USDA'ya göre, 100 gram lahana sadece 23 kcal içermektedir. Lahana insanlara protein, mineral, demir sunabilir ve önemli bir vitamin kaynağı olabilir (K vitamini, C vitamini vb.).
Beyaz lahana içinde bulunan A, C, K vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı korur.
Ayrıca lahana, A vitamini, demir ve B2 gibi diğer mikro besinleri içermektedir. C vitamini açısından da yüksek olan lahana, görme kaybına karşı koruyarak kalp hastalıkları ve kanser türlerine karşı koruma sağlar.
Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Aynı zamanda riboflovin, tiamin, C, K, B6 ve A vitamini açısından da zengin olan kırmızı lahanada yüksek oranda potasyum, az miktarda demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko bulunuyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinden zengin olan beyaz lahana, kemik ve kas sağlığını güçlendiriyor. 30 yaşınıza kadar kemiklerde biriken kalsiyum ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskinizi azaltıyor.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Lahana, içeriğindeki potasyumun etkisiyle kan basıncının dengelenmesine destek oluyor. Tansiyon sorunu yaşayanlar için bu özelliği en önemli faydalarından sayılıyor. Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
Yapraklı Sebzeler: Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
İçerisinde birçok vitamin ve mineral taşıyan beyaz lahananın vücuda çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu vitaminler; C vitamini, K ve A vitamini olarak bilinmektedir. Ayrıca; B vitaminleri bakımından da zengindir. İçerdiği mineraller ise; Sodyum, çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bulunmaktadır.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir.
Flavonoidler gibi bitkisel besin kaynakları bakımından zengin olan salatalık aynı zamanda, mükemmel bir K vitamini kaynağıdır.
K vitamini pıhtılaşma faktörlerinin sentezinde görev alan, kemik gelişimi ve kalp sağlığı ile ilgili önemli etkileri olan yağda çözünen bir vitamindir. K vitamini eksikliği vücutta önemli kanamalara, osteoporoza, kalp hastalıklarında artışa neden olabilir. K vitaminin 3 ana türü vardır.
Lahana yüksek oranda; C vitamini, K vitamini ve A vitamini içerir. Ayrıca; pantotenik asit (B5 vitamini), piridoksin (B6 vitamini), tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) niasin (B3 vitamini) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir.
Küçük-büyük herkesin tükettiği salatalık, hem güzelleştiriyor, hem de sağlığa sağlık katıyor. Tansiyonu dengeleyen bu sağlıklı besin aynı zamanda ağız kokusunu da gideriyor... Tansiyonu dengeler: Kan basıncı sorunlarını giderebilir, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olabilir.
15 gün boyunca günde 1 bardak lahana suyu tüketimi hem kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar hem de hastalıklarla mücadele için savunma sistemini güçlendirir. Kanın temizlenmesini sağlar ve damar tıkanıklığını giderir.
Birçok insanın aklına “beyaz lahana şekeri yükseltir mi” gibi sorular da gelebilmektedir. İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir. Diyabet hastaları diğer gıdalarda olduğu gibi, beyaz lahanayı da tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
İçerdiği vitamin ve mineraller ile bağırsak sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar. 33 kalori ile en düşük kaloriye sahip besinlerden biri olduğu gibi zayıflamaya da yardımcı olur. Karaciğer dostudur.
Eklem ağrılarınızı ve bacağınızda oluşan ödemi 1 saat içinde tedavi edebilirsiniz. Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir.
Lahana, zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İçinde bulunan antioksidanlar, vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olurken, kanser, kardiyovasküler hastalık ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi riskleri de azaltır.
Potasyum içeren besinler listesi içinde en kolay ve en ekonomik şekilde ulaşabilecek seçeneklerden biri patatestir. Her haliyle sofraları lezzetlendiren patates, kabuğuyla beraber tüketilmesi önerilen bir besindir. 100 gram patateste 535 mg potasyum olduğu ifade edilir.
Unutmayın: vücudunuzdaki yüksek potasyum düzeyleri tehlikelidir. küp küp dilimleme, suda bekletme ve pişirme yöntemiyle patates, sebze ve meyvelerin potasyum düzeyi düşürülebilir.
DOMATESTE MAGNEZYUM-POTASYUM DENGESİNE DİKKAT! Domateste potasyum noksanlığında büyüme oranında bir gerileme ardından kloroz ve nekrozlar görülürken, magnezyum noksanlığında ise hemen klorofil miktarı düşer ve fotosentez geriler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri