Türkiye'nin kabak çekirdeği üretimi Orta Anadolu Bölgesi'ndeki illerde daha yüksek düzeydedir. Kabak çekirdeği kuruyemiş olarak kullanımı yanında bir sanayi ürünüdür.
Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu ortaya çıkan tüfün kent ve çevresine yayılarak uygun toprak yapısını oluşturması sayesinde, kuruyemiş sektöründe değerlendirilen kabak çekirdeği, Türkiye genelinde en fazla Kayseri'de üretiliyor.
En meşhur kabak çekirdeği Nevşehir'dedir. 2004 yılında Nevşehir ilimiz kabak çekirdeğinde geridir. 2013 yılında ise Nevşehir ilimiz kabak çekirdeği konusunda bayağı ilerlemiştir.
Kabak çekirdeği, bal kabağı ,sakız kabağı (Cucurbita pepo) bitkisinin tohumudur. Atıştırmalık olarak hafif kavrulmuş şekilde, tuzlu, tuzsuz tüketicinin beğenisine sunulabilmektedir. Kabak çekirdeği ile yapılmış unlu mamuller de mevcuttur.
Türkiye'nin Konya, Kayseri ve Nevşehir Yörelerinde Kabak Çekirdeği yetişiyor. Nevşehir'de yetişen çekirdeğin lezzetini hiçbir yörede bulamayacağınızı iddia ediyorum. Ürünün hasat dönemleri; Eylül ayının on beşinde başlar ve bir sonraki yılın beşinci ayında yani mayıs ayında tamamlanır.
İlgili 35 soru bulundu
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır.
İl Müdürümüz Özkan KAYACAN ise konuşmalarında; Kayseri ve Nevşehir illerine bakıldığında sadece iki ilin kabak çekirdeği üretiminin yaklaşık %65 oranında olduğunu ve Türkiye'de üretilen her 3 kabak çekirdeğinden 2'sinin bu iki ilde üretildiğini vurguladı.
Çin'den ithal edilen kuruyemişin de en büyük bölümünü ay çekirdeği oluşturuyor. Ayçekirdeğinin yanı sıra Çin'den kabak çekirdeği ve yerfıstığı ithalatı gerçekleşiyor.
Kuru şartlarda 75 - 80 kg/da'dan başlayan verim düzeyi, sulu koşullarda 100 - 150 kg/da'a kadar çıkabilmektedir. Hasat edilen meyvelerden tohumlar yörelere özgü çekirdek çıkartma makineleri kullanılarak veya elle ayrılır.
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir. Beyaz kestane kabağı gelir. Yapısı itibarıyla büyük ve doyurucu bir kabaktır. Bu kabaktan yapılan ürünler de çok leziz olur.
Türkiye, dünya bal kabağı üretiminde 8. sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise bal kabağı yetiştiriciliği denildiğinde Afyon, Ankara, Sakarya ve Düzce şehirleri ön plana çıkmaktadır.
İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Siena şehrinde yetiştirilen bal kabağı, Guinness rekorlar kitabına girerek dünyanın en büyük bal kabağı ünvanını aldı. Chianti bölgesinde Stefano Cutrupi adlı bir çiftçi tarafından yetiştirilen balkabağının bin 226 kilogram ağırlığında olduğu açıklandı.
Yazlık kabak çeşitlerinde ekolojik koşullar, yetiştirme tekniği ve üretilen çeşidin özelliğine bağlı olarak bitki başına 2-4 kg ürün alınabilir. Dekardan 6- 8 ton yazlık kabak hasat edilebilir.
Olgunlaşmış kabak bitkisinin ortadan bölündüğünde iç kısmında bulunan çekirdekleri dikkatlice toplanmalıdır. Toplanan çekirdekler bir örtü üzerinde kurumaya bırakılır. Kuruyan çekirdekler tohum olarak ekilerek kullanılabilir.
Tohum, için bir önceki yıl üretilen çekirdeğin dolgun, iri taneli ve üzeri deforme olmamış olanı seçilir. Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır.
Çekirdeklik kabak yetiştirilecek tarla sonbaharda sürümü yapılarak kış yağışlarından faydanılması sağlanır. Erken İlkbaharda dekara 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi verilerek toprağın su tutma kapasitesi ve havalanması artırılır. Toprakta oluşacak sıcaklıktan dolayı bitkinin topraktan çıkışında erkencilik sağlanır.
Her sene 30-35 bin ton üretim olan kabak çekirdeği de bu ürünlerden bir tanesi. Ürünün dış pazarda da yeterli miktarda olmaması ithalat kapısını da kapatmış olup ülkemizde son aylarda yaşanan dövizdeki artış da kabak çekirdeğinin yüksek miktarlarda ihracatına sebebiyet verdi. Dolayısıyla ürün erken tükendi.
Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 120 bin ton siyah ay çekirdeği tüketildiğini belirten Karaman, söz konusu tüketimin büyük çoğunluğunun Çin'den ithal edildiğini aktardı.
Kabak çekirdeği iyi bir antioksidan, lif, magnezyum, çinko ve omega-3 / omega-6 yağ asitleri kaynağıdır. Bu besinlerin hepsi kalp sağlığı için destekleyicidir. Kan basıncının düşmesine ve kandaki iyi kolesterolün artmasına yardımcı olurlar.
Düzce'de, yetiştiği humuslu toprak nedeniyle farklı bir aromaya sahip olan balkabağının ünü, kent sınırlarını aştı. Lezzetiyle diğer kabaklara fark atan Düzce'nin meşhur bal kabağı sadece yetiştiği bölgede değil Türkiye'nin hemen hemen her yerinden yoğun ilgi görüyor.
işlenmiş toprağa kabak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri