657 sayılı Kanunun 152. maddesi gereğince uzman öğretmen ve başöğretmenlere şu oranda ilave özel hizmet tazminatı verilmektedir. Bu oranlar en yüksek Devlet memuru aylığına uygulanmakta ve sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.
Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz.”
01.01.2023 tarihinden itibaren, Gelir Vergisinden istisna edilecek kıdem tazminatı tutarı 17.904,62 TL'dir. Brüt ücret üzerinden hesaplanması gereken kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesintisi (binde 7,59 oranında) yapılması gerekmektedir.
İhbar tazminatının gelir vergisi hesaplanırken ise vergi dilimine bakılır. Gelir vergisi kesintisi yapılırken vergi dilimi oldukça etkilidir. Bu kesinti %15 ila %40 arasıdır. Bu hesaplama ile ihbar tazminatı gelir vergisi bulunur ve kesintiler çıkarıldığında kalan sonuç, ihbar tazminatı olarak ödenir.
İhbar Tazminatının Vergilendirilmesi Nasıl Yapılır? Gelir Vergisi Kanunu'na göre, ihbar tazminatı ödemeleri vergi istisnası kapsamına alınmamıştır. Bu nedenle, işçinin aldığı aylık brüt ücret üzerinden hesaplanan ihbar tazminatından gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.
İlgili 31 soru bulundu
tazminatı ücret olarak vergilendirilmiş olmasına bakılmaksızın ticari kazançtan indirilecektir. Kıdem tazminatı gelir vergisinden istisna edilmiştir ve sadece binde 6,6 damga vergisine tâbidir. İhbar tazminatından ise hem gelir vergisi ve hem de binde 6,6 damga vergisi kesilir.
Zam ve tazminatlardan damga vergisi kesilir ancak yan ödeme zammı tutarı gelir vergisi matrahına dahildir.
İhbar tazminatı hesaplanırken brüt ücret üzerinden %0,759 yani binde 7,59 oranında bir damga vergisi kesintisi yapılır. Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi 01.0.2022 tarihinden itibaren geçerlidir. Bu kapsamda ihbar tazminatında gelir vergisi istisnası uygulanır.
6- İhbar Tazminatı
Bu durumda işçinin işyeri ile olan hukukî ilişkisi iş akdinin feshi ile sona erdiğinden, ödenen paralar işçiyi himaye gayesine yönelik bir tazminat olup, ücret niteliğinde bulunmadığından, bu nitelikte olan ihbar tazminatı ise sigorta primine tabi olmayacaktır.
İşçinin 1,5 yıl ile 3 yıl arasında bir çalışma süresi mevcutsa 6 haftalık ücret tutarında ihbar tazminatına hak kazanır. İşçi 3 yıldan daha fazla çalışmışsa 8 haftalık ücret tutarında ihbar tazminatına hak kazanır.
Buna göre, Bay (B)'ye 1475 sayılı Kanun kapsamında hesaplanarak ödenen ve en yüksek Devlet memuruna ödenen azami emeklilik ikramiyesinin (5.001,76x10=) 50.017,60 TL'nin altında kalan 40.000 TL kıdem tazminatının tamamı, gelir vergisinden istisna edilecektir.
İş akdinin feshi veya çeşitli sebeplerle işten ayrılan işçilere işveren tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödemeler ve keşif ücreti; prime esas kazancın hesaplanması sırasında dikkate alınmayacaktır.
İş Kanunu'nun 17. maddesinde ihbar tazminatının, “bildirim süresine ilişkin ücret tutarında” ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Yargıtay'a göre, ihbar tazminatının miktarı, bildirim süresini karşılayan gün sayısının, kıdem tazminatı hesabına esas alınan günlük giydirilmiş son brüt ücretle çarpımı suretiyle belirlenir.
Bekar öğretmen, uzman ve başöğretmen asgari ücret vergi muafiyetiyle 601,38 ₺ aylık kar elde etmiş olacak. Bu tutar %25 zamlı öğretmen maaşının %3,6'sına tekabül etmektedir.
Eylül ayı itibarı ile %27'lik vergi dilimine giren öğretmenden aylık bin 201,3 TL gelir vergisi kesilmeye başlayınca, aldığı zamma rağmen bu öğretmenin maaşı da sene başına göre artmak yerine aylık tam 262,67 TL azalmış oldu.
2022 yılı Mayıs ayı itibariyle bir çok öğretmen, bin TL sınırını aştığı için yüzde 20'lik üst vergi dilimine girdi. 10. aydan itibaren de 70 bin liralık sınır aşılacağı için bir çok öğretmen yüzde 27'lik 3. vergi dilimine girecek.
ÇALIŞAN 120 BİN LİRAYA KADAR VERGİDEN MUAF
"2023 yılında uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120 bin 96 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır.
Tebliğe göre, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerine uygulanmak üzere,ücretlerinin asgari ücretin aylık brüt tutarından, işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisini dışında tutuldu.
5 yıl çalışma süresine sahip olduğu için kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadar olacaktır. 30 günlük tutar, brüt maaşın 1/30'u ile hesaplanır. Bu nedenle, 5.000 TL / 30 = 166,67 TL/gün şeklinde hesaplanabilir.
6 ay ile 1,5 sene arası çalışanlara 4 haftalık maaş karşılığı tazminat ödenir. 1,5 yıl ile 3 yıl arası çalışan işçilere 6 haftalık maaş karşılığı tazminat ödenir. 3 seneden fazla çalışan işçilere ise 8 haftalık maaş karşılığı ihbar tazminatı ödenir.
Ayrımcılık Tazminatında Yasal Kesintiler Var Mıdır? Ayrımcılık tazminatının hangi ücret üzerinden alınacağına dair Yasamızda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrımcılık tazminatından SGK prim kesintisi veyahut Gelir vergisi kesintisi yapılmamasına rağmen Damga Vergisi kesintisi yapılmalıdır.
En yüksek devlet memuru aylığı hesaplaması
= 3.169,23 TL'dir. = 3.169,23*0,90=2.852 TL bulunmaktadır.
Türkiye'deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri