Her yaştan kadın ya da erkekte görülebilen bu iltihabi hastalık, bebeklerde de ortaya çıkabilir. Bebeklerde larenjit, sıklıkla krup olarak adlandırılan viral bir enfeksiyonun parçası olarak karşımıza çıkar. Krup, esas olarak bebek ve küçük çocukların solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyondur.
Larenksin iltihaplanması ses tellerinin şişmesine neden olarak sesin kısılmasına ya da belirli bir süreliğine ses kaybına neden olabilir. Larenjit, akut ve kronik olmak üzere iki başlık altında değerlendirilir. Akut larenjit çoğunlukla üst solunum enfeksiyonlarıyla ilişkilendirilir.
Doktor fiziksel muayene sonucunda larenjit teşhisi koyar. Muayeneye sürecinde, ilk olarak kulak burun boğaz kontrol edilir ve boyunda şişlik olup olmadığı, burunda veya boğazda ses tellerini etkileyebilecek akıntı veya enfeksiyonun olup olmadığı muayene edilir.
Üç haftadan kısa sürerse akut larenjit, üç haftadan fazla sürerse kronik larenjit olarak tanımlanır. Larenjit vakalarının çoğunda geçici bir virüs kaynaklı enfeksiyon görülür ve durum ciddi değildir. Eğer ses kısıklığınız uzun süre devam ederse, altta yatan daha ciddi bir tıbbi sorun araştırılır.
Trakeit: Larenjit ilerlerse, solunum yollarının daha alt bölümlerinde de enfeksiyon gelişebilir. Bu durum trakeit olarak adlandırılır ve solunum zorluğuna, öksürüğe ve nefes darlığına yol açabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Larenjit genel olarak birkaç hafta içinde kendi kendine geçer. Bu süre zarfında ses tellerini dinlendirmek, bol su içmek ve bulunulan ortamın havasını nemlendirmek larenjitin geçmesi için önerilir. Ancak kronik larenjit olan kişiler antibiyotik tedavisi veya tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.
Önemli bir belirti de kuru, rahatsızlık verici bir öksürüktür; hasta bir süre sonra balgam çıkarmaya başlar.
Bu sebeple akut larenjite iyi gelen doğal tedavi seçenekleri ve çaylar ses kısıklığına da iyi gelir. Bu amaçla evde şunlar denenebilir: Ilık tuzlu su ile gargara. Ağrılı ve tahriş olmuş boğaz ve ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak etkili sonuçlar verebilir.
Ses istirahati bağırmama, şarkı söylememe, uzun süre konuşmama demektir. Alçak sesle ve yumuşak tonda konuşmaya izin vardır. Fısıldar gibi konuşmak da doğru değildir. Antibiyotik tedavisi çoğunlukla gereksizdir.
Seste meydana gelen anormal ton değişiklikleri sonucu genel bir durumdur. Ses kısılması sonucu; seste çatallaşma, ton değişimi ve sesin fısıltı şeklinde çıktığı görülmektedir. Ses tellerinde meydana gelen düzensizlik veya düşme tellerin uygun şekilde bir araya gelme işlevini bozarak, seste değişime neden olmaktadır.
Akut larenjit, çoğu durumda ortalama bir hafta ila on gün içerisinde herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın, kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte ses dinlendirme, bol sıvı alımı ve havayı nemlendirme gibi önlemler almak iyileşmeyi hızlandırabilir.
Larenks hastalıkları tanısı KBB hekimlerince konulabilmektedir. Endoskopik muayene tanı aşamasında altın standarttır. Muayene ile ses kısıklığına sebep olabilecek daha ciddi hastalıklar saptanabilir ve tedavi edilecektir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, yoğun sigara ve alkol kullanımı, sesin aşırı ve hor kullanımı sonucunda ses telinde gelişen iltihaplı tabloya larenjit denir. Larenjit ayrıca ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma şikayetlerine de neden olur.
Larenjit için etkili bir tedaviye başlamak isteyenler “Kulak Burun Boğaz” doktoruna görünmelidir. Doktorunuz gerekli muayeneyi yaptıktan sonra bakteri kaynaklı bir larenjit tespit ettiyse antibiyotik ilaçlar önerecektir. Antibiyotik ilaçların düzenli kullanımı sonucunda hastalığınızdan kurtulabilirsiniz.
Strese “dur” diyememek: Çağımızın önemli bir problemi olan stres de ses kısıklığına neden olan bir başka önemli etken. Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşan gerginlik sonucu sesin kısılmasına yol açabiliyor.
Basit bir boğaz enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi gırtlak kanseri gibi önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden 2 haftayı aşan ses kısıklıklarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Larenjit Nedir? Ses, akciğerlerden çıkan havanın ses telleri tarafından titreşime dönüştürülmesiyle oluşur. Larenjit, halk arasında gırtlak ya da ses kutusu adı verilen larinksin iltihaplanması ya da tahrişini sonucunda meydana gelir.
Sürekli boğaz iltihaplanması görülme nedenlerinden biri olan kronik farenjit; sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları geçirmek, alkol ve sigara tüketmek, sürekli nem oranı düşük ortamlarda bulunmak ve sürekli yüksek sesle konuşmak gibi faktörlerle ilişkilidir.
Faranjit. Üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde en sık görülen faranjittir, bunun dışında bademcik enfeksiyonu, sinüzit farenjit sayılabilir. Bu hastalığın yol açtığı semptomlar boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma zorluğu, boğazda gıcıklanma hissi olur.
Ses kısıklığı antibiyotik kullanımını gerektirir mi? Ses kısıklığının nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyon düşünülüyorsa uzman doktor tarafından antibiyotik tedavisi başlanacaktır.
Zaman içerisinde zarar gören ses tellerimizde sert ancak iyi huylu, nasıra benzeyen ses nodülleri oluşur. Ses tellerinde meydana gelen ve tedavi edilmediğinde büyüyen ses nodülleri ses tellerinin normal bir şekilde titreşmesini engelleyerek ses perdesinin ve tonunun değişmesine yol açar.
Ani ses kısıklığı yapan akut larenjitin en sık nedeni grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit ise sesin yanlış kullanımı, aşırı alkol tüketimi, duman ya da kimyasal gazların solunması gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabilir.
Farenjit larenjite çevirebilir
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır. Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir.
Larenjit. Halk arasında kuşpalazı hastalığı olarak bilinir. Boğazın üst kısmında yer alan, larenks adı verilen organda iltihaplanma görülmesi sonucunda oluşur. Aniden görülen çatallı ve boğuk öksürük ve sesin kalınlaşması en çok görülen belirtilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri