Ekşiye yakın mayhoş bir tada sahip olan Washington Portakal, içeriğinde az miktarda çekirdekli bir yapıda sahiptir. Sulu yapısından kaynaklı olarak yemelik olarak tüketmenin yanı sıra sıkmalık olarak da kullanabilirsiniz.
2,51'dir. 50.806 hektar alanda yapılmaktadır Portakal üretiminin % 77 'sini Washington Navel portakal çeşidi, % 17 Valencia late ve diğer çeşitler, % 4,3 Yafa portakal çeşidi oluşturmaktadır.
Spring Navel, sulu ve lezzetli meyvesi ile sofralık ürünler arasında tercih edilen portakal çeşididir.
Portakal Washington ekşi tonlu bir tatlılık sunuyor. Aromalı lezzeti ile damakta hoş bir tat bırakan meyve, çekirdeksiz olması ile benzersiz hale geliyor.
WASHİNGTON PORTAKAL TOPAL NARENCİYE. Akdeniz bölgesinde bilinen en eski göbekli portakal çeşididir. Sofralık portakallar içerisinde en çok talep gören çeşittir. Antalya'dan Hatay'a kadar, bütün Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan portakal suyu yapımında rahatlıkla kullanılan bir vitamin deposudur. Yaz aylarında soğuk içimiyle de rahatlıkla tüketilen Washington Portakal, misafirlerinize de ikram edebileceğiniz güzel bir içeceğe dönüşebilir.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
Meyveleri büyük, yuvarlak oval arası, stil ucunda belirgin bir 'göbek' mevcuttur. Meyve kabuğu koyu portakal rengi, hafif pürüzlüdür. Kabuk kalınlığı 5,7 mm'dir ve kolay soyulur. Çekirdeksiz, kolayca dilimlenen meyve, tatlı fakat ekşilikte ve aromalı, lezzetli bir türdür.
Washington Portakalı: 1870'lerde Brezilya'dan Amerika'ya getirilen bu portakal türü, California tatlı portakal ağaçlarına aşılanmıştır. Aslında iklim olarak en uygun yer olan Kaliforniya'da yetiştirilen bu portakallar, 1950'lerde NATO üyeliğimizle beraber ülkemize girmeye başlamıştır.
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Washington Portakalı
Daha sonra iklim uygun olmadığı için bu fidanlar Florida ve Kaliforniya'ya gönderilmiş ve üretime geçilmiş. Washington'dan geldiği için bu isimle anılan portakal Kaliforniya'da iyi tutmuş ve bu portakalın ismi tüm dünyaya bu şekilde yayılmış.
Portakal ağacının hektar başına verimi
Hektar başına 400 ağaç bulunan ve sık dikim mesafeleri olan bir bahçede, deneyimli bir yetiştiricinin elde etmesi beklenen verim hektar başına 40-50 ton olacaktır.
Meyve eti portakal renginde, gevrek, aromalı ve suludur. Genellikle çekirdeksizdir. Nadiren 1-2 çekirdek bulunabilir. HASAT ZAMANI: Kasım sonu-ocak ayı ortalarında olgunlaşır.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Serin ortamlarda saklanması önerilen sıkma portakal, tatlı ve mayhoş lezzetiyle birlikte kendine özgü hoş kokusuyla sevilerek tüketilen meyveler arasında yer alıyor. C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve olan sıkma portakalları tek tıkla sepetinize ekleyebilirsiniz.
Yazlık Finike portakalı doğal mayhoşlukta bir tada sahiptir. Az miktarda çekirdekli olabilir. Şekil olarak oval yapıdadır. Hem yemelik hem de sıkmalık olarak tüketilebilir; yaz boyu tüm bölgede yazlık Finike portakalı suyu sıkılır, soğuk soğuk içilir, ikram edilir.
Portakalın suyunu sıkıp içmek yerine, posasıyla tüketin. 1 bardak meyve suyu için 3-4 adet portakal kullanılması aldığınız karbonhidrat miktarıyla birlikte kalori içeriğini de artıracaktır.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir.
Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri