Sivas'ta bahar aylarında hazırlayıp bütün kış tüketilen bir yoğurt türü çorbası olan Peskütan, hem saklama ömrünün uzun olması hem de eşsiz lezzetiyle, Sivas'ta en çok tüketilen çorbaların başında geliyor.
Peskütan Çorbası - Sivas
3-4 Adet Kemikli Kıyma (Veya et suyu) (Kemikli kıyma; kıymalık, yani kavurma yapma sırasında üzerinde et olan kemiklerin kavrulması ile elde edilen kıyma.)
Peskütan Sivas'ta kış aylarında bol bol tüketilmek için baharda taze sütlerle hazırlanan bir yoğurttur. Uzun saklama ömrü sayesinde adını Sivas'tan bütün Türkiye'ye duyurmuş bir lezzettir.
Bazı yörelerde boncuk mantı olarak bilinen sübüra, geleneksel Sivas mutfağına özgü bir çorba. Yapımı da oldukça basit ve evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerden hazırlanıyor.
kisin uzun ve sert gectigi bolgelerde kis oncesi uzun sure saklayabilmek amaciyla hazirlanan yogurt turevi yiyecek. usulune uygun yapilirsa buzdolabina konmaksizin kiler benzeri bir yerde de aylarca bozulmadan saklanabilir. pastikan diye de adlandirilir ve tutmaç icin baha bicilmez bir malzemedir.
İlgili 26 soru bulundu
Peskutandan yapılan bir yiyecektir. Tencereye üç dört soğan halka halka doğranır kıyma ve sade yağ konur ateşte soğanlar pembeleşince suda özenmiş peskutan katırlır. Bazı evler salçada koyar, birlikte pişer. Çorba kıvamındaki bu yiyecek pişince şöyle servis yapılır.
Ülkemizde kartol kelimesine benzer kelimeler birçok yörede patates manasında kullanılmaktadır. Örneğin Sivas'ta gartof, Bitlis'te kartop ve Antalya'da kortol olarak kullanılmaktadır.
Sivas Peskütan Satın Al
Peskütan Sivas yöresinde özellikle köylerde hane içinde tüketilmek için köy evlerinde yapılır. Ticari olarak peskütan üreten birkaç üreticiye rastlamak da mümkündür. Memleket Kolisi portalında yer alan Şarkışla Gıda ve Coşmanlar Market bu tedarikçilerin başında gelir.
Malzemeler kavrulurken pesgutana bir bir buçuk litre su 1 yumurta sarısı 1 kaşık unu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Ben blendırda karıştırdım. Kavrulduktan sonra hazırladığımız pesgutan çorbalık karışımı etimize ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz kesilmesin. Kaynayınca altını kısıp 10 dakika daha pişiriyoruz.
Peskütan, Sivas mutfağında bahar aylarında taze sütle hazırlanan bir yoğurt çeşididir. Kış için önceden hazırlanan peskütanlar, Sivas ve çevresinde bol bol tüketilir. Peskütan çorbası da, bu yoğurt türü ile hazırlanmaktadır. Lezzetini arttırmak için yarma ve yeşil mercimek de ilave edilir.
Patatese Trabzon'un yüksek köylerinde “Yer elması” ya da “Kartof” denir.
yunmak, çimmek:yıkanmak.
kökeninin nereye bağlı olduğu bilinmesede, patates anlamına gelen ve ünye ağzında kullanılan kelimelerden birisi. genel olarak ordu dolaylarında patatese verilen isim.
Çerkez yemeği olarak bilinen gınnıç, 'gılnış' ve 'gırnış' gibi farklı isimlerle de bilinir. Tavuk ve hamur parçalarından oluşan bu geleneksel lezzeti çok beğeneceğinize eminiz. Denemeden geçmeyin. Şimdiden afiyet olsun...
Kentte 7 yıldır kelle ustası olarak görev yapan Davut Şahapoğlu (30), kellenin Sivas'ta kahvaltıların baş tacı olduğunu söyledi. Şahapoğlu, "Kelle, asırlık bir lezzet olarak Sivas'ta önde gelen bir yemektir. Başka şehirlerde peynir, zeytin nasıl kahvaltıların baş tacı ise Sivas'ta da kelledir.
Sivas mutfağının eski yemeklerinden biridir pehli. Genellikle koyunun sağ uyluk yani döş kısmından yapılır.
Haşıl Anadolu'nun çeşitli yörelerinde buğday ya da bulgurla yapılan yöresel bir yemek. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş tereyağı dökülerek yenen haşılın yapılışı oldukça kolay lezzeti ise benzersiz.
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Türkiye'nin favori çorbası mercimek oldu. 3.4 milyon siparişin yüzde 50'sini mercimek çorbası oluştururken onu ezogelin izledi.
Beyran Çorbası (Gaziantep) Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri