Laktoz intoleransınız varsa, süt ürünlerindeki (laktoz) şekeri sindirmenize yardımcı olarak gaz sancılarını azaltan laktaz takviyeleri. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, laktaz takviyeleri kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
İbrahim Saraçoğlu'nun gaz sıkışmasına karşı önerdiği bu kürü mutlaka denemelisiniz. Hazırlaması oldukça kolay olan bu kürü uygulayabilmek için sadece bir tutam süpürge otu ve birkaç yudum içme suyuna ihtiyacınız olacak. Yapmanız gereken tek şey süpürge otunu havanda dövmek ve birkaç yudum içme suyuyla birlikte yutmak.
Bağırsak Gazının Nedenleri
Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur. Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır. Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
İshal sindirilmemiş laktozun ince bağırsağa geçmesiyle oluşur. Sindirilmemiş laktoz bağırsağın içine su çeker. Sindirilmemiş laktoz, kalın bağırsağa ulaştığında buradaki bakteriler laktozu fermente ederler; kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Bu da şişkinlik, gaz ve ağrıya sebep olur.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa mide ağrısı için destek alınacak besinlerin başında süt ve yoğurt gelmektedir. Süt ve yoğurt sindirim siteminin sağlıklı çalışmasına destek olacaktır.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza karşı hassasiyeti olan kişilerde, laktoz içeren besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Bu sayede laktoz tüketimi sonrasında oluşabilecek şikayetlerin (gaz, şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı vb…) giderilmesine yardımcı olur.
Zira bunun sebebi ince bağırsakta parçalanamayan laktozun kalın bağırsağa geçtiğinde oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanıyor olması, bunun da şişkinliğe sebep olması.
Diğer Rahatsızlıklar: Kronik kabızlık, peptik ülser, bağırsak fıtıkları, kolon kanseri, bağırsak tıkanıklıkları da nadiren de görülse gaz sancısına yol açabilir. Pankreas sıkışması sebebi olarak karşılaşılabilir. Pankreasın iltihaplandığı pankreatit durumu gaz sancısına yol açabilir.
Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir. Geğirme refleksi yemek esnasında veya yemekten hemen sonra, beslenirken hava da yutulduğundan oldukça normaldir.
Yutulan hava, sindirim sistemindeki gazın en önemli sebeplerinden birisi. Hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara, puro ya da pipo kullanmak, içecekleri pipetle içmek, derin iç çekmek daha fazla hava yutulmasına neden olurken gaz ve şişkinliğe yol açıyor.
Bağırsaktaki gaz, yutulan hava veya bağırsakta mikroorganizmaların gıda atıklarının gazı olarak ikiye ayrılır. Hızlı yemek yenmesi ve hava yutulması nedeniyle kişilerin bünyesi gaz yapabilir. Bunun dışında sigara içmek, sakız çiğnemek sırasında yutulan havada gaz oluşumuna neden olur.
Egzersiz yapın. Ne kadar aktif olursanız, gazı bağırsak sisteminizden o kadar sık ve gizli bir şekilde atarsınız. Sindirim sisteminin hareket etmesini sağlamaya yardımcı olmak için karın güçlendirme egzersizlerine odaklanın. Her hafta en az 30 dakika üç veya dört gün çalışmayı hedefleyin.
Nane çayı, zencefil, kimyon, papatya çayı, balkabağı, limonlu su, anason tohumu gibi yiyecek ve içeceklerin gaz sıkışmasını azalttığı ve bağırsaklardaki hareketliliği artırdığı bilinmektedir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Gaz sıkışmasının çözümü için egzersizler
Bunlardan ilki yere dümdüz bir şekilde sırt üstü yattıktan sonra mekik çekmektir. Diğeri ise aynı pozisyonda bacakları dizden kırmak ve karın hizasına doğru çekmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri