Laktozsuz süt yağ oranı % 30'dur ve laktozsuz süt protein oranı %28'dir. Yani 200 mililitre laktozsuz sütte 6 gram protein ve yaklaşık 6 gram da yağ bulunmaktadır.
Bu nedenle “laktozsuz süt yağlı mı?” sorusuna net yanıt vermek mümkün değildir. Ancak yağlı olarak üretilen ve %30 yağlı olan laktozsuz süt, 200 ml'de 6 gr yağ içerir. Laktozsuz süt özellikleri ise yağ oranına ve varsa ek içeriklere göre değişiklik gösterdiği için tüm çeşitlerinde aynı değildir.
Laktozsuz süt, sütün içerisinde bulunan laktozun doğal laktaz enzimi kullanılarak parçalanması ve basit şekerlere ayrılması sonucunda hazırlanır. Başka bir deyişle laktozsuz sütün yapımında herhangi bir katkı maddesi ya da ilave şeker kullanılmaz.
Kilo vermek isteyen kişiler için etkili bir besin takviyesi olan laktozsuz süt, egzersiz yapmadan önce ya da sonra içildiğinde tok tutarak yağ yakımını kolaylaştıracaktır.
PEKİ HANGİSİNİ SEÇMELİYİZ? İki süt çeşidi de enerji ve protein olarak birbirine çok yakındır ancak yetişkinlerde sindirimi problem olan sütün; laktozsuz olmasını tavsiye ederim. Ayrıca kolesterol, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları riski azaltmak için ise laktoz sütü tercih etmeliyiz.
İlgili 15 soru bulundu
Laktoz, yağ metabolizması üzerine etki etmektedir. Karaciğerde yağ birikmesini önlemekte veya önemli ölçüde karaciğer yağını azaltmaktadır. Laktozun arteriosklerozun önlenmesinde muhtemelen hisse sahibi olduğu tahmin edilmektedir.
Laktozsuz süt tüketiminin vücuda bir zararı yoktur. İçerisinde şeker ilavesi veya katkı maddesi bulunmamaktadır. Laktoz intoleransı olan bireylerin tüketimi için oldukça uygundur. Aynı zamanda normal süt tükettiğinde sindirim sorunu yaşayan bireyler de laktozsuz süt tercih edebilirler.
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Laktozsuz süt, Dünya genelinde ve özellikle Akdeniz ülkelerinde nüfusunun yaklaşık %70'inde görülen "laktoz duyarlılığı"ndan dolayı, süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş, süt çeşididir.
Glikoz ve galaktoz adlı iki karbonhidratın bir araya gelmesiyle oluşan laktoz, yani süt şekeri; süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurtta bulunur. Tabi bu gıdalar haricinde dondurma, krema, tereyağı ve kaymak gibi yiyeceklerde de bol miktarda laktoz vardır.
Özellikle çocuklar ve sporcular için sütün önemi göz ardı edilemez. Laktoz intoleransı nedeniyle süt içmek istemeyen çocuklar ya da sporcular için laktozsuz süt hayatı çok kolaylaştırır. Normal sütten kaynaklı bulantı, şişkinlik, gaz gibi sindirim sıkıntılarını yaşamadan aktivitelerini sürdürebilirler.
Süt Çeşitleri: Tam Yağlı, Yarım Yağlı, Yağsız
Tam yağlı sütler genellikle 'regular milk' olarak tanımlanır çünkü sütün içerisindeki yağ elimine edilmemiştir. Yağsız süt:%0.5 ve daha az oranda yağ içermektedir.
Laktozsuz sütte, süt şekeri (laktoz) basit bileşenlerine; yani glikoz ve galaktoza ayrışmış haldedir. Laktozun parçalanması ile açığa çıkan glikoz ve galaktozun tatlılık derecesi laktoza göre daha fazladır. Laktozsuz sütün sade sütten daha tatlı algılanmasının sebebi budur.
Sporcuların tercih etmesi gereken süt çeşidi hem süt şekeri oranı olarak düşük olması açısından hem de vücudunuzda sindiriminin kolay olması açısından laktozsuz süt yada bitkisel sütlerdir. Laktoz intoleransınız bulunmuyorsa dahi bu birkaç açıdan önemlidir.
Mis gibi kokusu ve lezzetiyle de bildiğimiz zayıflama yöntemlerinden çok daha keyifli olan tarçınlı süt, içine şeker eklemediğiniz ve diğer öğünlerde de sağlıklı beslenmeyi sürdürdüğünüz takdirde ayda 4 kiloya kadar da zayıflamanızı da sağlıyor. Tarçınlı sütün tek faydası bununla sınırlı değil tabii ki.
Laktozsuz süt üretiminde süte doğal laktaz enzimi ilave edilerek laktoz paketleme aşamasında parçalanır. Süt kendi besin değerlerinden bir şey kaybetmeden daha kolay sindirilebilen glikoz ve galaktoza çevrilir. Böylece şişkinlik, mide bulantısı, ishal ve aşırı gaz gibi sindirim şikâyetler ortadan kalkmış olur.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Normal üretilmiş bir sütte bulunması gereken laktoz şekeri dışındaki tüm besin ögelerine sahip olan laktozsuz süt ile pek çok tarif hazırladık. İlk olarak nefis bir keke ne dersiniz? Laktozsuz süt ile fit kek tarifi MigrosTV'de!
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Laktozsuz Süt Nedir? Laktozsuz süt, laktoz dayanıksızlığı bulunan kişilerde süt tüketildiği takdirde meydana gelen sindirim problemlerinin önüne geçilmesi amacıyla oluşturulan bir süt çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Laktozsuz süte doğal laktoz enzimi eklenerek paketleme esnasında laktoz parçalanmaktadır.
Migros Yağsız Süt, içeriğinde yer alan minimum miktarda yağ ile sütün lezzetini, yağsız ürün tüketmek isteyenlere sunuyor. Hafif kokusu ve benzersiz lezzeti ile tek başına tüketime uygun olan ürün, süt ile hazırlanabilen birçok gıdaya hayat vermeyi başarıyor.
Kalorisinin büyük kısmını (%50) karbonhidrattan alan Pınar Laktozsuz Yoğurtu kilonuza göre hesaplayarak uygun miktarda tüketebilirsiniz. 1 Porsiyon (100 gr) yaklaşık 63 kcal kalori içerir, 4.5 gr protein, 8 gr karbonhidrat ve 1.5 gr yağ bulunur ve 2.22 Yemek Kaşığına eşittir.
Laktoz doğada sadece sütte bulunan disakkarit formunda bir şekerdir. Süt şekeri olarak da isimlendirilebilir. Bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli bir enzim tarafından parçalanır. Bağırsaklarda bu enzim yeteri kadar bulunmadığında ya da yetersiz çalıştığında laktoz intoleransı denilen bir hastalık tablosu oluşur.
Bunun dışında laktoz kalın bağırsaktaki sindirimi zorlaştırarak iç organlara gereğinden fazla yük yükleyerek zararlı etkisini vücutta gösterir. Son olarak ise laktozun sürekli kullanımı kişilerde dengesiz ve düzensiz bir beslenmeye yol açarak alınması gereken mineralleri ve vitaminleri de zararlı yönde etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri