La eki ve Kayd kelimelerinden oluşturulmuş olan lakayt kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Arapçada ''la'' olumsuzluk eki olarak kullanılır ve -sız - siz anlamına gelir. Lakayt kelimesinin ilk anlamı da kayda değer olmayan, kayıtsız, ilgisiz demektir.
Lakayıt kelimesi, Arapça kökenlidir. Uzun yıllardır dilimizde de kullanılmakta olan bu sözcük, yeni nesil tarafından pek fazla bilinip kullanılmasa bile büyüklerimiz tarafından kullanılan bir kelimedir.
Bu kelime genellikle lakayt, lakayit, lağkayıt şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı lakayıt şeklinde olmalıdır.
aldırmaz, ilgisiz, umursamaz, lâkayıt.
Hangisi kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İlgili 25 soru bulundu
1. Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde "o" ve "ö" ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki eski Türkçedeki "yorı-" (günümüz Türkçesinde "yürü-") kelimesinin ekleşmesiyle oluştuğundan bu kurala istisna oluşturur.
En merak edilen konular arasında Türkçede kaç kelime olduğu geliyor. Türk Dil Kurumu (TDK) üzerinden bakıldığı zaman güncel sözlük açısından şu an 616.767 kelime bulunuyor.
la olumsuz ön ekiyle oluşturulmuş kayıtsız anlamlı kelime. ilgisiz manasında kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müzmin kelimesi, ''izman'' kökünden türetilmiştir. İzman, üzerinden hatırlanmayacak kadar çok zaman geçmiş olan demektir. Müzmin ise ne zaman sonlanacağı tam olarak bilinmeyen durumlar için kullanılır. Müzmin ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
"Nukte" kelimesi, "naks" kökünden türetilmiştir ve "kesmek, kısaltmak" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla nükte, kelime oyunları, espri, mizah veya zeka gerektiren söz oyunlarına atıfta bulunur.
Erkek Giyimde Sporu ve Şıklığı Kesiştiren Çizgi: Lacoste.
Lakırtı boş söz, boş laf anlamında kullanılır. Bir cümlede eğer boş laf ya da boş söz kullanılacaksa lakırtı kelimesi ile de anlatılmak istenen durum anlatılabilmektedir.
KAUÇUK AĞACI KELİMESİNİN ANLAMI
Gövdesi odunsu, öz suyu yapışkan, süt kıvamında, yaprakları oval biçimli, parlak ve kalın, sıcak ülke bitkisidir. Kauçuk anlamına gelir. Bu kelime genellikle kağuçuk ağacı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kauçuk ağacı şeklinde olmalıdır.
lakayt - Nişanyan Sözlük. Arapça lā ḳayd لا قيد “kayıtsız, bağlı olmayan” deyiminden alıntıdır.
Eski Türkçede -ġaḳ / -gek şeklinde olan bu ek, ġ / g morfeminin Batı Türkçesinde düşmesi sonucunda -ak/-ek şekline dönüşmüştür. -Ak eki eylem kök ve gövdelerine gelerek yer işaret etme, bulunulan mekân anlamı, çok bulunan yer anlamı, işin yapıldığı yer anlamı gibi farklı anlamlarda yer adları yapmaktadır.
iyi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe edgü “fayda (isim), faydalı, iyi (sıfat)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ed “mal, varlık, faydalı şey” sözcüğünden Eski Türkçe +gU ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Türkiye Türkçesi /d/ > /y/ evrimi ve sonseste /ü/ > /i/ assimilasyonu tipiktir.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
La eki ve Kayd kelimelerinden oluşturulmuş olan lakayt kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Arapçada ''la'' olumsuzluk eki olarak kullanılır ve -sız - siz anlamına gelir. Lakayt kelimesinin ilk anlamı da kayda değer olmayan, kayıtsız, ilgisiz demektir.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
Çam ağacının soyulup çıkarılan reçineli kabuğu, soymuk.
Türkçe sondan eklemeli bir dil grubuna dahildir. Bu nedenle de birçok farklı uzun kelime üretebilmek mümkün olmaktadır. Türkçedeki en kısa kelime ise "an" kelimesidir ve bu kelime iki harften oluşur.
Türkçede 78 bin ana kelime olmasına karşın, nüfusun büyük bölümü günlük yaşamında ortalama 400 civarında kelime kullanıyor.Girne-Amerikan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof.
Yine 1998 baskısına Rusya ile ticari ilşkilerimiz sebebiyle haraşo gibi kelimelerin girmesi bir diğer dikkat çeken noktadır. Türk Dil Kurumunun yayınladığı 'Türkçe Sözlük'ün ilk ve son basısında yer alan Batı kökenli yabancı kelimelerden sayıca en fazla olanı Fransızca kelimelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri