Lahanaya yakışan baharat olarak öne çıkanlar; kişniş tohum, rezene tohumu, pul biber, susam, kişniş, çörekotu, ardıç tohumu, defne yaprağı, ince toz biber, isli biber, kimyon tohum. Hepsi bir arada değil, yemeğine göre tabii. Tazelerden ise en yakışanı kişniş ve taze soğan.
1tatlı kaşığınane. 1çay kaşığıtuz. 1çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber.
Öncelikle lahana haşlanır. Daha sonra pirinçler iyice yıkanıp bir kabın içerisine dökülür. Üzerine de küçük küçük soğan, domates, sarımsak doğranır ve karabiber, toz biber, nane, domates salçası, nar ekşisi, tuzu, tereyağı ve zeytinyağı konulup iyice harmanlanır.
Sumak Sulu Lahana Sarması (Diyarbakır Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle 1 çay bardağı sumak 4 çay bardağı suda demlenmesi için bekletilir. (Dolmalara 1 kase sumak kullanılır. ) Lahana yapraklarına ayrılır, yıkanır, 5-7 dakika haşlanır. Haşlanan lahanalar süzülürken iç harç hazırlanır.
İlgili 17 soru bulundu
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Sade olarak, kıymalı yahut etli olarak hazırlanabilen kapuskanın tadını bir parça limon suyu ile dengelemek damağın arzu ettiği bir dokunuştur.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.
Lahana sarmasına hangi baharatlar konur? Tuz seviyesi iyi ayarlanması gereken lahana sarmasına birer tatlı kaşığı kuru nane, karabiber, pul biber ile maydanoz ilave edilebilir.
Sarmamız piştikten sonra ocağın altını kapatıp bir tavaya zeytinyağını ve salçayı koyuyoruz. Salça pişince ocağı kapatmadan hemen önce ezdiğimiz sarımsağı, naneyi ve pul biberi de ekliyoruz. Sosumuzu sıcakken tencerede sarmaların üzerine döküp yaydırıyoruz. Afiyet olsun.
Lahana Sarması Yapılışı İçin Malzemeler
1 tatlı kaşığı salça. Tuz. Kimyon. Karabiber.
Yaprak yaprak ayıkladığınız lahanaları kaynayan suya atıp haşlayın ve süzülmeye bırakın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları pirinç, kıyma, domates rendesi, ince kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçası, nane, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve ılık su ile karıştırarak harcı hazırlayın.
Salatada kullanacağınız mor lahananın gaz yapmaması içinse doğradıktan sonra tuz ve limonla bir süre ovabilirsiniz. Ovduktan sonra lahanayı durulamadan salataya ekleyebilirsiniz. Aman dikkat, salataya ekstra tuz atmayın sakın, yoksa fazla tuzlu olur ve yiyemezsiniz.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Soğan, maydanoz ve limondan oluşan oldukça sağlıklı bir salataya sumak ekleyerek lezzet katabilirsiniz. Sumağın yakıştığı yemekler arasında Arnavut ciğeri ve kuru patlıcan dolması gibi yemekler de yer alır. Bu yemeklerde sumağı baharat olarak kullanabilirsiniz.
(Tabi tatlı sumak sosu istiyorsanız siz bilirsiniz) Büyük bir kabın (yoksa geniş bir leğen kullanabilirsiniz) içine 10 kg sumak bitkisinin yapraklarını koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyip biraz bekletin. Bu suyu süzüp başka bir yerde bekletin ve tekrar bitki yapraklarının üzerine su ekleyin.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ekleyin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
Kapuskanın sevilmeme nedenlerinden biri pişerken çıkan o koku, neyse ki pişerken tüm kokusu çıkıp gidiyor da geriye lezzetli bir yemek kalıyor :) Bizim oralarda etli olanı makbuldür ama ben kıymasız ve etsiz tercih ediyorum.
Fazla su katılmaz. Kapuskaya kimyon konur mu? Lahana pişerken oluşan kokuyu gidermek üzere de lezzet katmak gayesiyle de kimyon katılabilir.
Salçası, acısı yerindeyse değmeyin keyfine :) Yanına hazırlayacağınız bulgur pilavıyla hem doyurucu hem de besleyici bir öğün hazırlamak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri