Karaciğer yağlanmasının tedavisinde kullanılıyor. Şekeri düzenliyor. C vitamini ve minerallerce güçlü olan lahana, soğuk algınlığının giderilmesine yardım ediyor. Lifli ve düşük kalorili olması ile hem tok tutuyor hem de ödem atmaya destek oluyor.
Bir probiyotik kaynağı olmanın yanı sıra bağışıklık ssistemi için önemli olan C vitamini ve demir açısından da zengindir. Özellikle soğuk algınlığınız varken C vitamini alımınızı artırmak semptomlardan daha çabuk kurtulmanıza yardımcı olabilir. Düzenli olarak lahana turşusu tüketmek kilo vermenize yardımcı olabilir.
7. Güçlü Bir Antioksidan
Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşır ve kansere karşı korur. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Lahana turşusu çok miktarda lif içerir ve kalorisi çok düşüktür. Bu bakımdan içerisindeki lif sizi gün boyutok hissetmenizi sağlar ve fazla yemenizi engeller. Bu faydalı besin içerisindeki C vitamini sayesinde egzersizsırasında yağ yakımını destekler.
İlgili 42 soru bulundu
Turşu mayalanırken oluşan fermantasyon esnasında antioksidan fitokimyasallar üretiliyor ve detoks etkisi sağlıyor. E vitamini yönünden zengin olan beyaz lahana, cilt ve diş sağlığını koruyor. İçerdiği flavonoidler kandaki kolesterolü düşürüyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Sağlıklı kişilerde turşunun haftanın 2 günü, maksimum bir avuç içi kadar tüketimi yeterli gelecektir. Çünkü böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz veya tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona sebep olabiliyor.
Ancak turşuyu yüksek oranda sodyum içerdiği için; yüksek tansiyonu, diyabeti, böbrek yetmezliği ve mide hastalıkları olanların çok kontrollü yemeleri hatta hastalık düzeylerine göre hiç yememeleri gerekir.
Turşu iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle çok sağlıklı bir gıdadır.
Turşu suyu sporculara giren krampları önlemek değil onların krampları rahatlat için kullanılıyor. Sezon öncesi, sezon başında ve oyuncular sakatlıktan döndüğünde kullanıldığı da bildirildi. Kramp anında kaybedilen tuz oranını turşu suyu ile tamamlanıyor ve vücutta rahatlama meydana geliyor.
BAKLAGİLLER: Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Sirkeli su, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklı karaciğer etrafında biriken toksinlerin en kısa ve sağlıklı sürede arınmasına yardımcı olur.
Domatesler de karaciğeriniz için son derece iyidir. Karaciğer iltihabını ve hasarını azaltmaya ve karaciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olan iyi miktarda antioksidan içerirler. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, domates özü takviyesinin karaciğer hasarı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir.
Lahana Turşu Suyunun Faydaları
Kalp hastalıklarına iyi gelir. Lahananın ağrı kesici etkisi olduğu için lahana turşusunun suyu da ağrı kesicidir. Kandaki kolesterolün düşmesini sağlar. Lahana C vitamini açısından da güçlü olduğu için soğuk algınlığına iyi gelir.
Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir.
Açlık ve uyku sırasında ise; karaciğerde glikojen yıkımı; pankreasta glukagon sentezi; yağ hücrelerinde yıkım; kasta da oksidatif metabolizma artar. Bu yüzden uzun süreli açlık dönemleri oluştuğunda glisemik kontrolün sağlanması, kan kolesterol değerlerinin düşmesi ve yağ yakımının artması beklenmektedir.
Tedavi edilmediğinde başka hastalıklara da sebep olan kolesterol ileride geri dönüşü olmayan kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor. Peki, kolesterole ne iyi gelir? Sabah'ta yer alan habere göre maydanoz kürü kolesterole iyi geliyor.
Turşunun yapısındaki yararlı bakteriler, kan dolaşımını düzenler. Kan basıncını dengeleyen turşu türleri, kalp hastalıklarının riskini de en aza indirir. Haftada 3 defa turşu tüketimi ile, kalp hastalıklarından uzak kalmanız mümkündür.
Sürekli aç hissine yol açan sodyum kilo alımı kolaylaştırır. Bu yüzden gün içinde miktarında turşu tüketilmesi faydalıdır. Çok fazla tüketilen turşu mide içindeki asidin dengesizleşmesine yol açar. Asit artıkça ülser ve reflü gibi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir.
Konserve turşular çok tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına yol açabilir, hatta kansere bile dönüşebilir diyen Onkoloji uzmanı Yavuz Dizdar şunları söyledi: "Besin kalitesizse sindirim sistemini besleyemiyorsunuz. Bunun illaki sindirim sisteminde bir riski var. En azından gastrit olursunuz, ülser olursunuz.
Diyette özellikle lahana turşusu yemek, kilo vermek isteyenler için büyük yardımcıdır. Lahana turşusunun içerisindeki lif, uzun süre tok kalmanızı sağlar. Turşunun zayıflamaya yardımcı olduğu yollardan biri de vücudu iyi bir şekilde temizlemesidir.
ABD'deki Maryland Üniversitesi araştırmacıları, turşu ve yoğurdun birlikte tüketilmesinin stres, utangaçlık, anksiyete ve birçok psikolojik soruna iyi geldiğini ortaya çıkardı.
Lahana turşusu bağırsaklar için iyidir ve bağırsak florasının genel durumunu iyileştirir. Lahanayı fermente eden bakterilere probiyotik denir. Aynı bakteriler bağırsaklarımızda bulunur ve toksinlere, iltihaplanmaya ve zararlı mikroorganizmalara karşı ilk savunma hattında rol oynarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri