Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Sütün gaz yapmaması için sütü yeteri kadar tüketmeli fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Laktozsuz ve yağsız sütleri tercih etmeliyiz. Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
Zira bunun sebebi ince bağırsakta parçalanamayan laktozun kalın bağırsağa geçtiğinde oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanıyor olması, bunun da şişkinliğe sebep olması.
Laktaz, bağırsaklarımız tarafından laktozu sindirmek için sentezlenen doğal enzime denir. Laktaz enziminin az salgılanması veya yeteri miktarda olmaması sonucu sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelir. Bu da laktoz intoleransı olan kişilerde gaz, şişkinlik, mide krampları ve ishale sebebiyet verir.
İlgili 39 soru bulundu
Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur.
Laktozu sindiremeyenler
Eğer bu ürünleri tükettikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız laktoz intoleransınız olabilir. Bu nedenle sütü 'laktozsuz' tercih etmek veya onun yerine yoğurt ve ser t peynir tüketmek alternatif olabilir. Badem sütü, soya sütü, pirinç sütü gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Mide bölgesinde şişlikle birlikte ortaya çıkan gaz sıkışmasına yanlış beslenme düzeni, asitli içecekler, süt gibi besinler neden olmaktadır. Gaz sıkışmasını önlemek için bağırsak ve mideyi yoracak besinlerden uzak durulması tavsiye edilmektedir. .
Süt İçmek Gaz Yapar mı? (
Özellikle diş ve kemik sağlığına çok faydası bulunmaktadır. Süt ve süt ürünlerinin faydalı olmasının yanı sıra bu besini fazla tüketmek gaz ve kabızlık gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu sebeple süt ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Başlıca olarak sütte bulunan laktoz, süt ürünlerinde de oldukça fazladır. Bu besin ürünleri; peynir, kefir, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve kaymak şeklinde olmaktadır. Ancak laktozun en çok bulunduğu gıda elbette süttür.
Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur. Ama içinde bulunan laktoz oranı, süte göre çok daha daha azdır. Hatta içinde yer alan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı bulunan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelir.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Rafine edilmemiş olan pirinç çeşidinin lif oranı oldukça yüksektir. Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar. Kısacası laktoz duyarlılığı olanlarda süt içince oluşan gaz, şişkinlik, karın ağrıları ishal gibi yakınmaların oluşum mekanizması bu şekildedir.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri