Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır.
Doğada yüksek oranda sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktoz, enerji kaynağıdır. Bir molekül glikoz ve bir molekül galaktozdan oluşmuş bir disakkarittir.
Laktozsuz sütün normal sütlerden tek farkı, içerdiği laktozun dışarıdan eklenen doğal laktaz enzimi sayesinde parçalanmış olmasıdır. Bu sayede daha kolay sindirilebilir. Laktaz enziminin eklenmesi sonucunda laktoz, glikoz ve galaktoza ayrılır.
Laktozun zararları nelerdir? Laktoza alerjisi olan kişilerde mide bulantısı, karın ağrısı, şişkinlik ve gaz problemleri ortaya çıkabilir. Kalın bağırsakta sindirimi zorlaştırır. Sürekli laktoz tüketimi düzensiz beslenme alışkanlığına sebep olabilir.
Laktozsuz Süt Zararlı Mı? Laktozsuz sütte kullanılan laktaz enzimi herhangi bir koruyucu ya da katkı maddesi değildir. Sadece laktozun parçalanması için kullanılan doğal bir enzimdir. Bu yüzden laktozsuz sütün zararları yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
Bazı bireylerde bu enzim yeterli seviyede değildir veya hiç yoktur. Bu durumda laktoz ince bağırsakta sindirilemez, sindirilmeden kalın bağırsağa geçen laktoz orada bakterilerle fermente olarak kişide şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare, gaz, mide bulantısı gibi bir dizi sağlık sorununa neden olmaktadır.
Sindirilmemiş laktoz bağırsağın içine su çeker. Sindirilmemiş laktoz, kalın bağırsağa ulaştığında buradaki bakteriler laktozu fermente ederler; kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Bu da şişkinlik, gaz ve ağrıya sebep olur.
Özellikle çocuklar ve sporcular için sütün önemi göz ardı edilemez. Laktoz intoleransı nedeniyle süt içmek istemeyen çocuklar ya da sporcular için laktozsuz süt hayatı çok kolaylaştırır. Normal sütten kaynaklı bulantı, şişkinlik, gaz gibi sindirim sıkıntılarını yaşamadan aktivitelerini sürdürebilirler.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktoz karbonhidratı, A, B2, B12, D vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve iyot gibi minerallerin, kaliteli hayvansal proteinin temel kaynağı olan sütü 1 yaş sonrasından itibaren yaşam boyu tüm bireylerin tüketmesi gerektiğinin altını çizmek isterim.
Laktozsuz süt kilo aldırır mı sorusunun cevabı merak edilen diğer bir konudur. Laktoz, sütün içerisinde bulunan şeker çeşididir. Laktozsuz süt kilo aldırmaz. Diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Laktozsuz süt ile normal süt arasındaki farkın en belirgin olanı, laktozsuz sütün tadının biraz daha tatlı olmasıdır. Laktozsuz sütün daha tatlı olmasının nedeni, süt şekerinin glikoz ve galaktoza ayrıştırılmış olmasıdır.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Çiğ sütte bulunan amilaz, bakteri tarafından üretilen laktaz, lipazlar ve fosfatazlar sırasıyla nişasta, laktoz (süt şekeri), yağ (trigliseritler) ve fosfat bileşiklerini parçalayarak sütü daha sindirilebilir hale getirir ve önemli mineralleri serbest bırakır.
İçerdiği protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Hem yarım hem de bir litrelik seçenekleriyle şişkinlik ve sindirim şikâyetleri yaşamadan İçim Rahat laktozsuz sütü güvenle tüketebilirsiniz.
Kaynağı Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı ortalama % 4,6, anne sütünde % 7,1'dir.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Laktozun haram olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. Peki, laktoz uyku getirir mi? Süt içmenin uyku getirdiğine dair bilgiler doğrudur. Ancak bunun nedeni laktoz değil süte bulunan bir başka proteindir.
Laktoz içeren gıdalar: Süt, mozarella gibi yumuşak peynir çeşitleri, sütlü soslar, sütlü tatlılar, dondurma, mayalı hamurlar, hazır çorbalar, bisküvi, çikolata, gofret, kraker, margarin, tereyağ, kaymak, krema, bazı diş macunlarıdır.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Ama burada düşünebileceğimiz konu şu olabilir protein ihtiyacınızı karşılama konusunda beslenmenizi çeşitlendirmeden günde litrelerce yağlı süt içerseniz yada süt ürünleri tüketirseniz bu doğrultuda alacağınız yağdan dolayı bir yağlanma da beraberinde gelecektir. Ve yağlanma sonucu olarak deri kalınlaşabilir.
Deri kalınlığı ,yağ oranınızın artışı ,genetik faktörler ,beslenme tarzınız gibi faktörlere bağlıdır . Yani buradan süt deriyi kalınlaştırır, içmeyin anlamı çıkmaz sonuç olarak litrelerce değil daha az süt ve antrenmanlardan daha fazla verim almak.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Çiğ krema, laktoz oranı yüksek olan diğer bir süt ürünüdür. Krema ile yapılan makarna, muhallebi gibi ürünlerden laktoz intoleransınız varsa kaçınmanız gerekmektedir. Yoğurt, sütten yapılan bir ütün olduğu için laktoz içerir.
Özellikle yumuşak ve kremsi yapıdaki peynirlerin yüksek laktoza sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, “Yumuşak yerine sert peynirler, keçi peyniri, koyun peyniri az laktoz içeren sütlerden yapıldığından, bu peynirler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri