Laktoz intoleransı sütte bulunan temel karbonhidrat olan laktozun sindirilememesine bağlı olarak gelişen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Başta şişkinlik, ishal ve karın ağrıları olmakla birlikte bir çok şikayete yol açar.
Laktoz intoleransı rahatsız edici olabilir, ancak tehlikeli değildir. Laktoz intoleransı yetişkinlerde yaygın olarak görülebilen bir durumdur. Süt alerjisi ise bağışıklık sistemini içerir. Eğer süt alerjiniz varsa, vücudunuz süt ve diğer süt ürünlerindeki proteinlere sanki tehlikeli istilacılarmış gibi tepki verir.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Laktaz, bağırsaklarımız tarafından laktozu sindirmek için sentezlenen doğal enzime denir. Laktaz enziminin az salgılanması veya yeteri miktarda olmaması sonucu sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelir. Bu da laktoz intoleransı olan kişilerde gaz, şişkinlik, mide krampları ve ishale sebebiyet verir.
İlgili 26 soru bulundu
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Hidrojen nefes testi
İçinde yoğun laktoz bulunan sıvı içirilir. Sindirilmemiş laktaz, kolondaki bakteriler tarafından hidrojen gibi bazı gazların oluşumuna neden olur ve solukla dışarı verilir. Bu testle nefeste hidrojen gazı ölçülerek laktoz intoleransı tespit edilir.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Laktoz intoleransı, kişinin vücudunun sütte bulunan bir şeker olan laktozun sindirilmesi ile ilgili problem yaşamasından kaynaklanır. Bu durumdan muzdarip olan kişilerde, süt, dondurma, yoğurt veya peynir gibi mandıra ürünlerinin tüketilmesi sonrasında karında rahatsızlık gibi çeşitli sindirim şikayetleri ortaya çıkar.
Süt içtikten sonra karnınızda ağrı, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız, sütü sindiremiyorsunuzdur. Bağırsaklarda kasılma, karın ağrısı ve gaz sancısı gibi sorunlarla süt içtikten kısa bir süre sonra karşılaşmanız durumunda, laktozun bakterilerle ince bağırsaktan süzülemediği anlaşılır.
Birçok laktoz intoleransına sahip bireyler sert peynir, süzme yoğurt ve kefiri rahatlıkla az miktarda da olsa tüketebilir.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Hazımsızlık, Uyku hali, Yorgunluk, Reflü gibi şikayetlerin laktoz intoleransının habercisi olabileceği unutulmamalıdır.
Mide bulantısı ile birlikte şişkinlik, hazımsızlık ve karın ağrısı da en sık görülen belirtiler arasında yer alıyor. 3- Cilt lekeleri: Hassas bir cilde sahip olan kişilerde beyaz lekeler ortaya çıkabilir. Bu lekeler ile birlikte görülen diğer belirtiler: Sürekli kaşınma ihtiyacı, cilt hassasiyeti ve kızarıklık.
İnek sütü alerjisinin genel belirtilerini sıralamak gerekirse en yaygın semptomların öksürük ve nefes darlığı, kusma, ürtiker/kurdeşen, kaşıntı ve karıncalanma hissi, anafilaksi, kolik, hematokezya, ishal ve karın krampları olduğunu söyleyebiliriz.
Badem, balık, roka, kara lahana, yeşil fasulye, lahana, soya ürünleri, bamya, brokoli, yumurta, tavuk, mercimek, makarna, pirinç, patates, elma, muz, kayısı, üzüm, havuç, domates, kuru yemişler, tofu ve deniz ürünleri gibi laktozsuz ürünler aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktozun haram olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. Peki, laktoz uyku getirir mi? Süt içmenin uyku getirdiğine dair bilgiler doğrudur. Ancak bunun nedeni laktoz değil süte bulunan bir başka proteindir.
Zira bunun sebebi ince bağırsakta parçalanamayan laktozun kalın bağırsağa geçtiğinde oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanıyor olması, bunun da şişkinliğe sebep olması.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır.
Doğumsal laktoz intoleransı çok nadir görülür ve alerji değil, genetik geçişli metabolik bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumu takip eden birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ciddi ishal, kusma, dehidrasyon ve büyüme güçlüğü ile kendini gösterir. 6. aydan sonra düzelir.
Muz bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Glikoz, laktoz, maltoz, galaktoz, sukroz, fruktoz ve nişasta gibi şekerler içerir.
Beslenme ve diyet uzmanı Prof. Chong Lee 'ye göre, laktoz intoleransı olan kişiler tükettikleri süt içerisine yarım çay kaşığı kadar kakao ilave ederek, gaz ve mide kramplarını önlemektedir.
Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir. Süt içiyorsanız, laktozsuz süt içmelisiniz.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza karşı hassasiyeti olan kişilerde, laktoz içeren besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Bu sayede laktoz tüketimi sonrasında oluşabilecek şikayetlerin (gaz, şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı vb…) giderilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri