Krup, halk arasında yalancı kuşpalazı, yalancı difteri veya akut larenjit olarak da biliniyor.
Krup viral bir enfeksiyonun neden olduğu bir hastalıktır. Virüs, ses telleri (larenks) ve soluk borusunda ödem oluşmasına yol açar. Ödem hava yollarını daraltarak nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Krup hastalığı olan çocuklarda kaba, havlamayı andıran öksürük ve nefes alma sırasında sesli, tiz bir ses vardır (stridor).
Özellikle evde tedavi gerektiren krup tanısı konmuş çocukların çoğunda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çünkü oldukça hafif düzeyde seyreden vakalardır. Genellikle 20-30 dakikalık bir soğuk buhar uygulaması, bol sıvı tüketimi ve ateş için de ağrı kesicilerin verilmesi yeterli görülmektedir.
Gün içinde kafein alımını kısıtlamak ve bol su tüketmek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Akut larenjit; ortalama üç hafta içerisinde iyileşme gösterir. Belirtilerin üç hafta içerisinde geçmediği durumlarda ise mutlaka bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurulması gerekir.
Krup (veya laringotrakeal bronşit) genellikle üst hava yolunun viral enfeksiyonunun neden olduğu bir solunum bozukluğudur. Şişme normal nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Krup semptomları şunlardır: "havlar tarzda" öksürük, stridor (tiz ve hırıltılı bir ses), ve boğukluk.
İlgili 18 soru bulundu
Hastalık ergenlikte de görülebilir ancak yetişkinlerde krup oldukça nadir görülen bir durumdur. Krup, tedavisiz kendiliğinden düzelebileceği gibi hastaneye yatışı da gerektirebilir.
Bakteriyel krup tedavisi viral krup tedavisi gibidir. Ayrıca antibiyotik kullanmak gerekir.
Akut larenjit, çoğu durumda ortalama bir hafta ila on gün içerisinde herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın, kendiliğinden iyileşir.
Kronik larenjit
Örneğin; 6 ay- 3 yaş arası çocuklarınızda, havlama tarzı öksürük, solunum güçlüğü, hafif ateş, ses kısıklığı ve ses kabalaşması var ise, bu krup hastalığı olabilir.
En sık görülen belirtisi ses kısıklığı olan larenjit genellikle tehlikeli bir durum değildir ve birkaç içinde kendiliğinden düzelir. Kısa sürede geçen larenjit akut larenjit, uzun süren larenjit ise kronik larenjit olarak ifade edilir.
Larenjit vakalarının çoğu 1 ya da 2 haftada kendiliğinden iyileşir.
Havanın akciğerlerden çıkarak ses telleri yardımıyla dönüşümüne ses dönüştürülmesi adı verilir. Bu duruma bağlı gelişmelerden biri olan larenjit ise halk arasında gırtlak yahut ses kutusu denilen larinksin tahriş olması veya iltihaplanması durumudur.
Larenjit olan kişinin nefes almada güçlük ve yutkunurken zorlanma gibi şikayetleri olabilir. Kısa süreli ve ciddi olmayan bir durumda olmasına rağmen larenjit bazı kişilerde ilerlediği zaman ses telleri iltihabı yaratabilir.
Halk arasında, yalancı difteri, akut larenjit veya yalancı kuşpalazı olarak da bilinmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak gırtlak ve çevresindeki organlarda şişlik meydana gelir ve solunum sıkıntısı baş gösterir. Bunun sonucunda boğuk ve havlamaya benzeyen bir öksürük görülür.
Bu sendromun en sık görülen nedeni boğazdan başlayarak gırtlağa, ana soluk borusuna ve daha sonra alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır. Tıkanıklık bu bölgelerdeki şişlik ve aşırı balgam yapımı ile kendisini gösterir.
Genellikle krup hastalığı sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkmaktadır. Öksürme ve hapşırma sonrası saçılan damlacıklar ile bu virüs kapılabilmektedir. Bulaşıcılığı olan genellikle hafif geçirilen krup hastalığı 3 ila 4 gün içerisinde tedavi gerektirmeden geçmektedir.
Önemli bir belirti de kuru, rahatsızlık verici bir öksürüktür; hasta bir süre sonra balgam çıkarmaya başlar.
Farenjit larenjite çevirebilir
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Ses istirahati bağırmama, şarkı söylememe, uzun süre konuşmama demektir. Alçak sesle ve yumuşak tonda konuşmaya izin vardır. Fısıldar gibi konuşmak da doğru değildir. Antibiyotik tedavisi çoğunlukla gereksizdir.
Tekrarlayan krup ataklarında altta yatabilecek başka nedenlerin araştırılması gerekir. Bunlar alerjik nedenler, mide reflüsü gibi hastalıklar, doğuştan veya sonradan oluşabilecek solunum yollarına içerden veya dışarıdan baskı yapabilecek durumlar olabilir.
Zencefil larenjit bitkisel tedavisi için önerilen etkili bir besindir. Hem baharat halinde hem de taze haliyle larenjiti iyileştiren zencefil, güçlü bir iltihap sökücüdür. Toz zencefili yemeklerinize ya da yoğurda ekleyip ses tellerinizi yumuşatabilirsiniz.
6 ay-3 yaş arası çocuklarda sık görülen krup (akut laringotrakeobronşit), enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığıdır. Krup, ana nefes borusunun girişinin şişmesi sonucunda oluşan öksürük ve nefes darlığıdır. Sonbahar, kış ve bahar aylarında daha sık görülen krup'un sebebi, virüslerdir.
Krup Hastalığı Neden Olur? Krup hastalığının ana nedenleri arasında parainfluenza virüsü yer alır. Virüsün sebep olduğu krup, üst solunum yoluna bulaşarak enfeksiyona yol açar. Krup, çoğunlukla bebeklerde ve küçük yaş çocuklarda görülen bir hastalıktır.
Bazı uygulamalarla nemli, buhar verilmesi evde buhar makinesi bulunmuyorsa banyo ortamında buhar oluşturularak çocuğunuzun 10-15 dk kadar kalması, serin havalarda dış ortamda nefes alıp verilmesinin sağlanması rahatlatıcı olacaktır. Ateşli şekilde geçiriliyorsa doktor tavsiyesi ile verilen ateş düşürücüler verilebilir.
Gastroözofageal reflü hastalığına bağlı solunum yolu hastalıkları arasında astım, tekrarlayıcı pnömoni, öksürük, apne, sinüzit, otitis media, laringomalazi ve tekrarlayıcı krup gibi durumlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri