Kaynağı Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir
Laktoz 2 tane şeker molekülünden oluşan bir disakkarittir. 1 molekül glukoz 1 molekl galaktozdan oluşur. Bağırsaklardan kan dolaşımına emilebilmesi için laktozun laktaz enzimi tarafından glukoz ve galaktoza ayrıştırılması gereklidir.
Laktozun özellikleri
Laktoz sadece hayvan hücrelerinde üretilir. Yani bitki ve mantar hücrelerinde laktoz bileşiği gözlenmez.
Laktoz Nedir
Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Laktoz intoleransı, ince bağırsağınız laktaz adı verilen bir sindirim enziminden yeterince üretmediğinde ortaya çıkar. Laktaz, gıdalardaki laktozu parçalayarak vücudunuzun onu sindirebilmesini sağlar.
Glikoz ve galaktoz adlı iki karbonhidratın bir araya gelmesiyle oluşan laktoz, yani süt şekeri; süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurtta bulunur. Tabi bu gıdalar haricinde dondurma, krema, tereyağı ve kaymak gibi yiyeceklerde de bol miktarda laktoz vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Soya sütü gibi Laktoz içermeyen süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Laktozsuz peynir, laktozsuz yoğurt, laktozsuz kaşar peyniri tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir içeriğinde çok az oranda laktoz içerdiği için kefiri de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Laktozsuz peynirleri yiyebilirsiniz.
Laktoz intoleransı rahatsız edici olabilir, ancak tehlikeli değildir. Laktoz intoleransı yetişkinlerde yaygın olarak görülebilen bir durumdur. Süt alerjisi ise bağışıklık sistemini içerir. Eğer süt alerjiniz varsa, vücudunuz süt ve diğer süt ürünlerindeki proteinlere sanki tehlikeli istilacılarmış gibi tepki verir.
Genetik nedenlerle olabileceği gibi, bazı mide hastalıkları, Çölyak Hastalığı, Crohn gibi çeşitli gibi sindirim sistemi hastalıklarına bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu hastalıklarda bağırsaklarda oluşan enflamasyon laktaz üretimine zarar verir ve laktoz intoleransı gelişir.
Birçok laktoz intoleransına sahip bireyler sert peynir, süzme yoğurt ve kefiri rahatlıkla az miktarda da olsa tüketebilir.
Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır.
Laktoz, doğada memeli hayvanların sütünde bulunan süt şekeridir. Dolayısıyla söz konusu sütten elde edilen süt ürünleri de laktoz içerir. Vücut laktozu değerlendirmek için doğal laktaz enzimi üretir. Bu enzim laktozu glikoz ve galaktoza parçalayarak vücudun kullanmasını sağlar.
İçine belirli ölçüde eklenen laktaz enzimi sayesinde, sütte bulunan laktoz, sindirimi daha kolay olan glukoz ve galaktoza çevrilir.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktoz memelilerin sütünde bulunan karbonhidrattır kısacası anne sütünde ve inek sütünde bulunan esas şekerdir. Glukoz ve galaktozun birleşiminden meydana gelir.
Laktoz, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere çeşitli çorba, sos ve diğer hazır gıdalar içerisinde de yer alabilen bir şekerdir. Bazı kişilerde bu şekerin sindiriminde görev alan laktaz enziminin eksikliğine bağlı olarak laktoz intoleransı ortaya çıkabilir.
Yeteri kadar laktaz yoksa süt şekeri laktozun bir bölümü parçalanamaz. Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar.
Hidrojen nefes testi
Bu testle nefeste hidrojen gazı ölçülerek laktoz intoleransı tespit edilir.
Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur. Ama içinde bulunan laktoz oranı, süte göre çok daha daha azdır. Hatta içinde yer alan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı bulunan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelir.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Laktaz, bağırsaklarımız tarafından laktozu sindirmek için sentezlenen doğal enzime denir. Laktaz enziminin az salgılanması veya yeteri miktarda olmaması sonucu sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelir. Bu da laktoz intoleransı olan kişilerde gaz, şişkinlik, mide krampları ve ishale sebebiyet verir.
Badem, balık, roka, kara lahana, yeşil fasulye, lahana, soya ürünleri, bamya, brokoli, yumurta, tavuk, mercimek, makarna, pirinç, patates, elma, muz, kayısı, üzüm, havuç, domates, kuru yemişler, tofu ve deniz ürünleri gibi laktozsuz ürünler aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir.
Sadece memelilerin sütünde bulunan laktoz, süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar.
Muz bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Glikoz, laktoz, maltoz, galaktoz, sukroz, fruktoz ve nişasta gibi şekerler içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri