Laktoz doğada sadece sütte bulunan disakkarit formunda bir şekerdir. Süt şekeri olarak da isimlendirilebilir. Bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli bir enzim tarafından parçalanır.
Laktoz aslında sütte doğal olarak bulunan şekerdir.
Laktozsuz süt, sütün içerisinde bulunan laktozun doğal laktaz enzimi kullanılarak parçalanması ve basit şekerlere ayrılması sonucunda hazırlanır. Başka bir deyişle laktozsuz sütün yapımında herhangi bir katkı maddesi ya da ilave şeker kullanılmaz.
Sonuç olarak; laktozsuz sütteki tatlılık süte şeker vb. ilave edildiği için değil, laktozun yapıtaşlarının laktozdan daha tatlı algılanmasından dolayıdır.
Laktoz nedir? Süt şekeri olarak tanımlanan laktoz, latince süt anlamına gelen “laktis” ve şeker takısı olan “oz” kelimelerinin birleşiminden oluşur. Laktoz bir disakkarittir (çift şeker) ve iki şeker molekülü olan glikoz ve galaktozu içerir. Formülü C12H22O11 ve molekül ağırlığı 342,3 g/mol'dür.
İlgili 31 soru bulundu
Sütün içinde yoğun miktarda süt şekeri olarak bilinen laktoz bulunur. Laktozun en önemli özelliği insan vücudunun normal enerji metabolizmasına katkı sağlamasıdır.
Laktozsuz süt ile tatlı yapmak için badem, soya ve hindistan cevizi gibi bitkisel özlerden üretilen sütleri kullanabilirsiniz. Bu noktada bitkisel sütlerde laktoz bulunmadığını belirtmekte fayda var. Dolayısıyla bu malzemelerle yapılan tatlılarda da herhangi bir laktoz intoleransı durumu söz konusu olmayacaktır.
Laktozsuz süt tüketiminin vücuda bir zararı yoktur. İçerisinde şeker ilavesi veya katkı maddesi bulunmamaktadır. Laktoz intoleransı olan bireylerin tüketimi için oldukça uygundur. Aynı zamanda normal süt tükettiğinde sindirim sorunu yaşayan bireyler de laktozsuz süt tercih edebilirler.
Sporcuların tercih etmesi gereken süt çeşidi hem süt şekeri oranı olarak düşük olması açısından hem de vücudunuzda sindiriminin kolay olması açısından laktozsuz süt yada bitkisel sütlerdir.
Peki, laktozsuz süt ne işe yarar? Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
PEKİ HANGİSİNİ SEÇMELİYİZ? İki süt çeşidi de enerji ve protein olarak birbirine çok yakındır ancak yetişkinlerde sindirimi problem olan sütün; laktozsuz olmasını tavsiye ederim. Ayrıca kolesterol, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları riski azaltmak için ise laktoz sütü tercih etmeliyiz.
Diyabette de kan şekerinin dengesini sağlamak için mutlaka bir süt ürünü tüketmek gerekiyor.
Süt'ün İçeriği Nedir? Sağlıklı bir kas kütlesi inşası için günlük almanız tüm besinlerin oranı %50 karbonhidrat, %35 protein, %15 yağ olmalıdır. Böylelikle en uygun yarım yağlı süt kullanımının daha sağlıklı olacağını görebiliriz.
Laktozsuz süt içerisinde şeker ilavesi veya başka bir katkı maddesi bulunmamaktadır. Bu nedenle herhangi bir zararı da bulunmamaktadır.
Süt ve süt ürünleri tüketildiği zaman gaz, şişkinlik ve sindirim problemlerine neden olabilir, bunun sebebi laktoza karşı hassasiyettir. Laktoz intoleransı hemen hemen her yaştan ve herkeste görülen önemli bir sorundur. Sindirimi yapılamayan laktoz bağırsaklara doğru ilerler ve kişinin sağlığına zarar verir.
Laktoz, süte özgü şekerdir ve kesinlikle kan şekeri seviyenizi yükseltebilir. Laktoz adı verilen bir enzim, laktozu glikoz ve galaktoza ayırır. Bu süreç zaman aldığından, beslenme uzmanları bir zamanlar süt ürünlerinin kan şekeri üzerinde düşük bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorlardı.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Laktozsuz sütün normal sütlerden tek farkı, içerdiği laktozun dışarıdan eklenen doğal laktaz enzimi sayesinde parçalanmış olmasıdır. Bu sayede daha kolay sindirilebilir. Laktaz enziminin eklenmesi sonucunda laktoz, glikoz ve galaktoza ayrılır.
Normal üretilmiş bir sütte bulunması gereken laktoz şekeri dışındaki tüm besin ögelerine sahip olan laktozsuz süt ile pek çok tarif hazırladık. İlk olarak nefis bir keke ne dersiniz? Laktozsuz süt ile fit kek tarifi MigrosTV'de! Laktozsuz süt ile muzlu bademli shake tarifimizi izlemiş miydiniz?
Biz sizlere hindistan cevizi sütünün kullanım çeşitliliğini sizlere sunmak için sütlaç yapımında Hindistan cevizi sütünü kullandık. Siz de inek sütü, keçi sütü, badem sütü, soya sütü, laktozsuz süt gibi alternatif süt çeşitleriyle de deneyebilirsiniz.
Laktoz, tüm memeli sütlerinde bulunan temel karbonhidrattır. Memeliler dışındaki kaynaklarına oldukça az rastlanır. Tam inek sütü yaklaşık %4.8 oranında laktoz içerir ve sütünün kalori içeriğinin yaklaşık %30'unu karşıladığı hesaplanırken, anne sütü %7 oranında (70 g/L ) laktoz içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri