1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
b) Yalancı meyve: Yumurtalıkla birlikte çiçek tablası, taç ve çenek yapraklar beraberce gelişerek meyve oluşturuyorsa bunlara yalancı meyve denir. Örneğin; çilek, elma, armut. c) Basit meyve: Bir tane dişi organdan meydana gelen meyvelere basit meyve denir. Örneğin; kiraz, erik, elma.
Tek bir dişi organın yumurtalığından gelişen meyveye “basit meyve” denir. Örn. Kaysı, şeftali, kiraz, elma, armut, badem, domates, patlıcan. Bir çiçeğe ait çok sayıdaki ovaryumlardan oluşan meyveye “toplu meyve” denir.
Döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşumuna partenokarpi denir. Partenokarpi terimi fonksiyonel tozlanmanın yada diğer uyaranların yokluğunda çekirdeksiz meyvelerin oluşumu için ilk defa 1902 yılında Noll tarafından kullanılmıştır.
(bitki bilimi) Bileşik bir ovaryumdan oluşan ve karpelleri yarılarak iki veya daha çok parçalara ayrılan, kuru, açınımsız, yalın meyve.
İlgili 25 soru bulundu
Muz gerçekten özel bir meyvedir.
1. Nuks (Fındıksı meyve): Genel olarak tek tohum taşıyıp açılmayan meyvalara denir.
Kanatlı bir yarılan meyvedir. Acer (Akçaağaç) için karakteristiktir. Kanatlı meyva. Kanatlı açılmayan kuru meyvadır.
Silikvaya benzer (Silikva:İki karpelden meydana gelir.İki karpel arasında bulunan yalancı bir bölme ile meyve iki kısıma ayrılır.Olgunlaştığı zaman iki karpel, kapak halinde yarılarak tohumları taşıyan yalancı bölmeden ayrılır.Meyvenin boyu, eninin üç mislidir.) ancak meyvenin boyu eninin üç mislinden daha azdır.
Ülkemizde çeşit çeşit yetiştirilen domatesler, çekirdek kurutma usulü ile de toprakta can bulur. Söz çekirdekten açılmışsa eğer; domates meyve mi sebze mi sorunuza burada çözüm bulalım. Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Akdeniz iklimi ile beslenen zeytinler, aslında zeytin ağacının birer meyvesidir. Zeytin çiçeğinin tohumlarından oluşurlar ve tohumluk olan küçük çekirdekler içerirler.
Bakka, bir ovaryumdan oluşan tek bir çiçekten üretilen, çekirdeksiz, etli bir meyvedir . Bu şekilde tanımlanan meyveler arasında üzüm, kuş üzümü ve domates, salatalık, patlıcan ve muz bulunur.
Drupa (veya eriğimsi meyve); dış kısmı sulu, tohumu çevreleyen iç kısmı ise sertleşmiş açılmayan meyve türüdür. Bu meyve türü genellikle tek bir karpel ve üst durumlu bir ovaryumdan gelişmiştir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Periyodisite Nedir ? Meyve ağaçlarının bir yıl çok sonraki yıl çeşitli derecelerde düşük verimli olmaları durumu periyodisite olarak tanımlanır. Meyve ağaçlarında periyodisiteye eğilim, türlere ve tür içindeki çeşitlere göre farklılık gösterebilir.
Apomiksi, ana bitki ile genetik olarak özdeş tohumlar oluşturmasına olanak sağlayan ve kültür bitkilerinde başarıldığı takdirde ticari hibritlerin klonal çoğaltımına izin veren bir üreme şeklidir. Eşeyli üreme mayoz geçirmiş gametlerin oluşumu ve çifte döllenmeyi gerektiren bir süreçtir.
Embriyo kesesi döllenmeye uygun ancak rudimenter çekirdekli tane oluşturan meyve tutum mekanizmasına "stenospermokarpik meyve tutumu" adı verilmektedir. Bu meyve tutumu tipik olarak Sultani Çekirdeksiz, Yuvarlak Çekirdeksiz, Pembe Çekirdeksiz, Siyah Çekirdeksiz, Monukka ve Perlette çeşitlerinde görülmektedir.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor.
Ceviz bitkisi, meyve değil meyve çekirdeğidir. Yapısı itibariyle kabuklu olmasından ve cevizin de bu şekilde yetişmesinden dolayı meyve çekirdeği olarak bilinir.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Polen tüpünün ucu,tohum taslağının mikropil adı verilen bölgesine ulaştığında patlar ve sperm çekirdekleri embriyo kesesine geçer. Döllenmiş yumurta hücresi ve çevresindeki hücreler bölünüp çoğalarak tohumu oluştururlar. Tohumun etrafının yumurtalıkla çevrilmesi sonucu meyve oluşur.
İlk olarak Orta Asya'da kültüre alınmış olan armut ve elma ağaçlarını Avrupa'ya İskender İran'dan getirdi. Üzüm kıtaların birbirinden ayrılmasından önce ortaya çıkmıştı. Kuzey yarımkürede tersiyer dönemde üzüm vardı. Bugünün önemli meyve türleri tarih öncesi çağlardan itibaren insan göçleriyle taşındı.
Legümen meyve. Taze fasulye ve Bakladaki gibi;meyve karpellerin birleşme hatları boyunca açılmaz.Birer tohum içeren ve enine olarak değişik karpel parçalarına ayrılan legümendir. Örneğin elma brokoli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri