Seçim yasası değişiklikleri, yürürlük tarihinden başlayarak 1 yıl içinde olacak seçimlerde uygulanmaz. yasalar: yasa, tüzük, yönetmelik, KHK, TBMM İçtüzüğü, İçtihadı Birleştirme Kararları, mahkeme kararları, içtihatlar, örf ve adet, tebliğ, genelge, yönerge adlarını taşır.
Buna göre, 23 Nisan 1920'den bugüne kadar kabul edilen kanun sayısı toplam (7481+375+6364=) 14.220'dir. Bunlara, meri olan ve numaralandırmaya tabi olmayıp sadece adlarıyla anılan Osmanlı Dönemi kanunlarını da eklemek gerekir.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Hükümlerinin mahiyeti itibariyle herkese veya her olaya uygulanması mümkün olan kanunlara genel kanun denilmektedir. Buna mukabil belli kişilere veya belli olaylara uygulanan kanunlara ise özel kanun denmektedir.
Türkiye'de yasa koyma yetkisi TBMM'nindir. Anayasa madde 88'e göre yasa teklif etmeye ("Bakanlar Kurulu ve" ve deyimi, 21.1.2017-6771/16 md. ile çıkarılmıştır) milletvekilleri yetkilidir. Bunun dışındaki kişi ve kurumlar, yasa isteklerini meclise iletebilirler.
İlgili 45 soru bulundu
Anayasa'da 7 kısım, 177 madde ve 16 geçici madde bulunmaktadır.
Madde 7 – Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez. Madde 8 – Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı (…) [7] tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
Tarihte bilinen ilk yazılı Kanun ise Milattan Önce 1760 yılında Mezopotamya' da ortaya çıkmış olan " Hammurabi Kanunları" dır.
1 sayılı Kanun adı üstünde 1924 Teşkilâtı Esasiye Kanununda değişiklik yapılması hakkında bir Kanundur. Kanunun adının “1924 Tarih ve 491 Sayılı Teşkilâtı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanun” olduğunu bir kez daha hatırlatalım.
Devletin yetkili makamlarınca hazırlanan ve herkesin uymak zorunda olduğu yazılı kurallar. Örnek Cümleler: 1- Dün meclisten geçen yeni kanunlar birkaç gün içinde resmi gazetede yayımlanacak. 2- Kanun sana ya da bana özel değil, kanun herkes için geçerli.
Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir. Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Toplumların ülke üzerindeki egemenlik haklarının, bireylerin temel haklarının hangi koşullar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır.
yasa/kanun: yasa/kanun aynı şeydir . kısa cevap aslında kuraldır . herkes tarafından kabul edilmiş olan bir hipotez vs. kanundur. kanun teori ile karıştırılmamalıdır( bilim kanunu) .
Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür. Türkiye'de Medeni Kanun, İsviçre Medeni Kanunundan iktibas edilmiştir. Kazuistik metoda sahip Prusya Kanunu ile devrimci bir felsefeye sahip katı Fransız Kanunu arasında kalarak ortalama bir yol izlemiştir.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.
Anayasa göre (m. 148/1), "Anayasa Mahkemesi kanunların, kanun hük- münde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Anayasanın 89. Maddesindeki "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanunları on beş gün içinde yayımlar." Biçimindeki düzenleme ile, anayasa koyucu tarafından, bir tasarı veya teklifin, kanun sıfatını TBMM tarafından kabul edildiği anda1 kazandığı saptanmaktadır.
Kanuni karineler, karineden hareketle ulaşılan sonucun aksinin ispat edilip edilememesine göre aksi ispat edilebilen ve aksi ispat edilemeyen karineler olarak ikiye ayrılır. Aksi ispat edilebilen karinelere adi kanuni karineler denir.
İkinci olarak, geçici hükümler, “genellikle, geçiş dönemlerine ilişkin işlemlerin uygulama yöntemini ve kapsamını gösteren ayrık hükümler” olarak tanımlanmıştır. Bu tanımlama geçici hükümlerin önemli bir kısmını kapsasa da önemli bir kısmını dışarıda bırakmaktadır.
(1) Nerede işlenmiş olursa olsun bir suçtan dolayı, yabancı ülkede gözaltında, gözlem altında, tutuklulukta veya hükümlülükte geçen süre, aynı suçtan dolayı Türkiye'de verilecek cezadan mahsup edilir.
Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır.
TBMM'nin yasama organı olarak sahip olduğu yetkiler, bu maddeleri ve kanunları değiştirmek için kullanılamamaktadır. Kanun teklif etmeye bakanlar kurulu ve milletvekilleri yetkilidir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 88. maddesi gereğince milletvekilleri kanun teklif etmeye yetkilidir. Kanun tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülme usul ve esasları iç tüzükle düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri