Bir dizüstü bilgisayarın en önemli özelliklerinden biri pilidir. Elektrikler gitmiş olsa bile bilgisayar sorun yaşamadan ayakta kalabilir. Eğer siz pili kenara koyarsanız hem bilgisayarın ani elektrik kayıplarında zarar görmesine sebep olursunuz, hem de pil uzun süreli elektriksiz kaldığı durumlarda deşarj olur.
Normal kullanım olarak lityum iyon pillerin ömrü yaklaşık 300 -500 şarj döngüsü arasındadır. Yani bu da demek oluyor ki normal 25 derecelik bir çevre ısısı koşulunda 1 yıl boyunca şarj harcanıp depolanabilir.
Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Batarya, dizüstü bilgisayarın adaptör vasıtası ile şebeke elektriğine bağlı olmadığı durumlarda dizüstü bilgisayarı çalıştırmaya yarayan pillerin tümüdür.
Cihazınızı kullanırken pilin düzenli olarak %50'nin altında boşalt olduğundan emin olun.
İlgili 18 soru bulundu
Batarya ömrü yüzde 80'leri veya altını gördüyse pil değiştirme vaktiniz gelmiş demektir. Telefonunuzda yüzde 80'den daha az kapasite görüntüleniyorsa telefonunuzu Apple'a götürerek değiştirtebilirsiniz.
Pilde meydana gelen değişiklikleri "Görünüm > Pil Günlüğünü Göster" yolunu izleyerek ya da "F8"e basarak, pil hakkındaki genel bilgiyi ise "Görünüm > Pil Bilgilerini Göster" yolunu izleyerek ya da "F7"ye basarak inceleyebilirsiniz. „Pil Aşınma Düzeyi" bataryanızın bugüne kadar ömrünün ne kadarını kaybettiğini gösterir.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Bir dizüstü bilgisayarın batarya ömrü, ısı ve kullanım sıklığına bağlı olmakla birlikte, ortalama yaklaşık 2-4 yıl arasında veya 1000 şarj döngüsü kadar sürer.
Lityum iyon pilin ömrü yaklaşık 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır. Normal çevre ısısı (25℃) ve kullanım koşullarında, Lityum iyon pil 300 şarj döngüsü (veya yaklaşık bir yıl) boyunca tam kapasitede şarj harcar ve depolar. Bu sürecin ardından pil, ilk kapasitesinin %80'ini kullanmaya başlar.
Pilsiz de kullansanız, yine ömrü gidecektir. O yüzden pil takılı dursun, herhangi bir sorun olmaz. Sadece 7 - 8 günde bir doldur-boşalt yaparsanız, pilin beslenmesi açısından iyi olur. Pilsiz de kullansanız, yine ömrü gidecektir.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
Evet bataryada iken performans bayağı değişiyor. Belirttiğiniz üzere ölü batarya daha çok etkiler.
Sıcaklığın düşük olduğu ortamlarda pilin dayanıklılığı hızlıca düşer. Cihazınızı şarj etmek için resmi marka bir şarj cihazı ve şarj kablosu kullanmanızı öneririz. Pil seviyesi %20'nin altındayken pili deşarj etmeyin, çünkü bu aşırı deşarja ve dizüstü bilgisayarın şarj sorunu yaşamasına neden olabilir.
Pil ömrünün kısalmasına sebep olan en önemli etken sıcaklıktır. Pil bünyesindeki gerilim ve sıcaklık farklılıkları kimyasal reaksiyonları etkileyen en önemli faktörlerdir. Sıcaklık arttıkça kimyasal reaksiyonların hızı da artar.
Öncelikle akülerin üzerinde son kullanma tarihi yazmaz ama akü üretim tarihi, mutlaka yazar. Bir akünün ortalama ömrü ne kadardır, sorusunun yanıtı da akünün üretim tarihinde gizli. Akünün ne zaman üretildiğini bilmek önemli. Akü alırken veya akü taktırırken üretim tarihine mutlaka bakın.
Laptop batarya pil ömrü her yıl %20 - %40 oranında azalır. Bu nedenle zamanla laptopların pillerinin yenisiyle değiştirilmesi gerekebilir.
Pil şişerek aygıtın içinde sıkışırsa, pili delmek, bükmek veya ezmek tehlike oluşturabileceğinden pili yerinden çıkarmaya çalışmayın. Hasarlı veya şişmiş bir pili bir dizüstü bilgisayara yeniden monte etmeye çalışmayın.
Tamir edilebilir ama muadillerde artık orjinaller kadar kaliteli. Retro marka alabilirsin. Bataryaların içinde 18650 pil bulunmakta.
Şarja takılı kullanmak daha doğru, artık çoğu laptopda şarj limitleyici seçenek var onu açarsanız %80 e kadar şarj edip keser. Bataryaları full şarj da depolamak ve bitene kadar kullanmak ömrünü kısaltır.
Temel olarak, bilgisayarın şarjının lityum iyon pillerin karakteri gereği %10 seviyesinin altına inmeden şarja takılması öneriliyor, her iki durumda da buna dikkat etmek gerekiyor.
Hayır bir zararı yok.
Pillerin bitme süreleri; hücrelerin içindeki kimyasal reaksiyonlardan dolayı akımın büyüklüğü, akım süresi, sıcaklık ve diğer başka faktörler gibi çevresel etmenlere göre değişebilir. Sıcaklık arttıkça kimyasal tepkimelerin hızı da artar.
Dizüstü pazarında en dayanıklı pil ömrüne sahip cihazlarıyla öne çıkan Lenovo dizüstü bilgisayarlar, 8 ila 20 saat arasında değişen pil ömürleriyle rekabette bir adım öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri