Hayati tehlike oluşturacak kadar ağır alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu alerji türünde doğrudan lateks maddesi içindeki proteinlere karşı alerji gelişir. Alerjiye yatkın bünyeli (atopik) kişilerde görülür. Alerjik nezle, göz alerjisi, alerjik astım ve anafilaksi (alerjik şok) bulgularına neden olur.
Lateks alerjisi belirtileri; Lateks eldivenler (doktor eldivenleri) en sık alerji yapan tıbbi malzemedir. Lateks alerjisi olan hastalar lateks eldiven giydiği zaman el ve bilekte kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık ve şişme (ürtiker ve/veya anjioödem) ve/veya egzema (kontakt dermatit) gelişir.
Özellikle göz, burun, akciğerler, ağız, anüs ve vajen gibi uzuvların bu maddeyle teması halinde vücutta bazı kimyasalların açığa çıkmasıyla birlikte alerjik reaksiyon görülür. Lateksin mukozaya kontağı ile daha ciddi reaksiyonlar görülür.
Lateks yataklar doğal malzemesi sayesinde sağlık koşulları için oldukça elverişlidir. Sert kimyasallar içermezler ve bu yüzden yatağı kullanan kişiye herhangi bir kimyasal etkisine maruz bırakmazlar.
Lateks eldivenler, doğal kauçuk malzemeden üretilmektedir. Bu malzeme, elektrik akımını iletebilir. Bu nedenle, elektrik işleri veya elektronik cihazlarla çalışırken doğal kauçuk eldivenler kullanmanız önerilmez.
İlgili 44 soru bulundu
Hayati tehlike oluşturacak kadar ağır alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu alerji türünde doğrudan lateks maddesi içindeki proteinlere karşı alerji gelişir. Alerjiye yatkın bünyeli (atopik) kişilerde görülür. Alerjik nezle, göz alerjisi, alerjik astım ve anafilaksi (alerjik şok) bulgularına neden olur.
Lateks malzemesi yapısı gereği son derece dayanıklıdır ve kullanıma bağlı olarak çökme, yıpranma, deforme olma gibi özellikler göstermez.
Latekse Bağlı Gelişen Alerjik Kontakt Dermatit
Lateks içeren bir çok ürün de ev boyaları da dahil olmak üzere sentetik lateksten oluşturulur doğal lateks ile oluşturulmaz ve doğal kauçuk lateks ile üretilen ürünlere alerjik kişilerde alerjik reaksiyonlar tetikler.
Doğal lateks, kauçuk ağaçlarından elde edilen süt beyazı renkte, esnek bir sıvıdır. Söz konusu lateks ise, esas olarak kauçuk ağacının özünden, yani lateksinden üretilir. Lateks, pek çok sektörde kullanılan ve birçok amaç için işlev gören dayanıklı ve esnek bir malzemedir.
Lateks ile bazı meyveler (avokado, muz, kestane, kivi, şeftali) arasında yapısal benzerlik bulun- maktadır. O nedenle lateks alerjisi olanlarda bu meyvelerin yenmesi ağız, dil ve dudaklarda kaşıntı, şişlik ve ses kısıklığı ile karakterize bir hastalık tablosu geliştirir. Buna lateks-meyve sendromu denir.
Kolay takılır. Dermatolojik olarak test edilmiştir.. 100% elektronik olarak test edilmiştir Lateks içermeyen prezervatif. Saydam yapısıyla, kayganlaştırıcı Kremli ve rezervuar uçludur.
OKEY Zirve, tırtıklı ve kabartmalı özel dokusu sayesinde partnerlere daha fazla zevk verir.
SKYN prezervatif sentetik poliizoprenden oluşur, doğal kauçuk lateks içermez ve bilinen veya şüpheli lateks alerjisi olan kişiler için uygundur. SKYN Premium kaygan poliizopren prezervatifleri kolayca esneyebilir ve şeklinize uyum sağlar, böylece kullanımı rahattır.
Bu hastalarda lateks içeren ürünle karşılaşmadan sonraki ilk 30 dakika içinde burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, damakta kaşıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarma gibi yakınmalar ortaya çıkar. Bazı olgularda tabloya öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve hırıltılı solunum da eklenebilir.
Delinmelere ve yırtılmalara karşı dayanımları yüksektir. Fakat bazı kişilerin lateks alerjileri olabilir ve latekse defalarca maruz kalmaları, bu kişilerdeki alerjinin artmasına sebep olabilir. Bu tip riskli durumlarda latekse alternatif nitril ve vinil eldivenleri kullanmak gerekir.
Skyn, sağlam olduğu kadar yumuşak bir malzeme olan ve üst düzeyde hassasiyet sunan polyisoprene''den üretilmiştir. Lifestyles Skyn prezervatifleri mutlaka deneyin. Nominal genişlik: 52 +/- 2 mm.
Lateks Yatakların Ağır Kokusu Var
Bu yüzden lateks yataklarda koku sorunu hiçbir koşulda oluşmamaktadır. Ancak sentetik malzemeden üretilmiş lateks yataklar özensiz şekilde üretildikleri için bu tür yataklarda hava gözenekleri genelde ihmal edilebilmektedir.
Lateks, üretim aşamasında herhangi bir ek kimyasal kullanılmamasına rağmen doğal yapısı sayesinde tozlara ve küflenmeye karşı dayanıklıdır. Toz ya da küflenmenin olduğu bir yatakta sahip olunacak uyku deneyimi her anlamıyla sağlık için kötüdür.
Lateks, kauçuk ağacının özsuyundan üretilen bir maddedir ve sağlık sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Başta eldivenler olmak üzere ameliyathanede kullanılan malzemelerin çoğunun yapısında bulunmaktadır (1). İntraoperatif anaflaksi vakalarının %20'ye yakınından lateksin sorumlu olduğu bilinmektedir (2-4).
Bu alerjen proteinlerin bazıları diğer bitkilerdede bulunmaktadır(muz, avakado, papaya, şeftali, armut, kavun, karpuz, kiraz, incir, ceviz, kestane, kivi, patates, domates, şalgam, buğday gibi).
Bisiklet ve araba tekerleğinde, bazı balonlarda, eldivenlerde, cerrahi plastik sondalarda, silgilerde ve daha birçok günlük yaşamda kullandığımız plastik malzemede bulunabilmektedir. Temasla alerjiye neden olabileceği gibi tozları solunum yolu ile de alınıp ciddi reaksiyonlara neden olabilir.
Lateks alerjisini teşhis etmek için doktor size tıbbi öykünüzü soracak ve fiziki muayene yapacaktır. Lateks alerjisinden şüphelenilirse kan testi istenebilir. Kan testi, bir kan numunesindeki lateks antikorları aramayı içerir.
Bebeğiniz için gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir diğer yatak çeşidi de lateks yataktır. Lateks, kauçuk ağacının özü çıkartılarak üretilen bir maddedir. Kimyasal içermemesi ve doğal içerikli olması nedeniyle lateks içeren yataklar çok fazla tercih edilir.
Lateks yataklar, doğal, dayanıklı ve konforlu bir uyku deneyimi sunar. Aynı zamanda, alerjen oluşumuna karşı dirençli olmaları ve omurgayı desteklemeleri gibi birçok sağlık avantajına sahiptirler.
Lateks yataklar, visko yataklara göre daha deliklidir, bu da hava akımını daha hızlı sağlayacağı için terleme yapmaz. Eğer aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız, latex yatakları tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri