Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır.
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Burunören köyünde yetiştirilen ve ağırlığı 47 kilograma kadar ulaşan dev lahanaların hasadı yapıldı.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür.
İklim koşulları ve toprak yapısı uygun olan yerlerde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Lahana kış sebzesidir. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetişme sürecini tamamlar.
Uygun baş gelişimi için gece- gündüz sıcaklık farkının 5 0C olması arzu edilir. Genelde (–100C) gibi düşük sıcaklıklara da tolerans- lıdırlar. Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici değildirler.
Lahana, genellikle serin havayı tercih eden dayanıklı bir sebzedir. Çoğunlukla, ideal sıcaklık oranı 7 ila 23°C arasındadır. Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6°C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Bir lahana 6-9 kilo geliyor. Lahana genellikle turşularda ve yemek sanayiinde kullanılıyor. Brokolinin tarla fiyatı 1,5-2 lira.
Sarmalık lahana ne zaman olur? Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
genelde lahana kışın çıkan bir türdür.yazın da oluyor almak isteyen alıyor tekrardan.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Lahana, kökeni Avrupa olarak tahmin edilen ve yaygın olarak bilinen bir mahsuldür. Ancak, lahana üretimi son yüzyıldır tüm dünyada popüler olmuştur.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır.
Lahananız 12 süresince taze kalacaktır.
Kış mevsiminde sık sık sofralarımızda yer verdiğimiz kapuska, farklı şekillerde tüketilebiliyor: Etli, tavuklu, kıymalı veya sade.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Brüksel Lahana Çorbası (7+ Ay) - Nefis Yemek Tarifleri.
Soru: Selamlar, tohumdan hasada kaç ay geekli acaba ? Cevap: Merhaba, derli toplu bitki 60 cm boylanır ve sayısız brüksel lahanası veren sürgünler verir. Sıkı baş yapan varyetenin lahana baş büyüklüğü 3 cm çapındadır. Ortalama tohum ekiminden 80-115 gün arasında olgunlaşır ve hasat imkanı verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri