2- Sigara içmek
Ayrıca cildin bağ dokusunda yer alan kollajenin parçalanmasına sebep olarak erken yaşlanmayı da tetikliyor. Sigara içerken ve üflerken yapılan dudak büzme hareketiyle üst dudak bölgesinde kırışıklar da ortaya çıkabiliyor.
Sigara, cilt dokularındaki kolajen üretimini yavaşlatmaktadır. Bu durum, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır. Sigarayı bırakmak, var olan kırışıklıkların azalmasına ve cildin yeniden genç görünmesine olanak tanımaktadır.
Üstelik sigara içmek kadar sigara dumanına maruz kalmak da cildimizi olumsuz yönde etkiliyor. Nikotin cildin üst tabakasında suyun tutulumunu azaltarak ve cildin bağ dokusunda yer alan kollajenin parçalanmasına sebep olarak kırışıkların oluşmasını tetikliyor. Ayrıca direnci kaybolan cilt soluk ve kirli bir renk alıyor.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ciltteki Değişiklikler
Sigaranın vücuttaki olumsuz etkilerinin en net şekilde görüldüğü yer ise hiç şüphesiz ki cilttir. Cilt renginin solmasına, kurumasına, pullanmasına ve kırışık görünümünün artmasına yol açan sigara kullanmayı bıraktığınızda ise yavaş yavaş cilt de iyileşmeye başlar.
İlgili 33 soru bulundu
Sigarayı bırakmak süphesiz tüm vücudunuza yardımcı olur. Görünüşünüzü bile iyileştirebilir. Genç yaşlarda yüzünüzde ve derinizde kırışıklık oluşması olasılığı azalır. Bütün bu tıbbi yararların yanında para da tasarruf edersiniz!
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigara içenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Sigara içimi tipik olarak çocukluk ve ergen yaşlar- da başlamakta eğer bu yaşlarda sigaradan uzak kalınırsa kişi sigaraya başlamamaktadır. Ancak günümüzde sigaraya başlama yaşı 7-12 yaş grubuna kadar düşmüştür.
Vakitsiz yaşlanma ve kırışıklıklar: Kırışıklık ilerleyen yaşlarda herkezde görülür fakat genç ve sigara içen insanlarda da oluşabilir. Uzmanlar sigaranın yaşlanma etkilerini arttırdığı konusunda hemfikir. Bu sebepten sigara içenler içmeyenlere göre ortalama 1.4 yaş daha fazla gösteriyor.
Bol sıvı alımı, cildin nemlendirilmesi ve özellikle yeşil çay özü, A vitamini, C vitamini, retinoid ve antioksidan içerikli kremlerin uygulanması yararlı olacaktır. Beliril bölgelerdeki kırışıklık ve sarkmaların giderilmesi için botoks veya dermal dolgu uygulamaları etkilidir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Sigara vücudun her yerinde kırışıklıklara neden olur. Sigara dumanında bulunan binlerce ama binlerce kimyasal cilt yapısının önemli bileşenleri olan kollajen ve elastinin hasarlanmasına neden olur. Bunun sonucu cilt dayanıklılık, elastikiyet ve gücünü kaybeder.
3) SİGARANIN CİLT SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Sonuç olarak cilt incelir, elastikiyetini kaybeder, erkenden kırışır ve yaşlanır. Sigara içmek aynı zamanda egzama veya sivilce gibi cilt sorunlarında artışa neden olur.
Sigarayı bıraktıktan sonra, cilt tonu daha sağlıklı hale gelir ve daha canlı bir görünüm kazanabilir. Azalan Kırışıklıklar: Sigara içmek cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklıklara neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, cildin yaşlanması yavaşlar ve kırışıklıkların görünümü azalır.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Sigaranın oluşturduğu risk dozundan bağımsızdır. 2018 yılında BMJ' de yayımlanan bir çalışma günde bir tane sigara içilmesinin de kalp krizi riskini arttırdığını ortaya koydu. O yüzden her ne kadar kulağa hoş gelmese de sigarayı azaltmak veya tiryakisi değilmiş gibi davranmak bizi kalp hastalıklarından korumuyor.
Kanınızdaki oksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonra Karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır. Kalp krizi riskiniz azalmaya başlar. 48 saat sonra; Vücudunuzdaki nikotin tamamen temizlenir.
İçilen her sigara insan hayatından 12 dakika çalmaktadır. Sigara içenlerde 15-20 kat daha fazla kanser görülmektedir. Sigara sadece kansere neden olmaz. KOAH denilen hastalığın da %90'dan fazla nedeni sigaradır.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Her sigara ömürden giden 12 dakika
Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri