ancak kâmil manada sevaba erişmek için şifre gibi buna uygun olması gerekir... - Namazlardan sonra 33'er defa tesbih, tahmid ve tekbir getirmek / yapmak sünnet-i müekkededir.
İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.
Yine Cuma günü namazdan önce yüz defa “Ya Allah, Ya Hu” diyen kimsenin hayırlı dileği gerçekleşir. Cuma günü ikindi namazı ile güneş batmasına kadar olan zaman diliminde dua edilmesi tavsiye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri