Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman bu sözcüğün doğru şekilde yazılış hali, 'Pekala' şeklinde ifade edilmektedir. Türkçe üzerinden anlamına bakıldığı zaman ise 'çok iyi' ifadesi öne çıkmaktadır.
Doğru kullanımı pekala şeklinde olmalıdır.
"Dediğin gibi olsun, öyle kabul edelim" anlamlarında bir söz, peki.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre bu sözcük her zaman “pekâlâ” şeklinde bitişik kullanılmalıdır. Tüm bu bilgiler ışığında pekâlâ doğru yazılışı şu şekildedir: Pekâlâ (doğru kullanım) Pek âlâ / pek ala (yanlış kullanım)
Pekâlâ kelimesinin TDK sözlüğe göre 5 farklı anlamı vardır. Pekâlâ kelimesinin kökeni Türkçe dilidir. Pekâlâ kelimesinin Türkçe dilindeki karşılığı pek + Arapça aʿlā şeklindedir.
İlgili 32 soru bulundu
Yazım hatası en çok gerçekleştirilen kelimelerden biri olarak 'pekala' sözcüğü çok fazla merak edilmektedir. Bu açıdan kelimenin doğru yazılışı ele alındığı vakit, 'Pekala' içimde yazıldığı görülüyor. Yani diğer bir de işe, 'Pek ala' biçiminde değil bunun yerine birleşik olarak ele alınmalı ve yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumuna göre peki kelimesinin anlamı, evet şeklinde ifade edilmektedir. Peki kelimesi, herhangi bir şey açıklanmadan önce kullanılan ifadelerden biri olmaktadır.
Görüldüğü gibi peki sözcüğü, onay ve kabul ifade eden evet, elbette, pekâlâ ve tamam gibi sözcüklere nazaran istemsiz kabullenme, içinde bulunulan durumdan hoşnutsuzluk, çaresizlik ve üzüntü duyma gibi anlamlarla öne çıktığı görülmektedir.
Hâlâ kelimesi "şimdiye kadar, o zamana kadar, hâlen, henüz" gibi anlamlarda kullanılacaksa kelimenin doğru yazılışı şapkalı olmalıdır. Hâlâ kelimesini şapkasız kullandığınızda bu "babanın kız kardeşi anlamına gelir" yani hala olur. O yüzden kelimeyi babanın kız kardeşi anlamında kullanmıyorsanız şapkalı yazmalısınız.
gerçekleşmesi durumunda şaşırtmayan olaylar için söylenen ifade.
Sıfatı güçlendirmek için kullanılan “pek” sözcüğünü, “pekâlâ” ve “pekiyi” sözcükleri dışında ayrı yazmak gerekir. Bunlar “ulaçlı bileşik eylemler”dir. Ulaçlı eylemler, kimi eylem kökleriyle bitişerek dört türlü bileşik eylem oluşturur.
Arapça kelime olan “âlâ” ile Türkçe olan “ala” bazen birbirine karıştırılabiliyor. Bu nedenle bu kelimenin doğru yazılışını ve anlamını iyi öğrenip, doğru söyleyebilir ve yazabilirsiniz.
PEKA (Politiki Epitropi Kypriakou Agona, Türkçe: Kıbrıs Mücadelesi Siyasi Komitesi); Yunanistan ile Kıbrıs Adası'nın birleşmesi için Birleşik Krallık'ın yönetimine karşı 1956-1959 yılları arasında faaliyetlerde bulunan EOKA'nın siyasi kanadıdır.
peki - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi pek iyi sözcüğünden evrilmiştir.
TDK'ya göre pek az kelimesinin doğru yazılışı "pek az"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Bitişik yazılması TDK'ye göre yanlıştır. Peşi sıra kelimesi en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biri olarak biliniyor. Bu kelimenin en doğru yazılış şekli peşi sıra şeklindedir. Bunun dışındaki diğer yazım şekilleri yanlış kabul edilir.
PEK AZ NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre ''pek az'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Pek az kişi yarın ki konferansa katılım sağlayacak.
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler. Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
Üzerinde inceltme işareti bulunan “âlâ” Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimize ise, Arapçadan geçmiş olan bir isimdir. Güzel ve iyi anlamına gelir.
Ukala sözcüğü Türk Dil Kurumu açısından, 'Kendini akıllı ve bilgili zanneden, bilmişlik taslayan kişi' olarak anlatılabilir. Aynı zamanda karşısındaki kişiyi küçük gören ve kendisini daha üstün zanneden insan tavrı olarak da söylemek mümkün.
Kabul ve onay anlamları ifade eden pekâlâ, evet ve tamam sözcüklerinden öte, istemsiz kabullenme, içinde bulunulan durumdan hoşnutsuzluk, boyun eğme ve üzüntü duyma neticesinde kullanılan, duygu değeri açısından farklılık arz eden bir sözcüktür.
"tamam", "tamamdir", "oldu", "e iyi bari", "iyi be", ve hatta "muck" gibi anlamlara gelebilen kelimecik.
Sesli Sözlük - pick me.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri