Birçok hastalığı önleyen, birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan yeşil çay, kalp için de çok faydalıdır. Damarlardaki yağ birikimini önler ve kolesterolü düzenler. Kan dolaşımını arttıran ginkgo biloba bitkisi de bu organ için oldukça yararlıdır.
Kalbi koruyan 10 bitkisel gücü; brokoli, lahana, soğan, bamya, karalahana, roka, kişniş otu, kırmızı pancar, fesleğen, susam, olarak sıralayan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Bu sebzelerin ortak özelliği kanı sulandıran özel bir molekül olan nitrat içermeleridir.
Çay ve kahve de flavonoid açısından zengindir. Bu nedenle kalp damar sağlığına yararlıdırlar, tabi ki aşırı tüketmemek kaydı ile.
Kalbe giden damarların korunması ve yağlanmaması için gün içinde en fazla 2 fincan yeşil çay içmeniz önerilir. Yeşil çay kalp çarpıntısını ve ağrısını iyileştiren bitkisel bir destektir. Yeşil çayda yer alan antioksidan maddeler sayesinde, kalp sağlığı korunur ve ağrılar hafifletilir.
İlgili 27 soru bulundu
Limonun vücutta direnci artırdığını söyleyen uzmanlar, limonun faydalarının önemsenmesi gerektiğini belirtiyor. C vitamini deposu limon, kalbe iyi geliyor. Kalp hastalığı, koroner damarların tıkanması ya da daralması yoluyla meydana gelir.
Yapılan iki farklı araştırma, günde beş fincana kadar kahve içmekle kalp hastalığı arasında bir ilişkinin olmadığını gösteriyor. Günlük ortalama 2-4 fincan kahve içmekse; kalp ve kalbe bağlı tüm rahatsızlıklara yakalanma ve ölüm risklerini azalttığını ortaya koyuyor.
Tedavi ile hastaneye yatışların azalması, hayat süresinin uzaması ve ani ölümün engellenmesi amaçlanır. Kalp yetmezliği tedavisi sağlıklı yaşam tarzına uyulması, ilaç tedavisi, ameliyatlar ve tıbbi destek cihazları (kalp pilleri vb) kullanımını kapsar. İlaç tedavisinde genellikle birden fazla ilaç kullanılması gerekir.
Dr. Fzt. Sema Savcı, “Kalp Yetersizliği” tedavisinde yürümenin önemli olduğunu belirtti. Kalp Yetersizliği kalbin dokulara gerekli oksijenlenmiş kanı pompalama becerisindeki kayıp olarak tanımlanır.
Üzüm, kızılcık ve frenküzümü gibi meyvelerin karışımından oluşan taze sıkılmış meyve suyu kalbe iyi geliyor. Fransız uzmanlar, domuzlarda kalp damarlarında yaptıkları deneyler sonucu, bu şekilde hazırlanmış meyve sularının, damar duvarlarını rahatlattığını belirledi.
- Yeşil çay: Kanda pıhtı oluşumunu engeller, bu şekilde kalp krizi riskini en aza düşürür. - Zeytinyağı: Kalp ve damara iyi gelir. - Balık: Omega 3 en fazla olan gıdalar arasındadır. - Meyveler ( yaban mersini, ahududu, böğürtlen, çilek): Kan basıncını ve damar sağlığını korur.
Yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi meyveler içerdikleri lif ve biyoaktif bileşikler sayesinde kalp dostudurlar. Bu meyvelere renk veren bileşikler kan basıncını dengeler ve damar sağlığını korurlar.
Örneğin kalp damarlarında hiçbir tıkanıklık olmayan genç sporcuların veya normal insanların sauna, Fin hamamı gibi aşırı terleme sonucu ani kalp krizi geçirmesi magnezyum elektrolitinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sauna sonrası maden suyu içilmesi bu nedenle önerilir." Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof . Dr.
KALP HASTALARI KAHVALTIDA NE YEMELİ? Kalp hastaları güne hafif bir kahvaltı ile başlamaları gerekir. Bu; katı yağ ve hayvansal gıdalardan fakir bir kahvaltı olmalıdır. Örneğin domates, taze yeşillikler, zeytin ve peynir gibi doğal gıdalardan oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir.
Aklınıza gelecek çoğu hastalığın temel sebepleri arasında yer alan sigara ve alkol tüketimi kalbinize doğrudan zarar vermektedir. Aşırı yemenin dışında yağlı ve tuzlu yemek tüketimi de kalp rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
Kalbi koruyucu sayısız yararı da bulunan sarımsak; trombositlerin damar duvarında birikip pıhtı oluşturmasını azaltarak, damar darlığı ve olası kalp krizini riskini düşürür. Ayrıca, yapılan kontrollü klinik çalışmalarda, sarımsağın total kolesterolün düşürülmesinde yardımcı etkisi olduğu görülmektedir.
Sarımsak kalp sağlığını koruyor
Kan basıncını düşürerek kolesterolü dengeleyen sarımsak, damarların sertleşmesini önlüyor, iltihaplanmalara karşı kan değerlerini güçlendiriyor. Yapılan araştırmalara göre sarımsak kalp damar kireçlenmesini yavaşlatarak kalp krizi riskini azaltıyor.
Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın yanı sıra; diyabet, KOAH, yüksek tansiyon, obezite, tiroit ve gut gibi hastalıklar da kalbe olumsuz etki yapıyor.
Protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, kalsiyum, fosfor ve B2 vitaminlerini de içeriyor. Fakat yoğurdun faydaları bunlarla sınırlı değil. Kanser riskini azalttığını, abdominal obezite ve vücut yağının azalmasına katkı sağladığını gösteren çalışmalar da var. Bütün bunların yanı sıra kalp sağlığını da koruyor.
Kalp damarlarının açılmasına ve kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olan balın kalbi korumada etkili olduğu bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri