Lahanayı kurutun, Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ardından derin dondurucuya koyun. Lahananız 12 ay süresince tazeliğini kaybetmeyecektir.
Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir. Saklama yönteminde hava alma işleminin yapılması sebzenin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır.
Kaynayan suya tüm lahanaları tek tek bırakıyoruz. Ara ara üzerine bastırıyoruz. 3-4 dakika kaynayan lahanaları soğuk suya alıyoruz soğumaya bırakıyoruz. Süzgeçle süzdükten sonra sarma büyüklüğünü ayarlayarak kesip dolap poşetlerine bırakıyoruz.
Eğer güneş almayan bir balkonunuz varsa bir karton kutu içine koyarak saklayabilirsiniz lahanayı, yada kaloriferi yanmayan bir oda, kiler varsa orada da saklayabilirsiniz. Serin olan her yerde saklayabilirsiniz. Don olaylarının olduğu bölgelerde balkonda donabilir, lütfen buna da dikkat edelim.
BUZLUK İÇİN LAHANA SARMASININ TARİFİ
*Sarmalık şekilde bıçakla doğranır. İç harç konulur ve yapraklar tek tek sarılır. *Buzluk poşetine muntazam bir şekilde tek tek sarmalar yerleştirilir. Buzluğa kaldırılır.
İlgili 26 soru bulundu
Buzluktan çıkarılan lahanalar buzlu şekilde tencereye dizilir. Üzerine salçalı su gezdilir. Üzerini örtecek kadar sıcak su eklenir ve pişirilir. Piştikten sonra zeytinyağı gezdirilir.
İç harçla buluşan yapraklar özenle sarılır. Ardından limon suyu, zeytinyağı ilavesiyle pişirilir. Hadi gelin bu kez sarmayı bol bol hazırlayıp buzlukta saklayalım. Ani gelen misafirleriniz için, ya da canınız sarma çektiğinde elinizin altında hazır bulunsun.
Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur. Bu lahana sarmalıktır.
Sofralarımızda daha çok kırmızı lahana ile yapılan salatalara yer veriyoruz. Fakat, beyaz lahanayla da harika bir salata hazırlayabileceğinizi de biliyor muydunuz? Yoğurtsuz beyaz lahana salatasını mutlaka demenizi öneririz.
Tabanına beyaz lahana yerleştirdiğimiz tencereye dizelim. Çok az salçalı su yapıp üzerilerine gezdirelim. Üzerlerini geçecek kadar su ekleyip porselen bir tabakla sarmaları sabitleyip ocağa alalım. Kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat 15 dakika pişirelim.
Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Kırmızı lahana doğrarken elleriniz boyanırsa, limon suyu ile ellerinizi ovuşturarak boyanın çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Lahanayı ince ince doğrayın. Daha sonra büyük bir kabın içine alın, biraz tuz ekleyip lahanaları ellinizle iyice ovun. İnce kıyılmış dereotunu, maydanozu, mısır, turşu ve rendelenmiş havucu, sarımsağı ekleyin. Üzerine zeytinyağı döküp karıştırın.
Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşır ve kansere karşı korur. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Antioksidan bakımından oldukça zengin olan lahana sizi kalp hastalıklarından cilt bozukluklarına kadar korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca sindirim sistemi ve bilişsel fonksiyonların desteklenmesine de katkıda bulunur. Tüm bilinen faydalarına rağmen lahana çok sevilen sebzeler arasında değildir.
Lahana nasıl tüketilir? Lahana, sote halinde, kızartılarak, çiğ ya da fermente edilmiş şekilde tüketilebilmektedir.
Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir. Lahananın içerisinde bulunan mineraller eklemlerde oluşan ağrıları engellediği gibi vücudunuzda veya herhangi bir yerinizde oluşan ödemin de giderilmesine yardımcı olur.
O lahanayı pişirmeden önce, araştırmalar onu pişirmeye başlamadan önce yıkamanızı öneriyor.
Lahanaya yakışan baharat olarak öne çıkanlar; kişniş tohum, rezene tohumu, pul biber, susam, kişniş, çörekotu, ardıç tohumu, defne yaprağı, ince toz biber, isli biber, kimyon tohum. Hepsi bir arada değil, yemeğine göre tabii. Tazelerden ise en yakışanı kişniş ve taze soğan.
Eğer haşlama suyuna tuz atmazsanız yapraklarınız derin dondurucu da 2 sene bile dayanır. . Yapraklar derin dondurucu da saklanacaksa ne haşlama suyuna ne de yapraklara tuz eklemeyin hiç gerek yok…
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Dolmalar için iki farklı yöntem tavsiye edeceğim. İlki yine sarmayla aynı. Az miktarda su ile kapağı kapalı biçimde kısık ateşte ısıtabilirsiniz. İkinci yöntem ise fırında ısıtma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri