Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
Reçeli Kavanozlarda Bekletmek:
Reçelin uzun ömürlü olması için hava almayacak şekilde kapatılması gerekir. Ancak kavanozun kapağını kapatmak, tek başına yeterli değildir. Bu yüzden reçeli kavanozlara doldurduktan sonra kavanozları mutlaka ters çevirin ve ılıması için bekleyin.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
🌹Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir , kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
İlgili 17 soru bulundu
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Kavanozların mutlaka kuru ve temiz olmasına özen gösterin. Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır. Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın.
Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir. Reçelde köpüklenme fark ettiğimizde ise asla tüketilmemesi gerekir, çünkü köpüklenme reçelin bozulduğu anlamına gelir.
Yoğunluğu fazlalaşınca tırnağınızın üzerine çok az reçel kıvamından koyun eğer sağa sola akmıyorsa olmuş demektir. Ocaktan almadan 5 dk önce limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu reçelin hem parlak görünmesini hemde şekerleşmesini önler. Afiyet olsun.
Malzemeler önce bir tencereye konulur, kaynatılır ve sonrasında cam kavanozlara doldurulur. Ardından ağzı iyice kapatılır ve cam kavanoz ters çevrilir. Bu yöntem sayesinde soğuma esnasında alt basınç oluşur ve kapak hava sızdırmaz bir özellik kazanır. Bakteriler giremez ve besinler çok daha uzun süre taze kalır.
Reçelin kıvamını koyulaştırmak için, içerisine bir çimdik nişasta atıp karıştırabilirsiniz. Reçelin kıvamının tutması için, pişirme işleminden sonra mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Reçeliniz soğuduğunda ve kıvamı tuttuğunda, cam kavanozlara doldurabilirsiniz.
Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
Çünkü reçele nazaran daha az şeker kullanılır. Arzu edilirse marmeladı ocaktan indirmeden önce kullanılan şekerin 1 kg için 1 limon suyu veya 1gr limon tuzu ilave edilip 1-2 dk. daha kaynatılır.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz. Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.
Orta ateşte köpükleri kaşık yardımı ile alınarak kaynatılır. 45 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan almaya yakın içerisine limon dökülür. Hazır olan çilek reçeli sıcak sıcak kavanozlara konarak ağızları iyice kapatılır. Çilek reçelini soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Tahta kaşık kullanmıyorsunuz
Reçel kaynarken şekerin dibinin tutmaması için reçeli karıştırmak çok mühim. Ancak bunu sadece ama sadece temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla yapmalısınız. Eğer metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle reçel tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir.
Reçel olduktan sonra sıcak sıcak özellikle kuru temiz kavanozlara doldurulur asla su olmaması gerekir. Sonra kuru kapak ile iyice sıkılır ve ters çevrilir. Soğuyunca hazır. Kapağı tutmuş olan reçelleri Uzun süre muhafaza muhafaza edebilirsiniz.
Reçelin uzun süre dayanmasını sağlamak için, meyve ve şeker oranını iyi dengelemeniz gerekir. Tariflerde verilen oranları dikkate aldığınızda, reçelinizin daha uzun süre dayandığını görebilirsiniz. Ayrıca reçelin içine tereyağı veya limon tuzu eklemek, saklama süresini uzatır ve küflenmesini önler.
Renginin Kararmaması İçin…
Kaynatacağınız tencerenin derin ve geniş olmasına dikkat edin. Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar.
Şekerlenmeye karşı sıcak etkili olduğundan dolayı belirtilen yöntemlerle şekerlenen reçelleri atmadan, tüketmeye devam edebilirsiniz. Yeniden kaynatma ya da sıcak suda bekletme gibi çözümler, tüketim için herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri