R: Lastiğin radial (telli) olduğunu gösterir. 20: Lastik iç çapı, jant ölçüsüdür (Kullanılan ölçü birimi inçtir.).
Bu harf, lastiğin karkas yapısını belirtir. Örneğin, "R" harfi, lastiğin iç yapısının radyal olduğunu belirtir. Diğer örnekler arasında bias-ply için "B" veya diyagonal yapı için "D" yer alır. Bugün yollarda en çok kullanılan lastik türü radyal lastiklerdir.
R: Lastik üzerindeki R harfi, radyal yapıyı anlatır. Yeni lastiklerin neredeyse hepsi bu sistemle üretilir. C: Lastik üzerinde "temperature" yazısı bitimindeki A, B veya C gibi harfler, lastiğin ısıya karşı dayanıklılık seviyesini gösterir.
Aşağıda oto lastik hız endeksine göre harflerin karşılığı olan hız değerlerini listeledik: Q: 99 MPH, 160km/h. R: 106 MPH, 170km/h. S: 112 MPH, 180km/h.
Çapraz yapılı lastiklere göre daha yeni bir yapı olan "Radyal Yapı" tasarımına göre üretilen lastiklerde "R" sembolü bulunur. Üzerinde "R" sembolü olan lastikler radyal yapılı lastik anlamına gelmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
205/55 R16 91V: Yanak yüksekliğinden sonra yazılan sayı ve harf ibaresi lastiğin hem türünü hem de kullanılabileceği ölçüyü ifade eder. R16 ibaresindeki R harfi lastiğin türünü, Radyal türünde bir lastik olduğunu belirtir. Birden fazla lastik türü bulunur ve Radyal lastik tipi binek araçlarda kullanılır.
175: Lastik taban genişliği(Kullanılan ölçü birimi milimetredir.). 75: Yanak genişliğinin lastik taban genişliğine oranı (% değeri). R: Lastiğin radial (telli) olduğunu gösterir.
H lastikler, daha sert bir sırt bileşiğine sahip oldukları için daha uzun ömürlüdürler. V lastikler, V şeklinde yivli bir sırt deseni ile karakterize edilen lastiklerdir. Bu tip lastikler, genellikle lüks otomobillerde ve SUV'lerde kullanılır.
C : Ticari araç van lastiği. XL, HL veya Güçlendirilmiş: Boyutlarına göre normalden daha yüksek yük kapasitesine sahip lastikler. Bu tür lastikler muadilleriyle değiştirilmelidir (örnek: bir HL lastiği başka bir HL lastikle değiştirilebilir)
Bir lastiğin yapacağı maksimum hız sınırını belirtir. V hız endeksi, 240 km/saat; H endeksi ise 210 km/saat değerlerine denk gelmektedir. XL işareti ise lastiğin yanağının güçlendirildiğini belirtmektedir. Yani lastik ekstra yük taşıyabilir hale getirilir.
Bir lastiğin 4 mevsim olduğunu kanıtlamak için lastik yanağında 4 mevsim lastik işareti olması yeterlidir. Eğer lastikte “M+S” ifadesi ile birlikte “Üç Tepeli Dağ Ortasında Kar Sembolü” bulunuyorsa dört mevsim lastiği olduğu kesinleşir.
Tabloya göre lastik hız endeksi H olan bir otomobilin 210 km/s hız sınırını geçmemesi gerekiyor. Yaygın olan diğer hız endeksi değerleri ise şu şekilde: T, 190 km/s. U, 200 km/s.
Bir de harflerle hız sınırı belirtilir. 98V gibi. Ancak burada hangi harfin hangi hız sınırına denk geldiğini bilmek gerekir. Örneğin, J harfi 100 km/saat hızlanma, K harfi 110 km/saat hızlanma, L harfi 120 km/saat hızlanma bilgisine, T harfi max 190 km/saat hız bilgisine işaret eder.
14 sayısı ise lastiğin inç olarak yüksekliğini ifade eden terim olarak bilinir. Diğer taraftan söz konusu yaz lastiği türünün farklı yük ve hız endekslerinde üretilen modelleri bulunur. Bu kapsamda 185 65 R14 86H yaz lastiği ürününde bulunan 86 sayısı lastiğin 530 kg yük kapasitesine sahip olduğunu belirtir.
R, binek araçlar için ortak bir lastik yapısını ifade eden radyal anlamına gelir. Son sayı, lastiğin takılacağı tekerleğin çapının inç cinsinden ölçüsüdür. Bu durumda 17, lastiğin 17 inçlik bir tekerleğe takıldığı anlamına gelir.
Lastiklerin Üzerinde Bulunan Yazı ve Rakamların Anlamı Nedir? Kırmızı ile çerçevelenmiş kısım'da 4612 : “46” Rakamı Üretilen Üretim Yıl Haftasını, “12” Rakamı Üretim Yılını belirtir. İlk harf: 'R', Lastiğin radial (telli) olduğunu gösterir.
Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
En sessiz yaz lastiği modelleri arasında; Falken Ziex ZE 310 Ecorun ses seviyesi 68 desibel, Nokian Wetproof ve Fulda SportControl ise 68 desibel ses seviyesi ile tercih edilen en sessiz lastik çeşitleri arasında yer alır.
Dönüş direncine bağlı olarak lastiğin yakıt verimi, en iyi yakıt ekonomisini ifade eden A sınıfı ile en kötü yakıt ekonomisini ifade eden E sınıfı arasında değişir. Yakıt tüketimi, sınıflar arasında her 100 km'lik sürüş için yaklaşık 0,1 litre artar.
Lastik yanağındaki 205 ibaresi lastik genişliğini, 55R en boy oranını, 16 lastik çapını, 91 yük endeksini, V ise hız sınıfını ifade eder. Lastik Genişliği: Lastik genişliği lastiğin yanaktan yanağa ölçülen, milimetre cinsindeki genişliğini ifade eder.
H indeksli olan lastıkler 200-210 kmH hızlara göre üretilmiş , V olanlar ise daha yüksek hızlara dayanıklı , bunların hamuru biraz daha sert . H indeksli olan lastıkler 200-210 kmH hızlara göre üretilmiş , V olanlar ise daha yüksek hızlara dayanıklı , bunların hamuru biraz daha sert .
R60: Ödem, başka yerde sınıflandırılmamış
Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır.
Özetlemek gerekirse ilk sayı (205) milimetre cinsiden taban genişliğini, ikinci sayı (55) yanak yüksekliğinin taban genişliğine yüzdesel oranını, üçüncü sıradaki harf (R) radyal lastiği ve son sıradaki sayı (16) inç cinsinden jant genişliğini temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri