Bu çerçevede Çankırı'nın Ilgaz; Kastamonu'nun Tosya, Kargı; Çorum'un Osmancık; Amasya'nın Merzifon, Gümüşhacıköy; Samsun'un Havza, Lâdik ve Vezirköprü, Tokat'ın Erbaa kazaları bizzat depremden etkilenmiştir.
Dr. Bahadır, şöyle devam etti: "1943 Ladik ve 1944 Erbaa depremlerinde Samsun'da yaşayan insanlar büyük zarar görmüşler. 1943 Ladik depreminde Samsun'da 4 bin insan yaşamını yitirmiş ve gayri resmi rakamlara göre bunun 2 bin civarı ise şehir merkezinde yaşayan insanlardan oluşmakta.
Deprem, 26 Kasım 1943 tarihinde saat 01:20'de meydana gelmiş ve doğuda Taşova'dan, batıda Ilgaz'a kadar uzanan yaklaşık 45.000 km2'lik bir alanda etkisini göstermiştir.
Samsun`un depremselliği ve şehir merkezinin İkinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurguladı. İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir.
1943 Tosya-Ladik depremi 27 Kasım günü yerel saat ile 00.20'de Kastamonu, Tosya'da meydana geldi. 4000 can kaybına yol açan ve 7.5-7.7 Ms büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet X-XI (Yoğun-Aşırı) olarak hissedildi. Bu depremde 280 km'lik bir yüzey faylanması oluştu.
İlgili 15 soru bulundu
Büyük Samsun Depremleri ve Oluşan Hasarlar
Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde de fay hatlarının hareketlerinden dolayı tekrar yaşanabileceği üzerine korkular oluşturmaktadır. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman Ladik-Tosya arasında 26 Kasım 1943 yılında meydana gelen deprem büyük etkiler yaratmıştır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.10'da merkez üssü Karadeniz açıkları olan 4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Merkez üssü Samsun Körfezi-Atakum ilçesine 17,48 kilometre mesafede olan depremin, 18,27 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Ülkemizdeki en büyük depremleri üreten ve dünyanın en önemli faylarından biri kabul edilen Kuzey Anadolu Fayı Samsun il merkezine kuş uçuşu ortalama 55 km. mesafede şehrin güneyinde yer almaktadır. 26.11.1943 yılında üretmiş olduğu Ladik merkezli 7.2 magnitüdlü deprem Samsun ili ve çevresine büyük zararlar vermiştir.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), Samsun'un güneyinde bulunan Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçiyor. 1943 Ladik Depremi'nin etki, hasar ve kayıp durumuna bakıldığında Samsun'un ve dolaysıyla 17 ilçenin bu fay hattının etkisi altında olduğu bir gerçektir.
Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943 yılında 7.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Tosya-Ladik depremi 26 Kasım 1943 yılında 7.6 büyüklüğünde Kuzey Anadolu Fay hattının etkisiyle meydana gelmiştir. Büyük yıkımlara ve kayıplara neden olmuştur. Depremin büyüklüğünden dolayı oldukça şiddetli olarak sınıflandırıldı.
Mevcut veriler ışığında Samsun'un tsunami riskinin olduğu sonucuna varmak güçtür. Bunun en önemli kanıtları: 1- Tsunami oluşumu için deniz tabanında da yer değiştirme oluşturan 7'den büyük bir depreme gereksinim vardır.
LADİK 1943 DEPREMİ
Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943'te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem, Taşova'dan Ilgaz'a kadar uzanan yerleşim yerlerinde hissedildi.
17 Ağustos 1668'de sabaha karşı, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda oluşan 8,0 şiddetli depremin de merkez üssü Ladik Gölü'nün güney kıyısı.
Ankara-Samsun Karayolu üzerinde, Toptepe (Doruk) Sapağı ile başlayan Erzincan yolunun 12. kilometresinde bulunan Akdağ'ın etekleri üzerinde kurulmuş olan ilçe, il merkezine 80 km uzaklıktadır. Sahilden 950 m yükseklikte olması Ladik'i iklim ve doğal ortam yöntemleriyle diğer Samsun ilçelerinden farklı kılar.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
AFAD ve ve deprem uzmanlarının açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin düşük olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
Dr. Bahadır, "Litoloji, faya uzaklık, yer ivmesi, jeomorfolojik faktörler, sıvılaşma problemi gibi verileri kullanarak analizler yaptık. Analizler neticesinde özellikle Atakum ilçesinin sahil bandı dediğimiz kesimi, birinci ve ikinci derecede yüksek deprem riski içermektedir.
Samsun'da deprem: Karadeniz'deki diğer illerden de hissedildi - 11.03.2024, Sputnik Türkiye. Samsun'da deprem meydana geldi. Gece saat 03.10'da meydana gelen depremin merkez üssünün Atakum ilçesi olduğu belirlendi.
Bartın'da yıkım olunca bu bölge o zamanki haritada 'birinci derece deprem bölgesi' ilan edildi. Karadeniz fayının yıkmadığı Trabzon ve Rize ise 'dördüncü derece deprem bölgesi' yapıldı; bu büyük bir yanlışlıktır. Gerek Bartın, gerekse Trabzon, aynı sismik zonda bulunuyor.
Samsun şehir merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam, Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer alıyor.
Çarşamba açıklarında 4 büyüklüğündeki depremin ardından saat 01.28'de 2.4 büyüklüğünde, saat 02.49 sıralarında ise 1.5 büyüklüğünde deprem oldu.
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde 26 Kasım 1943 Cuma günü saat 22.20'de (UTC) M=7.2 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiş, 1400'ü ilimizde olmak üzere 2300'e yakın insan yaşamını yitirmiş, 5000 kişi yaralanmış ve çok sayıda insan evsiz kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri