Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.
Yumuşamanın başlıca nedenleri şunlardır: Salamura tuz konsantrasyonunun yüksek tutulması, yumuşamanın en önemli nedenidir. Nitekim depolamada ve stok turşularda % 8–10, hatta % 16 tuz içeren salamuralar kullanılmaktadır.
Hazırladığınız turşu suyunun içerisine birkaç kişniş tohumu ekleyin. Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir.
"En çok yapılan iki hatadan biri, kaya tuzunu az koymak. Kaya tuzunu az koyduğumuz için turşu her zaman yumuşak oluyor.
İyi yapılmış bir turşu suyunda turşular uzun süre küflenmeden dayanır, içindeki malzemeler kıtır kıtır ve yumuşamadan kalır. Turşunun suyu ne yenilemeyecek kadar tuzlu ne de yetmeyecek kadar az tuzlu olmalıdır. Turşu hazırlarken en önemli nokta tuz seçimidir. Tuzun çeşidi istediğin turşuya göre değişir.
İlgili 15 soru bulundu
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Hazırladığımız turşumuzu serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün boyunca bekletelim. Lahanalarımızın rengi döndükten sonra turşumuz yemeğe hazır.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Tuzu az olursa turşu yumuşak olur ve içinde zararlı bakteriler oluşabilir. Tuzu fazla olursa da tadı keyif vermez. Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz veya yumurta ile ölçebilirsiniz.
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Bulanık turşu suyunu düzeltmek için en olay yol turşunun üzerine 1 bardak kadar mor lahana eklemek olacaktır bu basit yöntemle hem turşunuz daha lezzetli hale gelecek hem de turşu suyunuz pembe bir renkte olacaktır. Dürüst olmak gerekirse bulanan turşu suyu su gibi şeffaf bir renge dönmez.
Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Turşu hem limonla hem sirkeyle yapılmaktadır. Eğer turşu suyu içilecekse limondan yapılması gerekiyor. Ama turşu suyu içilmeyecekse sirkeyle yapılmalıdır. Sirke turşuyu eritebilir.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir.
Sıcak su ile beyaz lahana turşusu kurmak isterseniz, kaynayıp soğuyan değil, kaynar su kullanmanız gerekiyor. Sirkeyle birleşen kaynar su ılıklaşıyor ve kavanozu ters çevirip birkaç saat beklettiğimizde kavanozlar daha iyi vakumlanıyor. Lahanalar da çıtır çıtır oluyor.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Turşu Neden Salyalanır? Turşunun salyalanması genellikle kullanılan sebzeler üzerindeki kimyasallardan kaynaklanır. Kurum öncesi incelikli bir sebze temizliği bu nedenle önemlidir. Gerekenden az tuz kullanmak da turşu suyu uzaması ile neticelenebilir.
Yiyeceklerin taze kalmasını sağlayan limon tuzu genellikle reçel ve turşu hazırlamada da kullanılmaktadır. İçeriğinde yoğun miktarda asit barındıran limon tuzu temizlikte de yoğun olarak kullanılmaktadır. Çaydanlık içerisindeki kirecin sökülmesi için limon tuzu faydalı olacaktır.
Ama lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, Alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri