Laptopu Şarjda Kullanmak Zararlı mı? Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Şarja takılı kullanmak daha doğru, artık çoğu laptopda şarj limitleyici seçenek var onu açarsanız %80 e kadar şarj edip keser. Bataryaları full şarj da depolamak ve bitene kadar kullanmak ömrünü kısaltır.
Re:Bilgisayarı şarjda bırakmak
Bilgisayarınızdaki pili doldur boşalt yapmak, pil döngüsü sayısını arttırarak pilin yıpranmasına neden olur, yani pili ne kadar az doldurup boşaltırsanız o kadar az yıpranır. Bilgisayarınızdaki pili uzunca süre tamamen dolu tutmak ise gerilim nedeniyle pilin yıpranmasına neden olur.
Priz imkanı olan her yerde şarjda kullanılmalıdır; ve 1-2 haftada bir bataryayı boşaltıp tekrar doldurman bataryayı canlı tutacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Pil ömrünü ve performansını uzatmaya yardımcı olmak için, cihazınızı kısa bir süre kullanmak yerine haftada birkaç kez %20 ile %80 arasında bir süre boyunca pil düzeyini tutmaya ve ardından pili yeniden şarj etmek için prize takılı tutmaya deneyin.
Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın %100 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar %100 oluncaya kadar şarj ediniz.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Temel olarak, bilgisayarın şarjının lityum iyon pillerin karakteri gereği %10 seviyesinin altına inmeden şarja takılması öneriliyor, her iki durumda da buna dikkat etmek gerekiyor.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Batarya sağlığını korumak istiyorsan şarja takılı kullanman iyi olur. Sürekli bataryayı azaltıp tekrar şarj etmek batarya sağlığını olumsuz etkiliyor çünkü. Sürekli elektriklide kullanacaksa masaüstü alsın daha ucuza bulur. esprisi o zaten marka modele göre 4-6-8 saat çalışır.
Normal kullanım olarak lityum iyon pillerin ömrü yaklaşık 300 -500 şarj döngüsü arasındadır. Yani bu da demek oluyor ki normal 25 derecelik bir çevre ısısı koşulunda 1 yıl boyunca şarj harcanıp depolanabilir.
Bilgisayarınız açık durumdayken elektrik kesintisinin meydana gelmesi, donanımı ve sistemi önemli ölçüde riske atar. Bu sebepten ötürü sisteminizi sürekli olarak açık bırakmak, onu tehlikeye atmak demektir.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
Cevap: Bilgisayarınıza bağlı olarak, USB C Tipi bağlantı noktasını kullanarak bilgisayarınızı USB güç bankasıyla şarj edebilirsiniz ancak bunu yapabilmeniz kesin değildir. Bilgisayarınızın Kurulum ve Teknik Özellikler kılavuzunda bu bilgiyi bulabilirsiniz.
Sıkça merak edilen “Laptop batarya bozulduğunu nasıl anlarız?” sorusunun cevabı, bozulan laptop bataryaları, adaptöre takılı olmayan pillerin birkaç saat içinde bitmesiyle anlaşılabilir, şeklinde yanıtlanır. Yenisiyle değiştirilmesi gereken eski batarya uygun imha koşullarıyla yok edilmelidir.
Bu nedenle bir sistem sorunu yaşamasak da bilgisayarımız uzun süre açık kaldığında belleğimiz dolabilir ve bilgisayarımız yavaşlayabilir. Böyle bir durumda bilgisayarı yeniden başlatmak, maksimum hızına ulaşması için yeterli olacaktır. Aynı yöntem, bilgisayar kaynaklı bir bağlantı hızı yavaşlamasında da geçerlidir.
Uzun süre bilgisayar başında vakit geçirenlerin yaşadığı diğer sorunlar; boyun ve sırt ağrıları, baş ağrısı, Carpal Tunnel sendromu (bileklerde sinir sıkışması ve ağrı), kilo alımı ve sağlıksız beslenme, stres olarak sıralanabilir.
Selçuk Sümengen dedi: Herkes uyarmış zaten, bilgisayarı açık beklerken koruyacak voltaj regülatörü, daha iyisi UPS varsa ve soğutma yeterliyse uyku modu ya da 7/24 açık şekilde tutmanın bir zararı olmaz.
Bence değmez. Artık tüm laptopların bataryaları lityum pillerden oluşuyor ona göre yazayım. Bu pilleri ilk aldığınızda bir tam şarj edin. Tam şarj olduktan sonra prizde takılı bırakmanızın bir mantığı yok çünkü içindeki devre akımı kesiyor otomatik olarak.
Bataryayı bilgisayar kapalı durumdayken 10-12 saat şarjda bırakın. Bilgisayarı açtığınızda pil seviyesi %100 iken şarj kablosunu bilgisayardan çıkartın. Ardından bataryayı %5 seviyesine kadar kullanın. Batarya %5 'in altına düşmeden tekrar %100 doluncaya kadar şarj edin.
Cihazınızın alt bölümündeki etikette yazan DC Input (Giriş) Volt ve Amper değerlerine göre seçim yapınız. Etiket okunmuyorsa ya da bu değerleri göremiyorsanız, son kullandığınız adaptörün üzerinde yazılı olan değerlerden yararlanabilir ve sihirbaz yardımıyla cihazınızla uyumlu adaptör seçeneklerini listeleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri