Yatırım Amaçlı Arsa Satın Alacaksanız; Arsa üzerindeki imar planına göre sanayi, ticaret ya da turizm gibi yapılaşmaya açık olabileceğini öğrenmeniz gerekir. Arsa alırken dikkat edilecekler konusunda arsa üzerine yaptıracak olduğunuz hastane, okul, tesis gibi durumlarda yapılaşmaya kapalı olup olmadığına bakmalısınız.
· Arsa yatırımı yapanlar için, yatırımın yani alınacak arsanın konumu, eğimi, büyüklüğü, inşaat yapılabilme imkânları bakılmalıdır. Bazı eğimli araziler ilave inşaat hakları imkanı sağlayabilir, imar durumları iyi değerlendirilmelidir. İmar plan notları doğru şekilde okunarak yorumlanmalıdır.
Kazançlı bir yatırım için arsa almak yatırımcılar tarafından en çok kullanılan akıllı bir yatırım enstrümanıdır. Doğru zamanda doğru lokasyonda gayrimenkule yapılan bir yatırım, orta ve uzun vadede büyük bir getiri sağlayabilir. Size bu yatırımlardan en yüksek kazancı sağlayacak olanlardan biri de arsa yatırımlarıdır.
İster yaşamak için ister yatırımlık olarak tercih edilen arsaların bulunduğu bölgenin ulaşım imkanlarına yakınlığı, gelişim potansiyeli, konumu, büyüklüğü, imar durumu, biçimi, boyutu ve zemin durumunun öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra arsa yapı ile mülkiyet yapısının da araştırılması önemlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Genel olarak konuşursak, sonbahar ve kış aylarında alıcılar daha az seçeneğe, ancak fiyatta daha fazla esnekliğe sahip olurlar. İlkbahar ve yaz aylarında ise alıcılar, daha fazla seçeneğe, ancak daha az pazarlık gücüne sahip olmaktadırlar. Kasım ayında daha iyi bir fiyata ev satın alma ihtimaliniz de yüksektir.
Hisseli toprak olması durumunda bütün hissedarların bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra arsanın tapu kayıtlarının incelenmesi ve herhangi bir kısıtlama bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi önemlidir. Arsanın bulunduğu bölgede yatırımların planlanıp planlanmadığının da araştırılması gerekmektedir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Uzun vadede arsa yatırımı her zaman kazandırır. Ama önemli olan, arsa yatırımınızı kısa vadede kazanca dönüştürmenizdir. Bunu ise gelişmekte olan bölgeleri yakından takip ederek, imar durumu hakkında sağlam bilgi edinerek başarabilirsiniz.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
EN DEĞERLİ 3 İL: KOCAELİ, BURSA, YALOVA
Marmara Bölgesi, arsa değerleri incelendiğinde bölgesel olarak Türkiye'nin en pahalı arsa değerine sahip bölge olduğu görülmektedir. Bunda, her ne kadar en büyük etkiyi İstanbul sağlasa da, yine ülke genelinde ilk 10'a giren sırasıyla Kocaeli, Bursa ve Yalova gibi iller mevcut.
Tarla mı Yoksa Arsa mı? Temelde iki tip arazi vardır. Bunların birincisi, ham hâlde herhangi bir imar planı görmemiş, genelde tarla, orman vb. statüde olan ve “arazi” olarak tanımlanan bölgelerdir. İkincisi ise planlanmış, kentleşme durumu netleşmiş ve “arsa” olarak tanımlanan alanlardır.
Arsanızın değeri, arsanın içinde bulunduğu bölgede sosyal imkanlar, fiziksel koşullar, ulaşım olanakları ve diğer avantajlı durumlar ne kadar artarsa, o kadar artar. Arsanızın çevresindeki inşaatlar ve projeler, arsanızın değerinin artışını destekler. Göç alan ve kentleşmenin kaydığı bölgeler mutlaka değerlenir.
Tercih ederdiniz ? Tabii ki imar durumu belli olan bir arsa imarı belli olmayan bir tarladan 10 kat daha değerlidir.
İfraz yani ayırma işlemi, bir gayrimenkulün parsellere bölünerek tapu kaydına işlenmesidir. Ancak bu işlem için de belli şartlar vardır: İfraz işlemi gerçekleştirilecek arsada irtifak hakkı, şerh ya da rehin olmaması gerekir.
E-Devlet uygulaması içinde yer alan arsa sorgulama sistemine, evinizden ya da iş yerinizden internet kullanarak giriş yapıp, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün sunduğu arsa verilerine ulaşmak mümkün oluyor.
Çanakkale'nin özel olmasının nedenlerinden biri de, çok şükür, yabancıya gayrimenkul satışının mümkün olmaması. Yasak! Merkezde ve Boğaz'a kıyısı olan ilçelerinde yabancılar gayrimenkul alamıyor. Fiyatların bu seviyede kalmasının nedenlerinden biri bu.”
Sonuç olarak ilgili kanun maddelerinde yıl içerisinde alım satım konut alım satım sayısıyla ilgili sınırlayıcı bir madde bulunmuyor.
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre Haziran 2023 itibarıyla Türkiye'de arazi, bağ, bahçe ve tarım alanlarında satılık birim metrekare fiyatları 330 TL oldu, son bir yıl içerisinde fiyatlar yüzde 119 arttı. 2023 yılının başından bu yana artış ise yüzde 34'e ulaştı.
500 m2 arsa için yukarıdaki bilgilere göre, toplamda 500 x 0,40 = 200 m2 villa yapılabilir. Farklı bir ifade ile; 200 m2 bir villa yapabilmek için 200 / 0,40 = 500 m2 arsa gerekiyor. Arsanızın imar durum belgesini ilgili bağlı olduğu belediye veya il özel idareden almanız durumunda firmamız sizi yönlendirecektir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
İstimlak sonunda size 400 m2 arsa kaldığına göre ve Kaks:1.25 olduğuna göre 400 x 1.25 = 500 m2 bir inşaat yapabilirsiniz demektir. 500 m2 / 6 = 83.333 m2 lik 6 daire yaparsınız. Bodrum ve çatı arası hariç eğer iyi bir mimara çizdirirseniz 2+1 çok kullanışlı daireleriniz olacaktır.
Bu sebeple hisseli gayrimenkulün alım satımını gerçekleştirmek için taşınmaz sahibi ve alıcının anlaşması yeterli olmaz. Tüm hissedarların izni olmadan gayrimenkul üzerinde kiraya verme, inşaat yapma gibi tasarruflar gerçekleştirilemez. Hisseli tapuda hak sahibi olan kişilerin ortak bir görüşe varmaları gerekir.
Çok hisseli yerden hisse alınması çok risklidir. Bu satış için hepsinden muvafakat almak çok zordur içlerinden birisi şufa Hakkı veya ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Sık sık hissedarlar satışlarla değişebilir. Bizzat satmasalar dahi borçlarından dolayı haciz konulup satılabilir.
Hisseli Tapu Dışarıdan Birine Satılır mı? İlgili taşınmaz üzerinde hisse sahibi kişiler satın almadığı takdirde bir başkasına satış mümkündür. Fakat hisse sahiplerinin haberi olmaksızın satış gerçekleştirilirse diğer pay sahiplerinin önalım davası açmaya hak kazanacağını belirtmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri