Eğer kişide ileri seviyede kanser türlerinden herhangi biri varsa bu cerrahi yöntem genellikle uygulanmaz çünkü çok daha farklı ve kapsamlı bir tedavi yaklaşımı gereklidir. Ayrıca ameliyata engel olabilecek başka sağlık problemleri varsa aynı şekilde bu yöntem tercih edilmez.
Tedavi amaçlı laparoskopilerde ise yapılacak uygulamalara göre ameliyat süresi de değişkenlik gösterir. Hastalar genellikle aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Laparoskopik cerrahi, minimal invaziv (az zararlı) bir operasyon olduğundan komplikasyon riski açık operasyonlara oranla çok daha düşüktür.
Laparoskopik cerrahide de diğer ameliyatlarda olduğu gibi hasta genel anestezi ile uyutulur.
Doktor bireyin apandisit, safra kesesi, karaciğer, pankreas, ince ve kalın bağırsaklar, dalak, mide ya da pelvik veya üreme organları gibi organlarının incelenmesi ve bu organlar üzerinde gerçekleştirilecek işlemler için laparoskopi önerebilir.
Laparoskopik yöntemle en sık yapılan operasyonlar safra kesesi ameliyatları, kist cerrahisi, apendektomi (apandisitin alınması), myomektomi (miyomların alınması), histerektomi (rahmin alınması), tüp ligasyonu (fallop tüplerinin bağlanması) ve endometriozis (çikolata kisti) cerrahisidir.
İlgili 39 soru bulundu
Laparoskopik ameliyat halk arasında kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak bilinmekte; ameliyat esnasında karına 5-10 mm'lik 3 ile 4 delik açılmaktadır.
Hastalar genellikle ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu oluyorlar; yaklaşık 7 gün içinde ev işlerine dönebiliyorlar.
Laparoskopik cerrahi ya da kapalı cerrahi karın bölgesini kesmeden, 1 cm veya daha küçük deliklerden karın içine girerek yapılan operasyonlardır.Batın önce co2 ile şişirilir. Sonra idrar sondası takılır.
Laparoskopik cerrahide çoğunlukla gizli dikişler kullanılır. Böylece dikişlerin alınmasına gerek kalmadan 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden düşerler. Eğer normal dikiş atıldıysa, yine bir hafta ile on gün arasında dikişlerin alınması gerekir.
Rahimin bir kısmı laparoskopik olarak serbestleştirildikten sonra vajinal yoldan çıkarılır. Hasta hastanede 1-2 gün yatar ve taburcu olur.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Operasyondan sonra ilk 24 saat içinde sırt veya omuz ağrısı olabilir. Bunun sebebi operasyonda kullanılan gazdır. Bu ağrı 1-2 günde kendiliğinden geçer.
Laparoskopi sonrası karın şişliği olur mu
Laparoskopi sonrası şişlik, gaz gibi problemlerin olması normaldir ve genellikle 24 saat içerisinde gaz çıkarıldıktan sonra ağrı ve şişlik de azalarak kaybolur.
Yaklaşık olarak 2-5 gün lekelenme şeklinde vajinal kanama olabilmektedir. Laparoskopi (kapalı ameliyat) hakkındaki yazı için tıklayın.
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı, diğer laparoskopi cerrahi prosedürlere benzer şekilde yapılır. Hasta genel anestezi altındadır ve ameliyatlar ortalama 1 saat kadar sürer.
Böylece laparoskopi aletlerinin kullanılabileceği bir ortam ve boşluk yaratılmış olur. Bu gaz, karın zarından kolay bir şekilde emildikten sonra akciğerlerden solunum ile atılabilmesi ve yanıcı olmaması sebebiyle tercih edilmektedir.
Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir. Banyo sırasında kesiler korunmalıdır.
Laparoskopik Cerrahi Fıtık Oranlarını Düşürdü
Kasık fıtığı her yüz kişiden ikisinde görülüyor. Bu büyük oranın yanı sıra açık ameliyatlar sonrasında da fıtık oluşma ihtimali yüzde 30- 40 arasında değişiyor.
Laparoskopi sırasında kapalı olan tüpler de açılabilir. Özellikle yumurtalığa komşu ucundan tıkalı olan tüpler (Hidrosalpenks) salpingostomi adı verilen bir işlem ile açılabilir. Eğer bu tıkanıklık tam değil kısmi ise de açılma sağlanabilir (fimbrioplasti).
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Laparoskopi, laparotomiye göre, daha az ağrının, kanamanın, maliyetin olduğu bir yöntem olarak sonuç vermektedir. Hastanın hastanede kalma süresini kısaltan bir yöntem olması da tercih edilme sebeplerinden ve avantajlarından biri olarak ortaya çıkmaktadır.
Kapalı Rahim alınması (laparoskopik histerektomi ) sonrası nasıl olur ? rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir.
Laparoskopi adet periyodun dışında herhangi bir günde yapılabilmekle beraber, gebelik olmadığının garantilenmesi için adet bitimi dönemde yapılması tercih edilir. Laparoskopi hastane koşullarında genel anestezi altında uygulandığından işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.
Laparoskopik cerrahinin ilk aşamasını karın boşluğunu cerrahın rahatça çalışabileceği şekilde genişletmek oluşturur. Bunu sağlamak için ameliyat başında karın boşluğuna gaz verilerek karın şişirilir. Bu amaçla en sık kullanılan gaz karbondiyoksit gazıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri