Laparoskopik cerrahide çoğunlukla gizli dikişler kullanılır. Böylece dikişlerin alınmasına gerek kalmadan 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden düşerler. Eğer normal dikiş atıldıysa, yine bir hafta ile on gün arasında dikişlerin alınması gerekir.
Laparoskopik ameliyatlardan sonra kesi yerleri genellikle subkutan( gizli dikiş) kapatıldığı için çoğu zaman dikişlerin alınmasına gerek olmaz. Eğer bu tarz bir dikiş kullanıldıysa bu dikişler kendiliğinden erimektedir. Ameliyat türüne göre değişim göstermekle birlikte ilk 12 saat genelde sıvı gıdalar verilir.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Göbek deliği hizasından karın içerisine girilerek bir kamera yerleştirilir. Karın duvarında 2-3 adet 5-10 mm genişliğinde delikler açılarak , karın boşluğuna işlem için kullanılan aletler yerleştirilir ve gerekli olan cerrahi müdahele bu aletler yardımı ile yapılır.
Genellikle kendiliğinden geçerler. Kesi izleri hastadan hastaya farklılık gösterse de 1-2 ay içerisinde ferkedilmeyecek duruma gelir. Kesi yerlerindeki steril bandajlar 48 saat sonra çıkarılabilir. Kesi yerlerinden kanama veya sıvı gelmesi oluyor ise tekrar bandajlanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Göbek deliğinin hemen altından 1cm'lik bir kesi yapılır. Buradan içeriye sokulan özel bir iğne ile karın boşluğu CO2 (karbondioksit) gazı ile şişirilir. Daha sonra bu kesiden “trokar” denilen, bu iş için özel olarak üretilmiş içi boş bir boru karın içine sokulur.
Laparoskopi sırasında kapalı olan tüpler de açılabilir. Özellikle yumurtalığa komşu ucundan tıkalı olan tüpler (Hidrosalpenks) salpingostomi adı verilen bir işlem ile açılabilir. Eğer bu tıkanıklık tam değil kısmi ise de açılma sağlanabilir (fimbrioplasti).
Bu dren kauçuk veya silikon bir boru olabilir. Çok farklı kalınlıkta drenler kullanılır. Eskiden açık olarak yapılan ameliyatlara göre günümüzde yapılan laparoskopik veya robotik ameliyatlarda dren kullanımı giderek azalmıştır. Kullanım amacı genel olarak olacak bir kanama ve kaçak durumunu kontrol etmektir.
Böylece laparoskopi aletlerinin kullanılabileceği bir ortam ve boşluk yaratılmış olur. Bu gaz, karın zarından kolay bir şekilde emildikten sonra akciğerlerden solunum ile atılabilmesi ve yanıcı olmaması sebebiyle tercih edilmektedir.
Kapalı Rahim alınması (laparoskopik histerektomi ) sonrası nasıl olur ? rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir.
Laparoskopi (göbek deliğinden bir kamera yardımıyla yapılan ve karın içinin gaz ile şişirildiği kapalı ameliyat şekli) ameliyatı sonrasında karın içine verilen gaza bağlı olarak bazı hastalarda omuz ağrısı görülebilir. Bu ağrı genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
Hastalar genellikle ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu oluyorlar; yaklaşık 7 gün içinde ev işlerine dönebiliyorlar.
Teşhis amacıyla yapılan laparoskopik operasyonlar çoğunlukla yarım saat sürmektedir. Ancak öncesinde hastaya anestezi verileceğinden bu süre 45-50 dakikaya çıkabilir. Tedavi amaçlı laparoskopik operasyonlar ise yapılacak olan müdahalenin türü ve niteliğine göre 1 ila 3 saat sürebilir.
Eğer kişide ileri seviyede kanser türlerinden herhangi biri varsa bu cerrahi yöntem genellikle uygulanmaz çünkü çok daha farklı ve kapsamlı bir tedavi yaklaşımı gereklidir. Ayrıca ameliyata engel olabilecek başka sağlık problemleri varsa aynı şekilde bu yöntem tercih edilmez.
Ek olarak dış gebeliği laparoskopik tedaviyle sonlandırılan kadınların, şayet fallop tüpleri alınmadıysa, ameliyattan yaklaşık 1-2 ay sonra kendiliğinden gebe kalma şansları bulunmaktadır.
Yaklaşık olarak 2-5 gün lekelenme şeklinde vajinal kanama olabilmektedir. Laparoskopi (kapalı ameliyat) hakkındaki yazı için tıklayın.
Laparoskopi ile tüplerin bağlanması ameliyatı sonrası 1-2 ay beklemek yeterlidir.
Laparoskopik cerrahinin ilk aşamasını karın boşluğunu cerrahın rahatça çalışabileceği şekilde genişletmek oluşturur. Bunu sağlamak için ameliyat başında karın boşluğuna gaz verilerek karın şişirilir. Bu amaçla en sık kullanılan gaz karbondiyoksit gazıdır.
Laparoskopik Cerrahi Fıtık Oranlarını Düşürdü
Kasık fıtığı her yüz kişiden ikisinde görülüyor. Bu büyük oranın yanı sıra açık ameliyatlar sonrasında da fıtık oluşma ihtimali yüzde 30- 40 arasında değişiyor.
Laparoskopik cerrahi yani kapalı ameliyat tekniği jinekolojik hastalıklar yani kadın hastalıklarının tedavisinde sıklıkla tercih ediliyor. Laparoskopik cerrahi hızlı iyileşme süresi, erken taburculuk imkanı, kanama ve komplikasyon riskinin az olması, daha küçük ameliyat izi gibi önemli avantajlar sağlıyor.
Laparoskopi işleminden sonraki plan:
Operatif bir işlem yapılmayan hastalar eğer tüp bebek düşünülüyorsa dört hafta sonra tedaviye başlayabilirler. Hatta tüp bağlanması veya basit tüp çıkartılması gibi durumlarda bile 4 hafta sonra tüp bebek tedavisine başlanabilir.
Çoğu hastada karın bölgesine bir ya da iki adet dren konmakta ve bunlar birkaç gün ile bir-iki hafta arasında bu bölgede bırakılmaktadır. Bu şekilde iyileşme döneminde deri altında birikmesi muhtemel sızıntıların emilip dışarı alınması sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri