Laparoskopi adet periyodun dışında herhangi bir günde yapılabilmekle beraber, gebelik olmadığının garantilenmesi için adet bitimi dönemde yapılması tercih edilir. Laparoskopi hastane koşullarında genel anestezi altında uygulandığından işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.
Laparoskopi genellikle adet dönemlerinde yapılmaz. Özellikle, jinekolojik laparoskopi uygulamalarında adet döngüsünün bitiminde veya öncesinde başlamak tercih edilir. Rahim alma ameliyatı ise adetliyken yapılabilir.
Rahim içi kanama nedeniyle net görüntülenemez ve işlemin tekrarlanması gerekebilir. Adetliyken kapalı ameliyat yapılır mı? Jinekoloji alanında en çok tercih edilen ameliyat yöntemlerinden biri olan kapalı ameliyat yani laparoskopinin teknik olarak adet döneminde yapılmasının bir sakıncası yoktur.
Kapalı Rahim alınması (laparoskopik histerektomi ) sonrası nasıl olur ? rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir.
Histeroskopi adet bitiminden sonraki 1 hafta içinde yapılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Böylece durumlarda da miyomların mutlaka alınması şarttır. Tam da bu noktada miyomların boyutlarının da etkili olduğunu ifade edebiliriz. Ortalama olarak 6 ile 7 cm arasındaki miyomlar büyük miyom grubu içerisine girer. Bundan dolayı yaklaşık olarak 6-7 cm büyüklüğünden miyomların alınması gerekmektedir.
Genel anestezi uygulanmaktadır. Karın bölgesinde 2 ya da 3 adet olmak üzere, 0,5-1 cm'lik kesiler oluşturulmaktadır. Yapılan kesiler aracılığıyla karın bölgesine karbondioksit gazı verilmekte ve karın bölgesi şişirilmektedir. Ardından karın içerisine kamera yerleştirilmekte ve myomlar gözlemlenmektedir.
Laparoskopik cerrahide çoğunlukla gizli dikişler kullanılır. Böylece dikişlerin alınmasına gerek kalmadan 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden düşerler. Eğer normal dikiş atıldıysa, yine bir hafta ile on gün arasında dikişlerin alınması gerekir.
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Regl dönemi ortopedik veya beyin cerrahi ameliyatınız için engel teşkil etmemektedir. Ancak kullanılan ilaçlar mutlaka gözden geçirilmektedir. Hastanemizde yapılan ameliyatlar açısından adet döneminde olmanız tıbbi olarak engel oluşturmamaktadır.
Regl durumunda genellikle ameliyatın ertelenmesine gerek görülmez fakat yine de regl iseniz doktorunuza bildiriniz. Regl döneminde ameliyat olduğunuzda kanamanız normalden fazla olabilir, yine de ameliyatın ertelenip ertelenmemesine doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz.
Teşhis amacıyla yapılan laparoskopik operasyonlar çoğunlukla yarım saat sürmektedir. Ancak öncesinde hastaya anestezi verileceğinden bu süre 45-50 dakikaya çıkabilir. Tedavi amaçlı laparoskopik operasyonlar ise yapılacak olan müdahalenin türü ve niteliğine göre 1 ila 3 saat sürebilir.
Laparoskopik ameliyat halk arasında kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak bilinmekte; ameliyat esnasında karına 5-10 mm'lik 3 ile 4 delik açılmaktadır.
LAPAROSKOPİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR? Genel durumu ameliyata elverişli olan herkese laparoskopi yapılabilir. Ağır solunum veya kalp problemleri olanlarda işlem sırasında baş aşağı pozisyon kullanıldığından laparoskopi tercih edilmez.
Genellikle kendiliğinden geçerler. Kesi izleri hastadan hastaya farklılık gösterse de 1-2 ay içerisinde ferkedilmeyecek duruma gelir. Kesi yerlerindeki steril bandajlar 48 saat sonra çıkarılabilir. Kesi yerlerinden kanama veya sıvı gelmesi oluyor ise tekrar bandajlanabilir.
Laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı, diğer laparoskopi cerrahi prosedürlere benzer şekilde yapılır. Hasta genel anestezi altındadır ve ameliyatlar ortalama 1 saat kadar sürer.
Laparoskopik cerrahi ya da kapalı cerrahi karın bölgesini kesmeden, 1 cm veya daha küçük deliklerden karın içine girerek yapılan operasyonlardır.Batın önce co2 ile şişirilir. Sonra idrar sondası takılır.
Operasyondan sonra ilk 24 saat içinde sırt veya omuz ağrısı olabilir. Bunun sebebi operasyonda kullanılan gazdır. Bu ağrı 1-2 günde kendiliğinden geçer.
Böylece laparoskopi aletlerinin kullanılabileceği bir ortam ve boşluk yaratılmış olur. Bu gaz, karın zarından kolay bir şekilde emildikten sonra akciğerlerden solunum ile atılabilmesi ve yanıcı olmaması sebebiyle tercih edilmektedir.
Ek olarak dış gebeliği laparoskopik tedaviyle sonlandırılan kadınların, şayet fallop tüpleri alınmadıysa, ameliyattan yaklaşık 1-2 ay sonra kendiliğinden gebe kalma şansları bulunmaktadır.
Hastalar genellikle ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu oluyorlar; yaklaşık 7 gün içinde ev işlerine dönebiliyorlar.
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir.
Kapalı miyom ameliyatı, sayıları 3'ten az ve büyüklüğü 14 cm'den küçük olan miyomlar için tercih edilir. Daha büyük ve sayıları fazla olan miyomların çıkarılırken kanama riski olması nedeniyle açık miyom ameliyatı ile alınması gerekir.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri